Vjernici župe Slatina Požeške biskupije hodočastili u rodni grad bl. Ivana Merza
Biskupska konferencija

Vjernici župe Slatina Požeške biskupije hodočastili u rodni grad bl. Ivana Merza

Pedesetak vjernika župe bl. Ivana Merza iz Slatine, koja pripada Požeškoj biskupiji, u subotu 15. lipnja 2024. hodočastili su u rodni grad nebeskog zaštitnika svoje župe Banju Luku pod vodstvom župnika vlč. Patrika Alatića.

Župa Slatina je prva župa u svijetu koja je dekretom tadašnjeg požeškog biskupa mons. Antuna Škvorčevića dobila svoj patron odmah po završetku obreda proglašenja blaženim Ivana Merza na Misi koju je predvodio sveti papa Ivan Pavao II., 22. lipnja 2003. pokraj srušenog franjevačkog samostana na Petrićevcu u Banjoj Luci.

Hodočasnike je u župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u centru Banje Luke, u kojoj je kršten blaženi Ivan Merz, radosno je pozdravio župnik i banjolučki dekan vlč. Žarko Vladislav Ošap.

Po dolasku u crkvu svi zajedno su izmolili krunicu i obavili pobožnost u čast blaženom Ivanu Merzu te imali prigodu pristupiti sakramentu ispovijedi. Uslijedilo je Euharistijsko slavlje koje je predvodio župnik Ošap uz koncelebraciju vlč. Patrika.

U prigodnoj homiliji župnik Vladislav je u kratkim crtama prikazao životni put bl. Ivana Merza te istaknuo pojedine misli iz njegova dnevnika. Potaknuo je okupljene da nasljeduju blaženog Ivana u vjerničkom kršćanskom življenju. „Smisao štovanja svetaca i blaženika i jest u tome da ih, dok im se utječemo u zagovor, nasljedujemo u njihovom vjernom služenju Bogu i svjedočenju evanđeoskog života“, kazao je vlč. Žarko.

Nakon Svete mise hodočasnici su razgledali centar grada na Vrbasu.

Posjetili su i katedralu sv. Bonaventure. Riječi dobrodošlice uputio im je biskup banjolučki mons. Željko Majić s kojim su se zadržali u opuštenom razgovoru.

Rektor katedrale i kancelar preč. Pero Ivan Grgić pokazao je hodočasnicima katedralu u kojoj je također molio sveti papa Ivan Pavao II. Na kraju su pošli u spomen kapelici u dnu katedrala te se pomolili pred moćima blaženog Ivana Merza.

Uslijedila je posjeta svetištu sv. Male Terezije u prigradskom naselju Presnače. Hodočasnici su se pomolili u župnoj crkvi i svetištu i potom u spomen sobi u kojoj su, 12. svibnja 1995. ubijeni i potom spaljeni župnik vlč. Filip Lukenda i s. Cecilija Grgić. Župnik i čuvar svetišta mons. Ivica Božinović progovorio je hodočasnicima o povijesti ovog svetišta Banjolučke biskupije i o svjedočkoj smrti župnika Filipa i članice Družbe milosrdnica s. Cecilije.

Svoje hodočašće su završili posjetom trapističkom samostanu Marija Zvijezda i upoznavanjem s bogatom povijesti te nekada slavne opatije. Domaćin im je bio župnik o. Zvonko Topić. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nedjelja solidarnosti u župi Orašje

Katoličke vijesti

Papa: Molimo za bezuvjetno oslobađanje talaca u Kolumbiji

Katoličke vijesti

Božićni posjet nadbiskupa Vukšića i nuncija Chullikatta sestrama SMI i Stadlerovom dječjem „Egiptu“

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti