Veleposlanik Australije u RH posjetio franjevački samostan |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Veleposlanik Australije u RH posjetio franjevački samostan |

VUKOVAR (TU) – Gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Tonio Vučemilović primio je u ponedjeljak 27. svibnja 2024. veleposlanika Australije u Republici Hrvatskoj, Richarda Masona Rodgersa.  

Australski veleposlanik Rodgers sudjelovao je na slavlju večernje mise u crkvi sv. Filipa i Jakova. Zatim je razgledao obnovljenu crkvu te se upoznao sa njezinom  prošlošću, stradanjem tijekom Domovinskog rata, kao i obnovom. Također je obišao  i Franjevački muzej, gdje je upoznat sa spašavanjem vrijedne kulturne baštine samostana od strane braće franjevaca tijekom Domovinskog rata, kao i angažmanom fra Marka Kurolta u spašavanju franjevačke knjižnice koja danas nosi njegovo ime.  

Veleposlanik se zanimao za međunacionalne odnose u gradu Vukovaru, a na poseban način na odnose i suradnju Katoličke i Pravoslavne Crkve. Gvardijan fra Tonio, koji je i sam prvih devet godina svoga svećeničkog života djelovao u Australiji, usporedio je skladnu multikulturalnost Australije sa stanjem u gradu Vukovaru prije Domovinskog rata. Pritom je izrazio i važnost sadašnjeg zajedničkog djelovanja svih koji vjeruju u Isusa Krista, prvenstveno vjernika Katoličke i Pravoslavne Crkve, na daljnjem jačanju međusobnog povjerenja, uzajamnog poštovanja i civilizacije ljubavi, bez kojih nije moguće izgraditi grad ugodan za život. 

Veleposlanik Rodgers je istaknuo kako je u Australiji upravo započeo Nacionalni tjedan pomirenja, koji ima za cilj ojačati odnose poštovanja između šire australske zajednice i Aboridžina, te izrazio svoje nadanje da će se proces pomirenja nastaviti i u gradu Vukovaru.

U Pastoralnom centru sv. Bone, čiju su izgradnju velikim dijelom pomogli hrvatski iseljenici u Sydneyu koji se okupljanju u Hrvatskim katoličkim centrima St Johns Park, Blacktown i Summer Hill, australski veleposlanik je nazočio projekciji dokumentarnog filma „Zemljak/Countryman“ autora Petera Pecotića iz Australije.

Posjet australskog veleposlanika Rogersa Franjevačkom samostanu u Vukovaru i projekciju filma organizirala je Hrvatska matica iseljenika – Podružnica Vukovar i Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima i Vukovaru u suradnji sa Australskim Veleposlanstvom u Republici Hrvatskoj. Franjevački samostan Vukovar

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Udruga Pomozi.ba uručila ček za pomoć Caritasovim pučkim kuhinjama |

Katoličke vijesti

Obiteljske večeri – webinar |

Katoličke vijesti

Preminula s. Antica, Manda Tomić |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti