Zagreb: Održan Forum o partnerstvu uz nazočnost devet nacionalnih Caritasa
Biskupska konferencija

Zagreb: Održan Forum o partnerstvu uz nazočnost devet nacionalnih Caritasa

Zagreb je, od 2. do 3. srpnja 2024. godine, bio domaćin važnog susreta devet Caritasa iz Regije, koji je okupio predstavnike nacionalnih Caritasa: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Albanije i Bugarske. Tema ovogodišnjeg Foruma Caritasa bila je bratska suradnja, a događaj je obogaćen predavanjima vodećih stručnjaka iz područja socijalne skrbi. Na forumu je sudjelovalo 20 sudionika iz Caritasa u Regiji, izvijestila je mrežna stranica Caritasa BiH.

Jedno od ključnih predavanja predstavio je gospodin Dominic Verhoevena ravnatelj Caritasa Flanders Belgije, koji je podijelio svoje bogato iskustvo i perspektive na temu bratske suradnje među Caritasima širom Europe. Posebno se istraživalo kako lokalne zajednice mogu zajedno djelovati radi poboljšanja kvalitete života najranjivijih skupina, te koja je uloga Caritasa. O filozofiji bratske suradnje i primjeni procedura u praksi predavač je iznio svoje veliko iskustvo, posebno kao ravnatelj Caritasa, ali i kao član međunarodne radne grupe o Bratskoj suradnji Caritasa Internationalis.

Ministar socijalne skrbi Vlade Republike Hrvatske gosp. Marin Piletić predstavio je ključna razmatranja o odnosu Države, Crkve i Caritasa, ističući važnost partnerstva i koordinacije u pružanju pomoći onima kojima je najpotrebnija. Njegovo predavanje pružilo je nove uvide u ulogu i doprinos Caritasa u društvenoj i humanitarnoj sferi. „Partnerstvo između državnih institucija, Crkve i Caritasa ključno je za ostvarivanje pravednijeg i humanijeg društva. Naša suradnja nije samo moralna, već i nužna za pružanje održive pomoći najugroženijima,“ istaknuo je ministar Piletić.

Forum je bio prilika za dubinsku analizu trenutnih izazova i prilika s kojima se suočavaju Caritasi u Regiji, te za daljnje jačanje suradnje i koordinacije u ostvarivanju njihovih humanitarnih misija. Suorganizatori foruma, Caritas Bosne i Hercegovine i Caritas Hrvatske, kreirali su platformu za konstruktivnu raspravu i razmjenu najboljih praksi koje će unaprijediti buduće aktivnosti i projekte Caritasa u regiji.

Nakon Foruma sudionici u obišli projekt Kuća Svetog Franje u Sesvetama Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, a završili su zajedničkom svetom Misom u svetištu Majke Božje Bistričke, kojemu je predsjedao predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Bože Radoš, i zajedničkom imendanskom večerom dvojice ravnatelja mons. Tome Kneževića i fra Tomislava Glavnika. (kta/caritas.ba)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

VIDEO: Frama Mostar predstavila pjesmu povodom 25. rođendana

Katoličke vijesti

Uskrsni broj revije “Svjetlo riječi”

Katoličke vijesti

Proljetna korona svećenika Bugojanskog dekanata

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti