Održano završno zasjedanje biskupijske Sinode – Sisačka biskupija
Sisačka biskupija

Održano završno zasjedanje biskupijske Sinode – Sisačka biskupija

Završno zasjedanje Sinode Sisačke biskupije održano je u srijedu 29. svibnja u Dvorani „Juran i Sofija“ u Velikom Kaptolu u Sisku pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića.

Od pastoralne godine 2022./2023. biskupija se nalazi u svom sinodskom procesu pod geslom „Krist, kamen zaglavni“ (Ef 2,20), s aluzijom na sisačkog zaštitnika svetog Kvirina koji je podnio mučeništvo tako što je bačen u rijeku u Sabariji.

Nakon faze savjetovanja, u kojoj su prikupljeni prijedlozi te izrade pravilnika i  radnog dokumenta, 90 članova Sinode od kojih je 39 klerika i 3 časne sestre te 48 laika, raspravljalo je temama bitnima za život sisačke Crkve.

Tako se kroz 5 korizmenih srijeda te na ovom završnom zasjedanju u svibnju razgovaralo o prijedlozima podijeljenima u dvanaest tematskih cjelina: Župe kao mjesta evangelizacije, Slavlje liturgije i sakramenata, Caritas – dio života Crkve, Djelo evangelizacije u svećeničkoj službi, redovničkom životu i duhovnom pozivu, Djelo katehizacije, Mjesto molitvenih zajednica i pobožnosti u Crkvi, Obitelj i mladi – temelj Crkve i društva, Socijalni nauk Crkve na djelu u pastoralu posebnih skupina vjernika, Ekumenizam i međureligijski dijalog, Crkva u vremenu brzog protoka informacija, Financije u Crkvi te Kulturna dobra i Crkva.

Na kraju zasjedanja, biskup Košić podsjetio je na tijek sinodalnog hoda i sve što je tijekom njega postignuto, te je zahvalio članovima Sinode i svima koji su sudjelovali u njoj. Istaknuo je da će se sada pristupiti završnom proučavanju materije i izradi knjige zaključaka. Naglasio je i kako je cilj ove Sinode, prije svega, ujednačiti pastoralne prakse, unaprijediti vjerski život i crkveno zajedništvo. Također je najavio da će Sinoda biti zaključena, kao što je i započela, Molitvom večernje 30. studenoga u bazilici sv. Kvirina u Sisku.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Uskrsno slavlje u bazilici sv. Kvirina – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti

Blagoslovljena nova krstionica u petrinjskoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti

Hodočašće župa Posavski Bregi, Dubrovčak Lijevi, Velika Ludina i Križ u Padovu – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti