Kršćani u Pakistanu prosvjeduju protiv još jednog napada zbog bogohuljenja
Svijet

Kršćani u Pakistanu prosvjeduju protiv još jednog napada zbog bogohuljenja

Aid to the Church in Need (ACN) izražava solidarnost s kršćanima koji prosvjeduju u Pakistanu nakon najnovijeg napada rulje na kršćansku obitelj optuženu za bogohuljenje Kur’ana u Sargodhi, Punjab.

Autor: Lisa Zengarini

Kršćani u Pakistanu izašli su na ulice širom muslimanske većinske nacije nakon još jednog napada gomile zbog lažnih optužbi za bogohuljenje u središnjoj pokrajini Punjab.

Novinska agencija Uca rizvijestio je da su se od grada Peshawar u Khyber Pakhtunkhwa do južnog Karachija u Sindhu, kršćani okupili u velikom broju ovog vikenda kako bi prosvjedovali protiv napada na dvije kuće i tvornicu cipela u vlasništvu kršćanske obitelji u okrugu Sargodha u Punjabu.

Napad u Sargodhi

Kršćanski vlasnik tvornice, g. Nazil Gill Masih i njegov sin optuženi su da su spalili stranice Kur’ana u svom smeću u rezidencijalnom području Gillwala Mujahid kolonije Sargodha, a prošli tjedan ih je napalo više od 400 muškaraca naoružanih palicama, ciglama , i kamenje koje pljačka i spaljuje njihove trgovine i domove.

Iako je dvanaest članova obitelji uspjelo pobjeći, g. Masih je teško pretučen i teško ozlijeđen prije nego što je policija stigla i uspjela ga odvojiti od gomile. Hitno je prebačen u bolnicu u kritičnom stanju.

Njegov sin je također navodno pretučen, a prema Papinskoj zakladi Pomoć Crkvi u nevolji (ACN), pustošenje i požari nastavljeni su nakon napada, predstavljajući ozbiljnu prijetnju sigurnosti i dobrobiti lokalne kršćanske zajednice.

Preko 400 ljudi uključeno i 25 uhićenih

Savez manjina Pakistana (MAP) zatražio je kažnjavanje počinitelja nasilja. ACN se sa svoje strane pridružio oštroj osudi incidenta i izrazio svoju solidarnost s pogođenom obitelji i cijelom kršćanskom zajednicom u Pakistanu. Policija je u međuvremenu registrirala slučajeve protiv 450 nepoznatih osoba prema zakonu o borbi protiv terorizma, a 25 osoba je uhićeno u vezi s napadom.

Demonstracije diljem Pakistana

Na prosvjedima u Peshawaru, kršćani su 25. svibnja proglasili “crnim danom”, a više od 500 prosvjednika u okružnom vijeću Faisalabad Chowk u središnjem Punjabu blokiralo je promet na dva sata, a 20 žena zapalilo je svoje marame u znak prosvjeda, Akmal Bhatti, katolik rekao je politički čelnik i šef MAP-a.

U Karachiju su kršćani prosvjedovali u Press Clubu tražeći smjenu visokih policijskih dužnosnika. Videosnimka napada gomile pokazuje kako policajci ne rade ništa. Međutim, policija je demantirala tu tvrdnju.

Prema vijestima iz Uce, uprava okruga Sargodha zabranila je skupove i nametnula Odjeljak 144, zakon iz kolonijalnog doba koji zabranjuje javna okupljanja, do 31. svibnja. Dodatna policija raspoređena je za održavanje reda i zakona. Otac David John, župnik katoličke crkve Božanskog milosrđa u mudžahidskoj koloniji gdje se dogodio napad gomile, rekao je da je situacija sada pod kontrolom. “Samo nekoliko obitelji se vratilo iako nas je policija uvjerila u zaštitu”, dodao je svećenik.

Zlouporaba zakona o bogohuljenju protiv manjina

Bogohuljenje je u Pakistanu od 1981. kažnjivo djelo, iako vlada nikoga nije pogubila. Međutim, u nekoliko slučajeva rulje preuzmu stvar u svoje ruke i linčuju osumnjičene, a drakonski zakon koji je uvela vojna vlada generala Zia-ul Haqa često se zlorabi za lažne optužbe protiv kršćana i drugih vjerskih manjina radi namirivanja osobnih računa .

Napad u okrugu Sargodha dolazi nešto više od devet mjeseci nakon nereda u Jaranwala, u okrugu Faisalabad u Punjabu, koji su 16. kolovoza 2023. izazvani još jednom lažnom optužbom za bogohuljenje, kada su se počele širiti glasine da su muškarac i njegov sin imali nepoštivali Kur’an stavljajući svoje fotografije na njegove stranice.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

S. Roccuzzo i misija sestara uršulinki pomoći najmanjima u Brazilu – Vatican News

Katoličke vijesti

Američki biskupi pozivaju na usvajanje nacrta zakona protiv trgovine ljudima u Kongresu

Katoličke vijesti

‘S milijunima Sirijaca raseljenih u zemlji, hitno je olakšati njihov povratak kući’ – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti