Umro svećenik Franjo Jurčević – Riječka nadbiskupija
Riječka nadbiskupija

Umro svećenik Franjo Jurčević – Riječka nadbiskupija

Nakon duge i teške bolesti, okrijepljen svetim sakramentima, blago u Gospodinu preminuo je  u četvrtak, 20. lipnja 2024., u Rijeci, u 81. godini života i 57. godini, svećenik Riječke nadbiskupije Franjo Jurčević. Tijelo pokojnika bit će izloženo u subotu 22. lipnja u župnoj crkvi u Kastvu od 8 sati do mise u 10 sati. Misu i sprovodne obrede predvodit će riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Vlč. Franjo Jurčević rođen je u Cetingradu 28. lipnja 1943. godine od oca Mile i majke Marije r. Tominac. Osnovnu školu završio je u Cetingradu, a gimnaziju započeo u Pazinu te maturirao i završio u Rijeci. Za svećenika je zaređen 2. srpnja 1967. Mladu misu slavio je u Cetingradu. Godine 1968. odlazi na studij u Rim gdje na Papinskom sveučilištu Gregoriana doktorira iz filozofije 26. svibnja 1973. Nakon povratka iz Rima predaje filozofiju na Visokoj Bogoslovskoj Školi (VBŠ) u Rijeci i ujedno obnaša službu kapelana u Župi sv. Antuna Padovanskog u Rijeci, na Kantridi od 1973. do 1979. Godine 1979. premješten je u Župu sv. Jelene Križarice, Kastav gdje vrši službu župnika do ljeta 2019. godine. U domovinskom ratu 1991-1995. uz svesrdnu pomoć dobrih ljudi dijelio je pomoć potrebnima, osobito mnogobrojnim izbjeglicama iz raznih dijelova Hrvatske i BiH.
Posebno razdoblje njegova života je pomaganje obnove i izgradnje porušenih crkava, a posebno crkve u Cetingradu. Vlč. Franjo Jurčević 2019. godine dobio je i nagradu za životno djelo Grada Kastva, koja mu je dodijeljena zbog njegova dugogodišnjeg rada, snažne osobnosti, pristupačnosti i volje da služi svojim građanima.

(Foto: Župa sv. Jelene Križarice, Kastav)

Objavljeno: 20. lipnja 2024.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Prijave za 12. Susret hrvatske katoličke mladeži – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

79. obljetnica mučeništva Martina Bubnja i svih znanih i neznanih osoba pogubljenih u jami Bezdan u Kostreni – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

Prvi broj u 2024. – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti