Zahvala za više od deset godina Programa katoličkog vjerskog odgoja u vrtićima – Dubrovačka biskupija
Dubrovačka biskupija

Zahvala za više od deset godina Programa katoličkog vjerskog odgoja u vrtićima – Dubrovačka biskupija

Povodom proslave više od deset godina početka provođenja Programa katoličkoga vjerskog odgoja djece rane i predškolske dobi unutar dječjih vrtića u Dubrovniku dubrovački biskup Roko Glasnović predvodio je misno slavlje u župi sv. Mihajla u Dubrovniku u utorak 28. svibnja. U koncelebraciji su bili župnik don Robert Ćibarić i župni vikar don Ivo Markić.  Na euharistijskom slavlju sudjelovale su odgojiteljice u vjeri koje provode vjerski odgoj u vrtićima te obitelji s djecom koja su bili polaznici ili su još uvijek polaznici vjerskih skupina u vrtićima.

Biskup Glasnović u homiliji je tumačio Isusov razgovor s bogatim mladićem koji je zapravo prethodio događaju iz evanđelju dana u kojem Petar kaže Isusu: „Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom.“ Istaknuo je kako kršćanstvo ima visoke kriterije kao što su ljubav prema neprijatelju i odricanje od svega što imaš, no to je jedini put koji treba ići. Pozvao je okupljene da svjesno i odgovorno, kao vjernici, „prihvaćamo i probleme i poteškoće kao put odgoja kojim nas Bog učvršćuje za spasenje jer je i  sam Isus takav put prošao“. Potaknuvši na odgovaranje na Božju objavu koja je uvijek neki poziv, podsjetio je da je u ovom događaju to poziv: „Idi prodaj što imaš i dođi i slijedi me!“.

Osvrnuvši se na jedanaestu obljetnicu provođenja Programa katoličkog vjerskog odgoja djece rane i predškolske dobi biskup Glasnović potaknuo je roditelje da kao prvi odgojitelji svoje djece brinu o religioznoj dimenziji djeteta te da potiču i svojim primjerom dijete odgajaju u kršćanskoj vjeri. Istaknuvši koji je cilj, način i metode rada odgojiteljica u vjeri u vjerskim skupinama u vrtićima naglasio je da vjerski odgoj djece može doprinjeti cjelovitom razvoju djeteta, osobito formiranju vrijednosti i razvijanju zdravih ljudskih odnosa i odnosa s povjerenjem u Boga jer „Bog nas je svakog pojedinačno želio i obraća nam se s ljubavlju“.

„Sveti Ante je imao jednostavnost jer uvažavajući kreposti i poniznost na najizvrsniji način mogao je biti oruđe u Božjim rukama. I svi mi smo pozvani biti to oruđe, a kad dođu progoni, Isus je rekao ‘nema ga tko ostavi sve poradi mene, a da nije primio stostruko.’ Tako i mi pjevamo: ‘Tražite najprije Božje kraljevstvo i pravdu njegovu, a sve drugo bit će vam nadodano“, zaključio je biskup Glasnović.

Župnik Ćibarić zahvalio je biskupu Glasnoviću na dolasku i predvođenju zahvalnog euharistijskog slavlja te je posebno zahvalio Diani Tot i Vesni Ribić, odgajateljicama u vjeri koje su prve započele provoditi Program katoličkog vjerskog odgoja u Dječjem vrtiću „Radost“ te koje su ujedno i župljanke ove župe. Također, uputio je zahvalu i svim odgajateljicama koje provode vjerski odgoj u drugim vrtićima i obiteljima koje su upisale svoju djecu u skupine s vjerskim odgojem.

Na ovom slavlju ujedno je proslavljen i jedanaesti utorak pobožnosti Trinaest utoraka u čast sv. Antunu za čiji se blagdan vjernici u ovoj župi svečano pripremaju. Biskup Glasnović je na kraju mise udijelio blagoslov moćima sv. Antuna kojima su vjernici mogli iskazati čašćenje prije i poslije mise.

Proslava je nastavljena u prostorijama Kluba mladih sv. Mihajlo uz druženje i čašćenje.

Tea Kuzek Marević

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Proslava Sv. Antuna u crkvi sv. Ante u Korčuli – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH od 3. do 10. ožujka – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Preminuo fra Rafael Romić – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti