Zajednička mjesečna rekolekcija samostana Kraljeva Sutjeska, Kreševo i Fojnica
Biskupska konferencija BiH

Zajednička mjesečna rekolekcija samostana Kraljeva Sutjeska, Kreševo i Fojnica

U srijedu, 5. lipnja 2024., u franjevačkom samostanu u Kraljevoj Sutjesci održana je redovita mjesečna rekolekcija za franjevce koji pastoralno djeluju na području samostana Kraljeve Sutjeske, Kreševa i Fojnice, objavljeno je na mrežnoj stranici Bosne Srebrene.

Okupilo se oko dvadeset franjevaca iz župa Vareš, Vijaka, Kiseljak, Osova, Busovača, Uskoplje, iz samostana Kreševo, Fojnica i Kraljeva Sutjeska te svetišta Olovo. Voditelj rekolekcije bio je fra Danijel Nikolić, meštar bogoslova na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Tema razmatranja bila je “Stigme sv. Franje Asiškog”. Na početku je sve nazočne pozdravio sutješki gvardijan i župnik fra Bono Tomić i poželio im dobrodošlicu.

Fra Danijel je kao uvod u temu govorio o značenju same La Verne, mjesta gdje je sv. Franjo na svom tijelu primio Kristove stigme. Usporedio ju je s osam poznatih biblijskih gora gdje se sve Bog objavljivao ljudima. Zatim je u glavnom dijelu razmatranja na stručan, ali jednostavan način, govorio o egzistencijalnom iskustvu Franje Asiškog koje je ovaj svetac proživljavao i što ga je na kraju dovelo do događaja na La Verni 1224. godine. Tako je istaknuo deset unutarnjih stavova i iskustava iz života Franje Asiškog koji su ga „poput koncentričnih krugova doveli do središta, do Isusa“. „Razumjeti bolje Franjino egzistencijalno iskustvo znači ujedno razumjeti bolje zašto je Franjo alter Christus. Franjo je od Krista primio svete rane na svome tijelu i tako se suobličio na vidljiv način Kristu jer se prethodno u svome životu totalno suobličio njemu u duhu“, kazao je fra Danijel koji je okupljene franjevce na kraju potaknuo da se, poput Franje Asiškog, više otvore Duhu, te da se ne boje rana jer „iz rana nastaje novi život“.

Nakon razmatranja sudionici su u samostanskoj crkvi zajedno slavili svetu misu, a potom je uslijedio bratsko druženje uz razgovor i okrepu u samostanskoj blagovaonici. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Krizma u Kraljevoj Sutjesci | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti

Biskupi u Europskoj uniji dijele brige poljodjelaca

Katoličke vijesti

Dan otvorenih vrata i Obiteljski dan u vrtiću “Sveta Obitelj”

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti