Zbog erupcije Etne zatvorena je zračna luka Catania
Europa

Zbog erupcije Etne zatvorena je zračna luka Catania

Na obližnjem otoku Stromboli agencija za civilnu zaštitu izdala je svoje najviše, crveno upozorenje upozoravajući da bi se situacija tamo mogla pogoršati. Tamošnji vulkan također je počeo eruptirati ranije ovog tjedna, šaljući oblake pepela dva kilometra u nebo i izlijevajući lavu u more.

Zračna luka Catania zatvorena je u petak zbog potencijalnih rizika od pepela u atmosferi s Etne.

Jedan od najaktivnijih europskih vulkana Etna počeo je eruptirati u utorak šaljući lavu niz stožac visok 3320 metara na talijanskom otoku Siciliji.

“Pista u zračnoj luci Catania neupotrebljiva je zbog padanja vulkanskog pepela. I dolasci i odlasci su obustavljeni”, stoji u priopćenju zračne luke.

Letovi su nastavljeni oko 15 sati po lokalnom vremenu, iako su neka ograničenja u uslugama ostala na snazi.

Gradonačelnik Catanije Enrico Trantino izdao je u petak naredbu o zabrani vozila na dva kotača na 48 sati i ograničenju brzine na 30 km/h zbog količine pepela koja pada na grad.

Erupcija je potaknula talijansku agenciju za civilnu zaštitu da podigne razinu upozorenja za to područje sa zelene na žutu.

Talijanski Odjel za civilnu zaštitu, koji je podigao razinu upozorenja na žuti, upozorio je da ovo nije jednokratan događaj.

“Italija, zajedno s Islandom, ima najveću koncentraciju aktivnih vulkana u Europi i jedna je od prvih u svijetu po broju stanovnika izloženih vulkanskom riziku”, rekli su u priopćenju, “Aktivni ili potencijalno aktivni vulkani nalaze se u južnoj Italiji s različitim stupnjevima opasnosti.”

Odjel također savjetuje mještanima i turistima da se “pridržavaju uputa civilne zaštite koje se prenose putem radija, televizije, dnevnog tiska, interneta i raznih besplatnih telefonskih brojeva koji će biti uspostavljeni”.

U međuvremenu, na obližnjem otoku Stromboli, agencija za civilnu zaštitu izdala je svoje najviše, crveno upozorenje upozoravajući da bi se situacija tamo mogla pogoršati.

Tamošnji vulkan također je počeo eruptirati ranije ovog tjedna, šaljući oblake pepela dva kilometra u nebo i izlijevajući lavu u more.

“Od jučer je Stromboli pod posebnim nadzorom s većom pažnjom zbog razine crvenog, dakle maksimalne ljestvice pozornosti”, rekao je Fabrizio Curcio, šef Odjela za civilnu zaštitu u Italiji.

“Provedena je informativna kampanja za građane i očito postoji pojačan sustav znanstvenog praćenja.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Dvojica švedskih državljana koje je Iran oslobodio vraćaju se u Stockholm

Katoličke vijesti

Irska vlada: Birači zadržavaju majčinstvo, tradicionalnu obitelj u ustavu

Katoličke vijesti

Propalestinski prosvjednici prekinuli misu uskršnjeg bdijenja u katedrali sv. Patrika u New Yorku

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti