Zaključano: Upoznajte starije i nemoćne žene koje su sada u zatvoru zbog pro-life aktivizma
Europa

Zaključano: Upoznajte starije i nemoćne žene koje su sada u zatvoru zbog pro-life aktivizma

Osoblje CNA, 6. lipnja 2024. / 15:45

Otkako je u zatvoru, Jean Marshall (74), katolička i pro-life medicinska sestra iz Massachusettsa, izjavila je za CNA da je primila više od 150 pisama podrške, koja su joj podigla raspoloženje.

Marshall i tri druge žene s velikim zdravstvenim problemima razgovarale su s CNA o svom zatvaranju i tretmanu pravosudnog sustava pod Bidenovom administracijom.

Njihov zločin? U pokušaju spašavanja nerođenog 22. listopada 2020. sudjelovali su u ljudskom lancu, blokada unutrašnjost klinike za pobačaje u Washingtonu, DC, koju vodi poznati stručnjak za pobačaje u kasnom terminu, dr. Cesare Santangelo.

Žene su među 10 prosvjednika koji su tog dana sudjelovali u pokušaju spašavanja nerođenog djeteta u klinici koji su osuđeni na temelju saveznih optužbi prema kontroverznom Zakonu o slobodi pristupa klinikama (FACE), koji se uglavnom primjenjuje na kazneni progon pro -životni aktivisti. Svi oni, uključujući Marshalla, sada su u zatvoru.

Santangelova klinika dospjela je u vijesti 2022. kada je sekularna pro-life skupina Progressive Anti-Abortion Uprising (PAAU) najavio da je nabavio ostatke 115 pobačenih beba iz klinike od strane vozača tvrtke za medicinski otpad.

Čini se da je pet od tih beba u kasnom roku trudnoće i dospjele su u središte javnosti spor između federalnih zakonodavaca, skupina koje se zalažu za život i ureda medicinskog istražitelja DC-a – koji je posjedovao ostatke – zbog odbijanja medicinskog istražitelja da provede autopsiju kako bi se utvrdilo jesu li bebe ubijene u ilegalnom djelomičnom pobačaju.

Jean Marshall, 74, služi 24 mjeseca zatvora

Marshall je 15. rujna 2023. osuđena za urotu protiv građanskih prava i kršenje FACE Acta, na što je osuđena na 24 mjeseca zatvora. Već je odslužila devet mjeseci svoje kazne u Aleksandrijskom pritvorskom centru u Aleksandriji u Virginiji.

Kada je Marshall iz Kingstona u Massachusettsu sudjelovala u blokadi, rekla je da nije razmišljala o sebi ili o tome što bi joj se moglo dogoditi. Za nju je to bilo “spašavanje” nerođenih.

Marshall je u telefonskom razgovoru za CNA iz pritvorskog centra u Aleksandriji objasnila da je htjela spasiti živote.

“Kad se spremate spasiti život djeteta, ne mislite, ‘Oh, što će se dogoditi ako me udare?’ ili ‘Oh, što će se dogoditi ako nemam dovoljno osiguranja?’ Tu sam samo da spasim dijete. Ne razmišljam o svemu tome. To je prava stvar koju treba učiniti u pravo vrijeme, da, jest”, rekao je Marshall.

“U razgovoru s mojom sestrom rekla mi je: ‘Jean, tisuće ljudi moli za tebe’”, dodala je. “A ja sam rekao: ‘Pa, ako nakon ovoga ne postanem svetac, sram me bilo. Stvarno mi trebaju te molitve.’”

Marshall tvrdi da je nedužna, ali kazna pogoršava njezine zdravstvene probleme. Boluje od osteoporoze, akutne boli u kuku i gastroezofagealne refluksne bolesti.

Trebala bi hodati radi vježbanja kako bi liječila osteoporozu, ali ne može zbog jakih bolova u kuku. Ta se bol u kuku trebala liječiti operacijom zakazanom prije izricanja presude, ali to nije dopustila američka okružna sutkinja Colleen Kollar-Kotelly, rekao je Marshall.

Rekla je da se boji da će pasti i slomiti kuk, a nema nikoga da joj pomogne jer je zatvorski službenici provjeravaju samo svakih 30 minuta.

“Patimo kao što je Krist patio”, rekao je Marshall.

Heather Idoni, 59, služi 24 mjeseca zatvora

Heather Idoni, 59, proglašena je krivom 29. kolovoza 2023. za udruživanje protiv građanskih prava i kršenje FACE Acta. Osuđena je na 24 mjeseca zatvora i bila je u Središnjem pritvoru u DC-u u vrijeme intervjua CNA s njom.

Od tada je premještena u ustanovu u Michiganu, blizu svoje kuće u Lindenu.

Marshall je za CNA rekao da zdravstveni problemi s kojima se Idoni nosila tijekom zatvora “nadmašuju” njezinu vlastitu patnju.

Idoni je za CNA u svibnju rekla da je imala moždani udar u travnju dok je bila u zatvoru. Rekla je da ju je zanemarilo i zatvorsko osoblje koje joj nije dalo potrebno liječenje dijabetesa.

Rekla je da je počela osjećati stezanje u prsima 24. travnja te su je odvezli u bolnicu u Richmondu u Virginiji. Liječnici su pronašli “tri područja bolesti” i stavili tri stenta od žičane mreže u glavne arterije iznad njezina srca, rekla je Idoni.

Tijekom njenog oporavka u bolnici, liječnici su proveli testove na Idoni, koja je izgubila dio vida na desnom oku, samo da bi otkrili da je pretrpjela “mali moždani udar”, rekla je.

“Vjerojatno je najteže bilo biti zabranjen kontakt s bilo kim izvan bolnice, biti u okovima na gležnjevima [even for sleeping]a nitko nije znao gdje sam,” rekla je kršćanka Idoni.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

“Ali Bog je učinio toliko lijepih stvari! Imao sam dva čuvara cijelo vrijeme i morao sam im svjedočiti. Imao sam i nekoliko dinamičnih kršćanskih njegovatelja, od kojih je jedan bio savezni maršal. Sada mi je dobro, iako sam na teškom mjestu otkako sam premješten u zatvor DC-a. Cijeli drugi svijet! Ali slava Bogu! Njegove su milosti nove svakog jutra”, rekla je.

Idoni je rekla da je zatvorsko osoblje napravilo veliku pogrešku jer nije liječilo njezin dijabetes. Rekla je da bi njezin šećer u krvi trebao biti ispod 200 mg/dL, ali je porastao na 426 mg/dL nakon što joj nije dat inzulin gotovo dva dana tijekom njezinog prebacivanja iz bolnice u zatvor u DC-u.

Nakon što je postala “slabija i vrtoglavica”, zatvorska medicinska sestra joj je konačno dala inzulin i rekla joj da sjedi dok se ne stabilizira. Međutim, neki zatvorski službenici rekli su medicinskoj sestri da nema ovlasti nad Idoni i natjerali su Idoni da se dugo pješači natrag do ćelije.

Idoni je rekla da sljedeći dan nitko nije provjeravao njezino stanje i čekala je cijeli dan bez inzulina. Lijek nije primila sve do te noći, nakon što je upozorila zatvorskog službenika.

Oni koji boluju od dijabetesa i ostaju bez inzulina dulje vrijeme, oko tri ili četiri dana, mogli bi se suočiti sa smrću, prema Healthline.

Joan Andrews Bell, 76, služi 27 mjeseci zatvora

Još jedna katolkinja, Joan Andrews Bell, 76, proglašena je krivom 15. rujna 2023. za udruživanje protiv građanskih prava i kršenje FACE Acta.

Bell, iz Montaguea, New Jersey, bio je osuđen na 27 mjeseci zatvora i služi kaznu u Aleksandrijskom pritvorskom centru, ali će biti premještena, prema njezinom suprugu.

Govoreći za CNA, Bellin suprug, Chris Bell, rekao je da nudi bol razdvojenosti od svoje žene kao naknadu za grijehe pobačaja. Bellovi imaju sedmero djece i sedmero unučadi.

“Jedan po dan, jednu po jednu molitvu, prolazim”, rekao je. “Vrlo je neobičan položaj u ovom trenutku naših života jer se puno oslanjam na nju za obitelj. Iako naša djeca nisu djeca, oni su mladi ljudi, ipak je to vrlo aktivna i velika obitelj. I nedostaje mi moja bolja polovica.”

Chris je rekao da iako je razdvojenost “nevjerojatno dezorijentirajuća”, on u potpunosti podržava svoju ženu. “Ona bi trebala biti ovdje jer bi joj u pravednom društvu prikladno zapljeskali. A u nepravednom društvu ona je osuđena. I tako smo svi osuđeni.”

Joan većinu svojih dana provodi moleći sva četiri otajstva krunice, devetnice, krunicu Božjeg milosrđa i gledajući misu na televizijskom kanalu EWTN-a, rekao je Chris. Čak je započela vlastitu “unutar zatvorske službe” koristeći svoje “uho za slušanje” kako bi potaknula neke od svojih zatvorenika da krenu boljim putem u životu, rekao je.

Paulette Harlow, 75, osuđena na 24 mjeseca zatvora

Još jedna starija osuđenica u ovom slučaju – i sestra Jean Marshall – je Paulette Harlow, 75, iz Kingstona, Massachusetts. Harlow, katolik, proglašen je krivim 16. studenoga 2023. za udruživanje protiv građanskih prava i kršenje FACE Acta.

Osuđena je na 24 mjeseca zatvora, ali je tijekom cijelog postupka zbog teških zdravstvenih problema ostala u kućnom pritvoru.

Govoreći za CNA iz svog doma u telefonskom pozivu početkom lipnja, rekla je da ima više zdravstvenih problema: dijabetes, nealkoholnu masnu jetru, spinalnu stenozu, teški artritis u vratu, apneju za vrijeme spavanja, bronhijalnu astmu, fibromialgiju, neuropatiju u oba stopala, migrenske glavobolje, artritis u desnom kuku, psorijazu u lijevom kuku i tinitus u lijevom uhu, što uzrokuje kratkotrajni gubitak pamćenja.

Harlowin odvjetnik, Allen Orenberg, rekao je za CNA prošlog studenog nakon njezine osude da je “optimist” da će sudac osuditi Harlow na kućni pritvor, s obzirom na njezine zdravstvene probleme.

“Gđa. Harlow ima neke značajne medicinske probleme koje treba redovito rješavati. I sudac je rekao u zapisnik da će joj to omogućiti da posjeti svoje liječnike, a ne da se mora baviti Uredom za zatvore u ovoj fazi gdje razina ili kvaliteta medicinske skrbi možda neće biti ista,” rekao je.

Ali nije bio u pravu. Dana 31. svibnja, sutkinja Kollar-Kotelly, koja je osudila svakog od optuženika u predmetu, izrekao kaznu od dvije godine zatvora.

Orenberg je nakon izricanja presude za CNA rekla da će Harlow biti poslana u “medicinski zatvor”, ustanovu koja može ponuditi visoku razinu skrbi.

Ali Harlow je još uvijek kod kuće, u kućnom pritvoru, dok čeka da se otvori mjesto u medicinskom zatvoru. Za CNA je rekla da joj se ne priznaje vrijeme koje je provela u zatvoru.

Rekla je da joj tijekom osam mjeseci zatočeništva zakonski nije dopušteno napustiti svoj dom kako bi prisustvovala misi u svojoj lokalnoj župi. U nekoliko navrata svećenik je dolazio k njoj kući slaviti misu. Suprug joj redovito donosi svetu pričest, rekla je.

Rekla je za CNA da je “zabrinuta” zbog odlaska u zatvor, ali “da se ne boji jer znam kamo god da idem, Isus ide ispred mene.”

Napustiti muža, rekla je, bit će najteži dio. Harlow je rekao da je “čast raditi i stajati pred nerođenima”.

“Srce mi je slomljeno zbog svih nas. Slomljeno mi je srce zbog Amerike. Stvarno jesam – rekla je.

Joe Bukuras

Josip Bukuras novinar je Katoličke novinske agencije. Joe ima prethodno iskustvo rada u državnoj i saveznoj vladi, u neprofitnim organizacijama i katoličkom obrazovanju. Pridonio je nizu publikacija, a njegovo izvješćivanje citirali su vodeći izvori vijesti, uključujući New York Times i Washington Post. Diplomirao je političke znanosti na Katoličkom sveučilištu u Americi. Nalazi se izvan područja Bostona.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Jeruzalemska marijanska procesija: Poziv na mir u ratom razorenoj Gazi

Katoličke vijesti

Od Velikog praska do crnih rupa: Vatikan, znanstvenici za istraživanje pitanja svemira

Katoličke vijesti

Krv svetog Januarija ponovno se čudesno rastopila u Napulju

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti