VIDEO: Misa zahvalnica u župi Vidoši kod Livna
Biskupska konferencija BiH

VIDEO: Misa zahvalnica u župi Vidoši kod Livna

Svečano Euharistijsko slavlje zahvale na kraju građanske godine, u nedjelju 31.prosinca 2023. u prepunoj župnoj crkvi Bezgrješnog Začeča BDM u Vidošima kod Livna, predvodio je mons. dr. Ante Vidović, domaći sin i tajnik Apostolske Nuncijature u Meksiku, a prigodnu propovijed uputio je mons. dr. Javier Camañes-Forés, tajnik Apostolske Nuncijature u Sarajevu, izvijestila je Tiskovna agencija Banjolučke biskupije.

Na početku svoje homilije mons. Javier zahvalio je mons. Anti i župniku fra Ivanu Kasalo na pozivu i gostoprimstvu da u župi Vidoši provede posljednji vikend 2023. i da sudjeluje u blagoslovu obitelji u njihovim domovima. Istaknuo je da je to bio njegov prvi posjet jednoj župi u Bosni i Hercegovini otkako je u mjesecu srpnju 2023. imenovan tajnikom Nuncijature u Sarajevu, te da je prvi put u svom svećeničkom životu sudjelovao u blagoslovu obitelji u njihovim domovima, budući da u njegovoj rodnoj Španjolskoj ne postoji takav običaj.

Osvrćući se na blagoslov obitelji posebno je istaknuo vjeru i kršćanske običaje vjernoga puka Livanjskog kraja koji ga je vrlo rado i s vjerom primio u svoje domove.

Govoreći o Blagdanu Svete Obitelji istaknuo je da: “u naše vrijeme, u raznim dijelovima svijeta, današnje su obitelji suočene s velikim izazovima i poteškoćama. Misna čitanja današnje svetkovine to nam pokazuju i upućuju nas kakva to treba biti prava kršćanska obitelj. U njoj se ostvaruju kršćanske vrednote, koje su izvor sreće i radosti za svakog čovjeka. Život u kršćanskoj obitelji je posebno, privilegirano mjesto, gdje se uči biti malen, to jest biti pravi Isusov učenik.”

Razmišljajući o Evanđeoskom odluku koje se čita na Blagdan Svete Obitelji mons. Camañes-Forés posebno je istaknuo Isusovu poslušnost Bogu Ocu, te Mariju i Josipovu, podložnost Zakonu, te potaknuo nazočne na nasljedovanje Krista u poslušnosti Ocu u Duhu Svetome. “Tko god je poslušan Kristu, postaje dio druge obitelji, Crkve, koja se okuplja oko obiteljskog stola, oltara. I da upravo kršćani, u poslušnosti volji Očevoj, trebaju izgrađivati dobro i sveto obiteljsko zajedništvo, poput onoga između Isusa, Marije i Josipa. To je pravi model kršćanske ljubavi i međusobne povezanosti.”

Cjelokupno Misno slavlje u direktnom prijenosu prenosila je Pro TV.

Članovi KUD-a Rudine Župa Vidoši za tu prigodu obukli su svoje tradicionalne narodne nošnje Hrvata katolika Livanjskog kraja. (kta/tabb)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa: Pravednici su sanjari koji u srcu čuvaju želju za općim bratstvom

Katoličke vijesti

Patron i krizma u najmanjoj sarajevskoj župi

Katoličke vijesti

Papa: Bolju budućnost moramo graditi zajedničkim snagama

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti