Vrhovni sud je na strani Bidenove administracije u slučaju društvenih medija
Svijet

Vrhovni sud je na strani Bidenove administracije u slučaju društvenih medija

Vrhovni sud je 26. lipnja presudio u korist Bidenove administracije u sporu s državama koje vode republikanci zbog nastojanja vlade da ograniči dezinformacije na društvenim medijima o temama uključujući COVID-19.

Vlada je tvrdila da bi trebala biti u mogućnosti komunicirati s tvrtkama društvenih medija o pitanjima uključujući diskriminaciju, nacionalnu sigurnost i javno zdravlje. Louisiana, Missouri i druge stranke tužile su Bidenovu administraciju, tvrdeći da su neprimjereno vršile pritisak na društvene mreže da ograniče postove koji sadrže dezinformacije o COVID-19 i odgovarajućim cjepivima, među ostalim temama.

Ali u odluci 6-3, u kojoj je sutkinja Amy Coney Barrett pisala za većinu, sud je utvrdio da tužitelji nemaju legitimaciju za tužbu, djelomično zato što nisu uspjeli primjereno dokazati da je moderiranje sadržaja za koje su tvrdili rezultat vlade akcije.

“Počinjemo – i završavamo – stajanjem”, napisao je Barrett. “U ovoj fazi, ni pojedinačni ni državni tužitelji nisu dokazali legitimaciju za traženje zabrane protiv bilo kojeg tuženika. Stoga nemamo nadležnost da dođemo do merituma spora.”

Barrett je tvrdio da dok “tužitelji naglašavaju da je slušanje nesputanog govora na društvenim medijima ključno za njihov rad kao znanstvenika, stručnjaka i aktivista”, nisu uspjeli “ukazati na bilo koji konkretan primjer moderiranja sadržaja koji im je nanio prepoznatljivu štetu”.

Platforme društvenih medija o kojima je riječ, dalje je tvrdio Barrett, “moderirale su sličan sadržaj puno prije nego što je bilo koji od optuženih od strane Vlade sudjelovao u spornom ponašanju.”

“Zapravo, platforme su, djelujući neovisno, ojačale svoje već postojeće politike moderiranja sadržaja prije nego što su se uključili optuženi iz Vlade”, napisala je. “Na primjer, Facebook je početkom veljače 2021. najavio proširenje svojih politika dezinformiranja o COVID-19, prije nego što su dužnosnici Bijele kuće počeli komunicirati s platformom.”

Suci Samuel Alito, Neil Gorsuch i Clarence Thomas nisu se složili. U svom neslaganju, Alito je napisao: “Pretpostavljam da je priličan dio onoga što su korisnici društvenih medija imali za reći o COVID-19 i pandemiji imao malu trajnu vrijednost. Neki su nedvojbeno bili neistiniti ili obmanjujući, a neki su možda bili potpuno opasni. Ali sada znamo da je vrijedan govor također bio potisnut.”

“Mjesecima su visoki vladini dužnosnici vršili nepopustljiv pritisak na Facebook kako bi suzbio slobodu govora Amerikanaca. Budući da Sud neopravdano odbija razmotriti ovu ozbiljnu prijetnju Prvom amandmanu, s poštovanjem se ne slažem”, dodao je.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vrhovni sud SAD-a saslušat će veliki slučaj tableta za pobačaj u ožujku

Katoličke vijesti

Katoličke skupine pozivaju na prekid vatre u Gazi, oslobađanje izraelskih talaca

Katoličke vijesti

Žalbeni sud u New Yorku donio odluku da osiguravatelj ne mora isplatiti potraživanja Nadbiskupije New York zbog zlostavljanja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti