Vepric: Metropolitanski studijski dan za mlađe svećenike – Dubrovačka biskupija
Dubrovačka biskupija

Vepric: Metropolitanski studijski dan za mlađe svećenike – Dubrovačka biskupija

Metropolitanski studijski dan za mlađe svećenike Splitske metropolije upriličen je u srijedu 3. srpnja u Marijanskom svetištu Vepric. Na susretu se okupilo pedesetak svećenika zaređenih u proteklih deset godina. Pristigli su iz svih biskupija Splitske metropolije: Kotorske (2), Dubrovačke (6), Hvarske (2), Šibenske (5), Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja (8) i iz Splitsko-makarske nadbiskupije (25). Osim splitsko-makarskog nadbiskupa Zdenka Križića na studijskom danu sudjelovali su i šibenski biskup Tomislav Rogić te dubrovački biskup Roko Glasnović.

Nakon zajedničkog euharistijskog slavlja što ga je u kapeli Svetišta na liturgijski blagdan sv. Tome apostola predvodio nadbiskup Križić i prigodne homilije o apostolu kome se uskrsli Gospodin posebno znakovitim riječima i gestama očitovao, slijedila je okrepa i druženje, a potom  i predviđena predavanja u dvorani.

Pozdrav i dobrodošlicu svim sudionicima uputio je pastoralni vikar dr. Nediljko A. Ančić te najavio prvo predavanje pod naslovom “Duhovni zamor i krize te kako ih prevladati”. Predavač prof. dr. Josip Bošnjaković koji na Katoličkom bogoslovnom fakultetu (KBF-u) Đakovo predaje predmete iz psihologije i vrlo aktivno surađuje u obiteljskim savjetovalištima te u nacionalnom uredu Hrvatske biskupske konferencije za suzbijanje  zlostavljanja zgodno je obradio zadanu temu tumačeći četiri bitna elementa na ljestvici funkcioniranja ličnosti:  identitet, samo-usmjerenost, empatija, intimnost. Organizator je  temu krize svećeničkog identiteta i moguće odgovore na nju stavio na prvo mjesto radnog dijela imajući u vidu aktualnost ove problematike osobito kod mlađih svećenika. U raspravi nakon predavanja nadbiskup Križić je kazao kako je kao pastir svjestan važnosti ovoga problema te je najavio da je imenovao nadbiskupijskog vikara za kler koji će se osobito skrbiti oko mlađe braće svećenika.

Drugo predavanje pod naslovom “Mediji u službi pastorala i svećenik u medijima” održao je mr. Danko Kovačević, vicerektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu.  Predavač je povrh svoje izobrazbe u ekonomiji i teologiji magistrirao društvene komunikacije na Papinskom sveučilištu Svetog Križa u Rimu pa se iskazao kao vješt poznavatelj sustava i logike modernih digitalnih komunikacijskih sredstava. U izlaganju je govorio o potrebi digitalne pismenosti kod današnjih svećenika što nameće pitanje bolje pripreme svećeničkih kandidata tijekom studija teologije za današnju digitalnu revoluciju, zatim je postavio mnoštvo provokativnih pitanja, iznio niz savjeta i naputaka kako se danas služiti medijskim sredstvima u pastoralnom radu.

Nakon zajedničkog objeda slijedilo je treće i zadnje predavanje studijskog dana tematski povezano s prethodnim “Umjetna inteligencija: potencijali, problemi i izazovi”. Govoreći o ovoj aktualnoj temi dvoje predavača su se osobito fokusirala na moralne implikacije , izazove i opasnosti na području tehnološkog napretka i njegovu polju tzv. umjetne inteligencije. Dr. Damir Šehić, svećenik Zadarske nadbiskupije i profesor moralne teologije na Teološko-katehetskom odjelu Sveučilišta u Zadru i KBF-u u Splitu iznio je temeljne informacije o razvoju umjetne inteligencije, naravi i razlikama između ljudske i umjetne inteligencije, njezinim dosezima, ali  i problemima i opasnostima kad se UI primjenjuje kao sredstvo odlučivanja o ljudskim sudbinama. U drugom dijelu  predavanja dr. Ana Jeličić, profesorica komunikacijskih znanosti na Sveučilišnom odjelu forenzične znanosti u Splitu i na KBF-u u Splitu osobito se osvrnula na današnje mnoge razvijene oblike umjetne inteligencije i njezinu primjenu na različitim područjima ne samo u znanosti, umjetnosti, tehnologiji i svijetu zabave već i na duhovnom području, čak i u pastoralu nekih  protestantskih sekta. Slušajući i gledajući prezentacije raznolikih internetskih priloga o UI što ih je pokazala sudionici su bili zatečeni golemim mogućnostima i zapanjujućim moralnim rizicima i opasnostima koje su s tim povezane i koje će se još više povećavati ako se u upotrebu UI-a ne unese više reda i uvede primjerena odgovarajuća zakonska regulativa. Susret je zaključnim riječima biskupa Rogića.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskup primio generalnog ministra Reda manje braće Fusarellija – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Procesija na Svetog Vlaha – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Papina poruka za korizmu 2024. – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti