ZADAR: Nadbiskup Zgrablić predvodio misno slavlje na Duhovskom bdjenju u katedrali sv. Stošije
Zadarska nadbiskupija

ZADAR: Nadbiskup Zgrablić predvodio misno slavlje na Duhovskom bdjenju u katedrali sv. Stošije

Svečano misno slavlje na Duhovskom bdjenju uoči svetkovine Duhova u katedrali sv. Stošije u Zadru u subotu, 18. svibnja, predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Vjerovati u Duha Svetoga, Gospodina i životvorca, kako ispovijedamo u Vjerovanju, znači da vjerujemo u Gospodina koji je po svom Duhu stvorio naš život i darovao nam život, rekao je mons. Zgrablić, istaknuvši da se svetkovina  Duhova tiče stvaranja čovjeka i stvaranja svijeta.

Riječ apostola Pavla, da je svijet u porođajnim bolima i mukama rađanja je slika našeg života, jer svi čeznemo za dubokom nadom koja nije prazna, istaknuo je nadbiskup. „Nada je duboka čežnja i želja za dobrim. Želimo da sve dobro završi, da bude dobro u našem životu, da se ostvari dobro u svakom ljudskom srcu – to je utkano u naš život. Osjećamo da je ta nada često ugrožena. Svetkovina Duhova potiče da nada koju nosimo u sebi nije prazna. Daje nam svjedočanstvo da nas ta nada neće razočarati, nego nam daje sigurnost da je naša nada već posjedovanje dobra koje očekujemo, koje želimo i kojem se nadamo“, poručio je mons. Zgrablić.

Tu nadu i duboku čežnju našeg srca budi nam Duh Sveti. „Duh Sveti je poput svjetla, poput neugasive baklje u našem životu. Duh Sveti uvijek iznova raspiruje tu vatru u nama da se ne izgubimo, nego da krenemo prema onome tko je tu nadu ostvario u našem životu. To za čim cijeli svijet čezne, nalazimo u rođenju Isusa Krista. Bog otac u svojoj sili i snazi Duha Svetoga po kojoj sve stvara, uzdržava i po kojoj sve postoji, šalje svoga Sina na ovaj svijet da tu našu nadu učvrsti i učini mogućom; da nas ništa ne može rastaviti od te nade koja je u nama, da na njoj temeljimo sve u životu“, poručio je mons. Zgrablić, podsjetivši da je Isus utjelovljen po Duhu Svetom, po Božjoj snazi, po onome što je Bog u sebi. Snagom Duha Svetoga Isus ulazi u muku, smrt i novi život.

„Onima koji su blizu Isusu i koji ga poznaju, koji se druže s njim, Isus obećava dar Duha Svetoga, tu snagu koja je njega nosila, s kojom je on došao na ovaj svijet, od koje je i za koju je živio. Snagu od koje je učinio da se dobro koje je nosio u sebi ostvari u njegovom životu, jer ta snaga pobijedila je svaki ljudski grijeh i smrt“, istaknuo je nadbiskup. Duh Sveti je Isusu dao novi život.

„U sili i snazi Duha Svetoga, u svom djelovanju, Krist nam je otkrio nešto veličanstveno. U Duhu Svetom, Krist nam je dao svjetlo da možemo vidjeti u Božje srce. Krist nam je pokazao da u Božjem srcu postoji odnos ja i ti. Postoji Bog koji nije bezgranična samoća, nego komunikacija između ja i ti. U Bogu postoje tri osobe u kojoj Bog otac, jer je ljubav, komunicira sebe drugoj osobi, Sinu. Sin komunicira svu svoju ljubav prema Ocu i iz tog odnosa rađa se mi, Presveto Trojstvo. To možemo vidjeti u Isusu, tu Božju sliku možemo otkriti u Isusu. I ne samo to. Nego, u Kristovom djelu otkrivamo da Krist nama pripravlja mjesto, on nas stavlja u to svoje srce. Tu nam je pripravio mjesto“, istaknuo je mons. Zgrablić, i u tom duhu naglasivši da nada koju nosimo u sebi nije prazna.

„Želja za puninom sreće i radosti nije isprazna i iluzija, nego stvarnost našeg života, jer Gospodin nas u snazi svoga Duha privlači da uđemo u njegovo srce. U Božje srce ulazimo u snazi Duha Svetoga koja nam je već darovana, koju već imamo, samo je moramo iskoristiti, upotrijebiti, biti je svjesni. Moramo je prihvatiti vjerom, da bi u nama bila djelatna“, potaknuo je predvoditelj slavlja.

Snagu Duha i Božje lice, što Bog čini u sebi, otkrivaju nam Božja riječ i sakramenti. „Božja riječ ima moć zagrijati naše srce. Snaga Duha dodiruje našu dušu i nutrinu, da možemo prihvatiti Božji duh. U Božju intimu ulazimo i po sakramentima koje primamo. Po krštenju smo uronjeni u silu i snagu Duha Svetoga u novi život. U krštenju se dogodilo naše novo rađanje u kojem je Duh bio na djelu, da nas je Bog prigrlio u svoje zajedništvo. Tu sigurnost razvijamo kroz molitvu, euharistiju, pričest. Duh Sveti daje nam se u svakoj euharistiji“, rekao je nadbiskup, naglasivši da nas Gospodin uvijek vodi u intimu svoga života, kada s njim surađujemo.

Isus je otkupio naše tijelo, cijeli naš život, potpuno se zauzeo za nas da potpuno njemu pripadamo. „Da imamo Božji pogled na svijet, da Božjim duhom koji djeluje u nama gledamo svakog čovjeka i činimo svakom čovjeku ono što Krist čini nama. Isus se žrtvovao za nas, uvijek u poslušnosti Očevoj volji, ne u samovolji. To je poslušnost ljubavi koju je živio do kraja, bezuvjetno i koja ga je vodila u duboko i puno zajedništvo s Bogom, ali i s ljudima. Duh Sveti jača našu nadu, življenje i nosi nas“, rekao je nadbiskup, poželjevši da Duh Sveti bude velika snaga našeg života; „da nam život ne bude isprazan, robovanje i iluzija, nego punina života, jer Krist je došao da imamo život u izobilju“.

Na misi Duhovskog bdjenja okupili su se i članovi crkvenih zajednica i pokreta Zadarske nadbiskupije. „Svaka zajednica je djelo Božjeg duha. Duh Sveti puše gdje hoće i djeluje gdje hoće, ali ne na način anarhije, nego u različitosti, poput orkestra koji ima različite instrumente. Ako su vođeni Duhom Božjim, to postaje glazba na koju čovjek ne može ostati ravnodušan“, rekao je mons. Zgrablić. Benedikt XVI. kaže da su crkvene zajednice koje vodi Božji duh prave škole života. Zajednice i pokreti su veliko blago i bogatstvo gdje se u dubini može otkriti Duh Sveti koji u njima djeluje, rekao je nadbiskup.

„Promičući taj duh u različitosti u Crkvi, Duh Sveti uvijek čini jedinstvo, povezuje nas u ljubavi, čini nas jedno. Kao Presveto Trojstvo – tri različite osobe, ali savršeno jedinstvo, da je jedan Bog“, rekao je nadbiskup, potaknuvši vjernike da  u zajednicama žive Duh Sveti otvorenog srca i da prepoznaju Isusa kao uskrslog Gospodina koji u duhovnoj stvarnosti boravi u nama. „Božji duh se utjelovio u Isusu da zauvijek ostane utjelovljen u svom proslavljenom tijelu, Crkvi, čiji smo mi udovi“, poručio je mons. Zgrablić.

Nadbiskup je poželio da susret zajednica na Duhovskom bdjenju bude „zagrljaj s Božjim duhom, svijest Božjeg duha s kojim smo ispunjeni, koji je u nama. Da otkrijemo veliki potencijal koji imamo. Da se ne izgubimo, da ne pomislimo da smo bezvrijedni. Da ne izgubimo vjeru da nas Gospodin ljubi i da njegov Duh već djeluje u nama i nikad nas neće napustiti. Kristova ljubav nastanjena je u našem biću“, poručio je mons. Zgrablić, poželjevši da nas „sjedinjenje s Gospodinom, ulazak u Kristovo otvoreno srce i Duh kojeg nam Gospodin daruje, ispune nadom da koračamo hrabro na putu života prema vječnom sjedinjenju s Isusom koji je umro za nas i koji nas ljubi neizmjernom ljubavlju“.

Izražavajući radost zbog zajedništva s članovima crkvenih zajednica u bdjenju o blagdanu Duhova, nadbiskup Zgrablić zahvalio je Povjerenstvu za promicanje laičke duhovnosti, crkvene pokrete i zajednice Zadarske nadbiskupije za organizaciju toga susreta koje pokazuje „bogatstvo koje različite zajednice nose u sebi, dijele jedni drugima i tako naše bogatstvo u različitosti postaje još veće“.

Ines GrbićFoto: I. Grbić

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

‘AKTUALNO’ HKR-a: Ususret dolasku relikvije bl. Jakova u Zadar – Anamarija Botica Miljanović o čašćenju bl. Jakova Zadranina u Bitettu i Zadru

Katoličke vijesti

BOŽAVA_ Zbor sv. Cecilije iz Kistanja održao koncert u crkvi sv. Nikole

Katoličke vijesti

PAKOŠTANE: Biskup Rogić proslavio 40. godišnjicu mature s don Jerolimom Lenkićem i drugima iz generacije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti