Započeo međureligijski seminar za mlade “Gradimo mostove”
Biskupska konferencija

Započeo međureligijski seminar za mlade “Gradimo mostove”

U utorak, 18. lipnja u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II” započeo je šesti po redu međureligijski seminar za mlade pod geslom Gradimo mostove. Seminar je okupio 40 mladih iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, srednjoškolce i studente koji će narednih pet dana provesti zajedno, upoznavati se i graditi prijateljstva, izvijestila je mrežna stranica NCM „Ivan Pavao II.“.

Kao i prethodnih godina sve sudionike očekuje bogat i zabavan program. Kroz različite radionice, predavanja iskusnih predavača, grupni i individualni rad, te posjet prirodnim i kulturnim objektima, mladi iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, imat će priliku bolje upoznati prirodna bogatstva te kulturnu raznolikost Sarajeva.

Program je započeo predstavljanjem programa i ciljeva seminara, a sve sudionike su ime NCM-a i projekta Koračajmo zajedno, pozdravili i poželjeli dobrodošlicu, djelatnici Amina Čolaković i Željko Maksimović. Nakon pozdravnih riječi, uslijedila je radionica upoznavanja Molekula identiteta pod vodstvom djelatnika Centra za izgradnju mira u Sanskom Mostu Vahidana Omanovića i Mevludina Rahmanovića.

U srijedu, 19. lipnja, drugi dan međureligijskog seminara Gradimo Mostove, započeo je sa radionicom na temu “Identitet” koju su vodili Vahidin Omanović i Mevludin Rahmanović. Radionicom je stavljen naglasak na važnost poznavanja osobnog identiteta, kao temelja za prihvaćanje drugog i drugačijeg. U nastavku je uslijedila radionica Predrasude, tijekom koje su sudionici imali priliku uvidjeti kako svaka osoba posjeduje određene predrasude prema drugima, što ne mora nužno biti loše, nego poticaj za utvrđivanje i otkrivanje prave istine, kroz interakciju s drugima.

Posljedni dio bloka predavača Mevludina i Vahidina predstavljala je radionica Vještine vođenja dijaloga. Simulirajući debatu s pravilima te debatu bez pravila komuniciranja, sudionici su mogli uvidjeti važnost aktivnog slušanja te argumentiranog iznošenja stavova. U poslijepodnevnim satima, sudionici su imali priliku pokazati timski rad te su zajedničkim radom i kroz zabavu rješavali kreativne zadatke.

Večera je protekla u duhu pravoslavnih običaja. Mladi su imali priliku upoznati se s običajima koji se obavljaju na Krsnoj slavi, blagdanu koji je karakterističan za pravoslavni narod u Bosni i Hercegovini. Vršnjački edukatori pravoslavne vjeroispovijesti su predstavili najvažnije simbole slave a sudionici su imali priliku probati slavsko žito i pogaču. Tijekom večernjeg programa sudionici su ponovo imali priliku pokazati timski duh, a osim toga su pokazali svoje znanje i spretnost kroz interaktivne igre. (kta/mladicentar.org)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Slavlje Prve pričesti u banjolučkoj gradskoj župi

Katoličke vijesti

VIDEO: Premijera pjesme i videospota “U Isusa gledaj” – Molitvena zajednica Kraljice apostola i Alan Hržica

Katoličke vijesti

Mostar: Sestre juniorke obnovile privremene zavjete

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti