Nightfever u katedrali: Veličina čovjeka nije u bogatstvu, već u sličnosti s našim Učiteljem – Dubrovačka biskupija
Dubrovačka biskupija

Nightfever u katedrali: Veličina čovjeka nije u bogatstvu, već u sličnosti s našim Učiteljem – Dubrovačka biskupija

Međunarodni duhovno-meditativni program Nightfever upriličen je petak 21. lipnja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku.

Program je započeo misnim slavljem koje je predvodio dubrovački biskup Roko Glasnović u koncelebraciji predsjednika biskupijskog Vijeća za mlade don Iva Markića  i mladomisnika don Petra Markića.

Biskup Glasnović je sve okupljene podsjetio na važnost „Božje struje“. Naime, toga dana su četiri države, među kojima i dio Hrvatske, ostali oko dva sata bez električne energije. Referirajući se na „običnu struju“, biskup je naglasio kako „Božja struja“ putem Duha Svetoga prolazi kroz ljudska srca te se na taj način događaju blagoslovljena i lijepa djela.

Krista nasljedujemo, kazao je, napose zahvaljujući svecima, pa je u propovijedi, među ostalim, biskup  govorio o životu sveca čiji se spomendan tog dana slavio, sv. Alojzija Gonzage, kao i o životu blaženog (a uskoro i svetog) Karla Acutisa koji je svoj život posvetio računalima i istraživanjima euharistijskih čuda diljem svijeta. Upravo je u petak i zatvorena međunarodna izložba „Euharistijska čuda diljem svijeta“ autora Karla Acutisa koja je od ponedjeljka 17. lipnja gostovala u katedrali.

Svoju propovijed dubrovački biskup zaključio je poticajnim pitanjima kao i odgovorima: „Zašto ne bismo i mi mogli slijediti Krista? Svima nam je isti put, put ljubavi, susret molitve i čistoće. Na svijetu smo da spoznamo Boga i da ga ljubimo, jer veličina čovjeka nije u bogatstvu, već u sličnosti našem Učitelju!“

Misna čitanja čitali animatori Dubrovačke biskupije, dok je pjevanje na misi animirao katedralni zbor mladih. Po završetku misnog slavlja uslijedilo je dvosatno euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je s meditacijom započeo biskup Glasnović i koje je nastavljeno slavljenjem, čitanjem tekstova Svetog pisma te molitvom u tišini uz prigušena crkvena svjetla. Okupljeni su, kao i prolaznici koji su navraćali u katedralu, dobivali upaljene svijeće koje su zatim u tišini donosili pred Presveti Sakrament.

Meditacije je, uz biskupa, čitao povjerenik za mlade Markić, a pjevanje tijekom klanjanja predvodili su Molitvena zajednica Effatha i Vokalno-instrumentalni sastav Ihthys.

Nigtfever je održan u organizaciji Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije, a inače je riječ o nekomercijalnom projektu međunarodnog karaktera koji je pokrenut 2005. godine u Kolnu u Njemačkoj. Ovaj projekt je do sada održan diljem svijeta, u Hrvatskoj je održan prvi puta u Splitu 2012. godine, dok je svoju premijeru u Dubrovniku doživio u kolovozu 2013. godine.

Ivan Jadrušić/Vijeće za mlade DB

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

NAJAVA 23. 4. Proslava Svetog Jurja na Osojniku – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Studijski dan za svećenike o transhumanističkoj vs. kršćanskoj antropologiji – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Na Putu svetog Jakova – Camino Korčula – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti