Vinea Research objavljuje nova otkrića koja potvrđuju da više katolika koji idu na mise vjeruju u istinsku Kristovu prisutnost u Euharistiji
Praktični vjernik

Vinea Research objavljuje nova otkrića koja potvrđuju da više katolika koji idu na mise vjeruju u istinsku Kristovu prisutnost u Euharistiji

Usred nacionalne euharistijske obnove, Vinea Research objavljuje nova otkrića koja potvrđuju da više katolika koji idu na misu vjeruju u istinsku Kristovu prisutnost u Euharistiji

Iako je Pew studija iz 2019. objavila da samo jedna trećina katolika vjeruje u euharistiju, nova studija Vinea Researcha pokazuje da je broj katolika koji vjeruju u Pravu prisutnost puno veći

Nova studija iz Vinea Istraživanje pokazuje da 69% katolika koji idu na misu vjeruje u stvarnu Isusovu prisutnost u euharistiji, što dovodi u pitanje točnost rezultata izbora formulacija ankete korištenih u prethodnom Studija Pew Research Centera iz 2019, koji nisu bili u skladu s katoličkim naukom. Studija Pew tvrdi da samo jedna trećina (34%) katolika koji idu na misu u Sjedinjenim Državama vjeruje u istinsku prisutnost Krista u Euharistiji. Vinea Research, tvrtka za strateško istraživanje tržišta usmjerena na katoličke teme, provela je vlastitu studiju krajem 2022., koristeći jezik ankete za koji vjeruju da točnije predstavlja kako katolici razumiju euharistiju.

Objavljena 2019. s eksplozivnim naslovom “Samo jedna trećina katolika u SAD-u slaže se sa svojom crkvom da je euharistija tijelo, krv Kristova”, ova Pewova studija iznenadila je katoličke vođe i dovela do pokretanja Nacionalne obnove euharistije 2022. Međutim, koristeći jezik koji katolici više razumiju, Vineino istraživanje pokazuje da puno više katolika nego što se prvobitno mislilo ima autentično razumijevanje temeljnog katoličkog učenja o Stvarnoj prisutnosti Krista u Euharistiji. Prema utemeljitelju Vinea Researcha, Hansu Plateu, ovo je svjetionik nade za američku Katoličku crkvu i potvrda nevjerojatnog odaziva na Nacionalnu euharistijsku obnovu.

“Ovo je nevjerojatno otkriće, posebno u godini nacionalnog euharistijskog obnove. Otkako je studija Pew objavljena 2019., Crkva se pitala zašto tako malo njezine pastve vjeruje u Pravu prisutnost,” rekao je Plate. “Naše istraživanje ukazuje na ono što se praktično pokazuje kroz izljev odgovora na nacionalno euharistijsko oživljavanje – da zapravo većina katolika vjeruje da je Isus Krist uistinu prisutan u euharistiji.”

Iako Vinea Research priznaje reputaciju Pewa, Plate kaže da je fraza korištena za zaključak da samo jedna trećina američkih katolika vjeruje u euharistiju bila netočna i nekompatibilna s načinom na koji Katolička crkva izražava istinu o transsupstancijaciji. Pewova formulacija istraživačkog pitanja dala je dvije mogućnosti odgovora: 1.) vjerujem da su kruh i vino simboli, i 2.) kruh i vino zapravo postaju tijelo i krv Isusova.

“Korištenje ‘zapravo postati’ bilo bi strano katolicima i, vrlo vjerojatno, zbunjujuće. Zapravo, nijedna od dvije predstavljene opcije nije točna”, rekao je Plate. “Željeli smo ponovno testirati koristeći izraze poznatije katolicima kako bismo vidjeli jesu li rezultati u skladu sa zaključcima koje je izvukao Pew.”

Vinea Research provela je studiju koja se bavi ovim pitanjem koristeći jezik za koji vjeruju da više predstavlja Katoličku crkvu. Pitanje korišteno u njihovoj studiji dalo je opciju odgovora “Isus Krist je istinski prisutan u kruhu i vinu Euharistije.” Koristeći ovu formulaciju, 69% ispitanika je potvrdilo da se slaže s ovom tvrdnjom.

“Ne možemo izravno usporediti rezultate dviju studija na razini istraživanja jer se metodologije uzorkovanja razlikuju”, rekao je Plate. “Ali mislim da je vrlo pošteno izvući zaključak da je Pew uvelike podcijenio broj katolika koji stvarno vjeruju u Pravu Prisutnost.” Dodao je: “Ovo također pokazuje da možda pitanja o tome što katolici vjeruju i kako se ponašaju bolje postavljaju oni koji poznaju katoličku vjeru dovoljno dobro da točno postave i protumače rezultate.”

Ova nova saznanja dolaze tijekom novopokrenutog Nacionalno euharistijsko hodočašćekoji je sada u tijeku diljem Sjedinjenih Država, a samo šest tjedana prije Nacionalni euharistijski kongres koji će se održati u Indianapolisu, IN. “Bez sumnje, ovo je vrijeme euharistijske obnove u Sjedinjenim Državama i mjesto s kojeg možemo nastaviti graditi euharistijski temelj u cijeloj Crkvi.”

Da biste pogledali cijelo izvješće i pristupili kompletnom press kitu, posjetite https://www.vinearesearch.com/media.

###

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Uskrsnuće Ljudi

Katoličke vijesti

Sveučilište St. Thomas pokreće prvi magisterij svoje vrste u katoličkim ženskim i rodnim studijama

Katoličke vijesti

Svađa je gotova

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti