Proslavljena obljetnica osnutka Požeške biskupije
Požeška biskupija

Proslavljena obljetnica osnutka Požeške biskupije

Na blagdan sv. Ćirila i Metoda, slavenskih apostola, 5. srpnja 2024. požeški biskup Ivo Martinović predvodio je u požeškoj Katedrali euharistijsko slavlje prigodom 27. obljetnice osnutka Požeške biskupije. Koncelebrirali su kanonici Stolnog kaptola, svećenici središnjih biskupijskih ustanova i požeških župa. Uz vjernike grada Požege sudjelovali su i vjeroučitelji koji su ovim slavljem zaključili svoje trodnevne duhovne vježbe u Velikoj, sestre redovnice, a od predstavnika javnih dužnosnika Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonske županice.

Pozdravljajući nazočne sudionike slavlja, biskup je podsjetio da je na današnji dan prije dvadeset i sedam godina, 5. srpnja 1997. godine sv. papa Ivan Pavao II. osnovao Požešku biskupiju. Potom je vjeroučitelj Miroslav Peroutka pročitao ulomak iz Apostolskog pisma „Praeclarum evangelizationis opus“ o osnutku Požeške biskupije, a sudionici slavlja su odgovorili pjevajući biskupijsko geslo „Krist danas i uvijeke!“. Biskup je potom čestitao dvadeset i sedmu obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije. Rekao je da njezino služenje povjerava Isusu Kristu i zagovoru sv. Ćirila i Metoda, zaštitnika Europe čiji blagdan danas slavimo. Uputio je riječi zahvale i za prvoga požeškog biskupa Antuna Škvorčevića.

U homiliji biskup je posjetio na naviješteni evanđeoski ulomak koji govori o poslanju sedamdesetdvojice učenika i to dva po dva da se nitko ne osjeća sam, ostavljen. Kazao je kako smo po krštenju svi pozvani biti misionari, a još više i zajednički kao mjesna Crkva. „Biti misionar znači imati jedan stil života i jedan novi pogled na život. To je pogled vjere, Kristov pogled koji se prenosi po ljubavi i po svjedočenju koji su plod istinitog susreta sa Kristom“, poručio je biskup rekavši kako se samo na takav način može nastavljati preslavno djelo evangelizacije i ostvarivati da svi budemo jedno u Kristu Isusu, danas i uvijek. Potom je podsjetio vjernike na život svetih braće Ćirila i Metoda koji su se iz rodnog Soluna poslije odrađenih životnih puteva i u različitosti darova i djelovanja uputili u Moravsku na misionarsko djelo Božje i u Rim gdje ih je ljubav prema Kristu i Njegovu namjesniku vodila, a potom razdvojila jer Ćirila je Gospodin pozvao k sebi, a Metoda nakon posvećenja za biskupa šalje u Panoniju da naviješta njegovo evanđelje. „Bog ih je u svojoj ljubavi izabrao da po njima i njihovom nauku Crkva sjaji u ljubavi i zajedništvu“, zaključio je biskup te nadodao kako nas oni po ovom slavlju i svojim životom pozivaju da i mi budemo Crkva, koja će poput njih biti jasna u ispovijedanju vjere na svom materinjem jeziku i ljubavi prema Gospodinu, Crkva koja će Gospodina slaviti i naviještati Njegov nauk dok Ga iskreno slijedi.

Biskup je nadalje rekao kako se nalazimo u trećem tisućljeću i kao mjesna Crkva nastavljamo preslavno djelo evangelizacije na koje nas poziva sveti papa Ivan Pavao II., ali i sadašnji papa Franjo. „Sazivajući sinodu o sinodalnosti zaželio je da hod sveopće Crkve bude u zajedništvu, sudjelovanju i poslanju. Preslavno djelo evangelizacije Požeške biskupije nastavlja se u hodu i povijesnom kontinuitetu sa sveopćom Crkvom i Sinodom o sinodalnosti koja je uzor i poticaj mjesnim Crkvama kako na svim razinama rasti u zajedništvu, sudjelovanju i poslanju kako bi  se Krist i njegovo evanđelje još više u nama nastanilo i po nama navješćivalo svijetu i narodu Božjem“, istaknuo je biskup Ivo te kazao kako nas Sinoda poziva na obraćanje i obnovu kroz djelovanje Duha Svetoga, slušanje Riječi Božje i molitvu. U nastavku homilije biskup je istaknuo kako je važno nastaviti zajednički put i hod koji se poslije biskupa Antuna u ovoj mjesnoj, živoj i mladoj Crkvi nastavlja. – „Od nas se traži zajedništvo koje nije formalnost nego koje treba biti dio našeg identiteta, poslanja, sudjelovanja, života, rada, naših stavova, usmjerenja i svjedočenja bogatstva u različitosti darova i karizmi utemeljenih na Isusovoj i Njegovom poslanju. Krist koji je Put, Istina i Život, (Iv 14,6) isti je danas, jučer i uvijeke u svom božanstvu i svetim sakramentima, u svojoj Riječi i Duhu ljubavi koja je razlivena u srcima ljudi od početka povijesti Crkve do dana današnjega“, rekao je biskup Ivo te pozvao vjernike da učvršćeni u zajedništvu nauče pozorno slušati Riječ Božju i ljudsku. – „Po ljudskoj smo riječi kao sugovornici pozvani najprije čuti i slušati osobu dok nam govori kako bi joj dali jasna odgovor. Slušanje Boga i drugoga nije samo pitanje kulture i poštovanje, nego dar Duha Svetoga i znak ljubavi prema kojoj se vrednuje dostojanstvo svake osobe i života. To je put duhovnoga rasta i učenja, ali i znak ljudske i kršćanske zrelosti. To je put i duhovne obnove čije plodove ne možemo odmah očekivati“, poručio je biskup pozivajući vjernike da ne zanemare svoju kršćansku odgovornost koju svatko ima prema svojoj službi i poslanju. Podsjetivši na naviješteno evanđelje o poslanju sedamdestdvojice učenika kazao je kako se samo poput učenika može ići dalje nastavljajući Isusov hod s pogledom vjere i Kristovim pogledom koji nas pozivaju na ljubav i svjedočenje, na duhovnu obnovu kojoj je izvor u  iskrenom susretu s Kristom i ljudima.“

Na kraju homilije biskup je sva nastojanja preporučio zagovoru zaštitnika Požeške biskupije svetoga Lovre te bl. Alojzija Stepinca i današnjih slavljenika svetih Ćirila i Metoda kao i zaštitnice Katedrale sv. Terezije te je zaključio njezinim riječima: „Budemo li motrili Isusov život, nećemo naći boljeg i savršenijeg primjera za nasljedovanje jer ovim se putem ide sigurno i do vječnosti, danas i uvijeke! Amen!“

Pri svršetku svete pričesti svi su sudionici, predvođeni biskupom, uputili molitvu za Požešku biskupiju. Biskup je potom zahvalio svima za sudjelovanje preporučivši da mole za sve koji su u potrebi, osobito ovih dana za nastradale u nevremenu, kao i za potrebe Crkve i biskupa u miru Antuna. Na sve prisutne zazvao je Božji blagoslov.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

USKRSNI BROJ GLASILA POŽEŠKE BISKUPIJE „ZAJEDNIŠTVO“

Katoličke vijesti

BLAGOSLOV ZGRADE POŽEŠKOG GRADSKOG MUZEJA

Katoličke vijesti

BISKUP ANTUN POHODIO POŽEŠKI ZATVOR

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti