VIDEO: Papa: Isus je došao radi grješnika; u krštenju čisti naša srca
Biskupska konferencija BiH

VIDEO: Papa: Isus je došao radi grješnika; u krštenju čisti naša srca

Na blagdan Krštenja Gospodinova Papa se u podnevnom nagovoru usredotočio na značenje sakramenta koji nas čini djecom Božjom, zauvijek. Valja se sjećati dana kada smo primili krštenje, znati datum, potaknuo je Papa, jer to je novi rođendan

Ivan Krstitelj je krstio čineći obred čišćenja; za one koji su se, ponizno i iskreno došli krstiti na rijeci Jordan, taj je čin izražavao obvezu napuštanja grijeha i obraćenje. Isus, koji svoju službu započinje dajući da ga Ivan krsti, time pokazuje da želi biti blizu grješnika, da je došao radi njih, radi svih nas koji smo grješnici – objasnio je papa Franjo u podnevnom nagovoru na blagdan Krštenja Gospodinova koji se slavi u nedjelju nakon svetkovine Bogojavljenja.

Dar novog života

Krštenjem nas Bog čini svojom djecom – istaknuo je Papa te objasnio što se događa u svakomu kada se dijeli taj sakrament.

Krštenje: to je Bog koji ulazi u nas, čisti i liječi naše srce, čini nas svojom djecom zauvijek, svojim narodom i svojom obitelji, baštinicima raja. Bog postaje intiman s nama i nikada ne odlazi od nas.

Dan koji valja pamtiti

Dan svojega krštenja valja pamtiti i važno je znati datum – istaknuo je Sveti Otac, kao što je već rekao u raznim prigodama.

Pitam sve vas, svakoga od vas, razmislite: Sjećam li se datuma svojega krštenja?. Ako ga se ne sjećaš, kad se vratiš kući, pitaj, da ga opet ne zaboraviš, jer to je novi rođendan, jer si svojim krštenjem rođen na život Milosti.

Papa je potom potaknuo da zahvaljujemo Bogu za krštenje, i za roditelje koji su nas donijeli na krsni zdenac, za onoga tko nam je podijelio taj sakrament, za kuma i kumu, za zajednicu u kojoj smo ga primili.

Prihvatiti prisutnost Božju

Na kraju, potaknuo je vjernike da razmisle o daru primljenom po krštenju i o vlastitom odnosu s Bogom te da se svatko upita: jesam li svjestan neizmjernoga dara koji nosim u sebi po krštenju? Prepoznajem li u svojem životu svjetlo prisutnosti Boga koji u meni vidi svojega ljubljenog sina, svoju ljubljenu kćer?

U spomen na svoje krštenje prihvatimo Božju prisutnost u sebi. To možemo učiniti znakom križa koji u nama ocrtava spomen na milost Boga koji nas ljubi i želi biti s nama. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

U Međugorju održana vjeronaučna manifestacija “Slobodni od ovisnosti”

Katoličke vijesti

Stadlerovo u svibnju 2024. | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti

Novi broj Glasa Koncila | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti