Vela Luka svečano proslavila Sv. Josipa – Dubrovačka biskupija
Dubrovačka biskupija

Vela Luka svečano proslavila Sv. Josipa – Dubrovačka biskupija

Svečano je bilo u utorak 19. ožujka na svetkovinu sv. Josipa u Veloj Luci koja je proslavila svog nebeskog zaštitnika, ali i Dan Općine. Svečano misno slavlje s procesijom predvodio je župnik župe sv. Petra u Supetru na Braču don Pavao Gospodnetić.

Predvoditelj slavlja je čestitao svima zaštitnika sv. Josipa te je u nastavku propovijedi kazao kako je “nama slaviti svece i sv. Josipa nešto tako samo po sebi razumljivo”, te je dodao kako bi se po svijetu našlo mnogo onih, pa i kršćana koji su kršteni koji ispovijedaju vjeru u Krista, koji bi rekli da je “slavlje svetaca nešto pogrešno, da smo njima zamijenili Boga” i da čineći to, mislimo da činimo nešto dobro, a zapravo činimo nešto loše.

Razmišljajući o tome zašto je dobro slaviti svece i postoji li mogućnost da ih se slavi na pogrešan način, propovjednik je naveo riječi iz Misala koje kažu: “Njihov život nam je primjer, njihov zagovor pomoć, a zajedništvo s njima izvor pravoga bratstva”. Da bi štovanje svetaca bilo na korist i da bi to bio ispravan čin vjere, potrebno je ujediniti ova tri elementa, objasnio je župnik iz Supetra. Na primjeru sv. Josipa zatim je promotrio sva ta tri elementa.

Pojašnjavajući što to znači da nam je sv. Josipu zagovornik propovjednik je naveo kako se on štuje kao zaštitnik Crkve, mnogih država a među njima i domovine Hrvatske, zaštitnik mnogih gradova, zaštitnik očeva, zaštitnik dobre smrti itd. To znači, zagovornik. Onaj koji nam na tom planu pomaže. Znamo da Bog u krajnosti pomaže, ali se njima molimo da budu neki kanal Božje pomoći.

Govoreći o sv. Josipu kao primjeru za život potaknuo je vjernike na razmišljanje o tome žele li oni da im sv. Josip bude primjer, da im život bude poput Josipovog. “Mi želimo da nam sv. Josip pomaže i da nas zagovara, ali, želimo li da nam bude primjer”, kazao je i naveo neke mučne situacije koje je svetac morao proživjeti. Objasnio je također kako ih je sv. Josip razrješavao vjerujući Bogu. “Uzeti sv. Josipa za primjer, nije baš lako. Neće nam u životu sve biti lako i jednostavno. Ali ćemo biti poput njega, poslušni Božjem glasu. I vjerovat ćemo čak i onda kad se na prvu sve čini preteško”, naglasio je.

O sv. Josipu u kontekstu zajedništva svetaca koji su izvor pravog bratstva za živuće vjernike propovjednik je pojasnio kako pojam bratstva ne znači da se svi u svemu slažemo, nego da nam je isti otac. Upozorio je na opasnosti krivog interpretiranja bratstva te naglasio kako je to da nam je Bog Otac na podrazumijeva savršeno slaganje u svemu. Primijetio je kako je roditeljima teže ako su njihova djeca u svađi, nego samoj braći i sestrama. Ako želim biti kršćanin, kazao je propovjednik, onda trebam znati “da ta ljubav na koju smo pozvani ima izvor u Božjem srcu koje ljubi nas i koje ljubi svakoga jednako. To je izvor našeg mogućeg pravog bratstva i ljubavi unatoč neslaganjima.”

Na proslavi sv. Josipa u Veloj Luci koncelebrirali su svi svećenici otoka Korčule i Lastova s dekanom don Franom Kurajom. Svima je na sudjelovanju zahvalio župnik don Hrvoje Katušić. Podsjetivši kako je svetkovina sv. Josipa ujedno i Dan Općine župnik je čestitao načelnici i pozdravio uzvanike iz društveno-političkog života. Među brojnim vjernicima bili su i članovi bratovština iz Blata kao i Kumpanija Vele Luke u svojoj živopisnoj nošnji.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor, a brojni ministranti i ministrantice sudjelovali su u procesiji i na misi. Sviranjem je ozračju slavlja pridonijela Narodna glazba Vela Luka i barjaci. Procesija je započela u župnoj crkvi uz pjevanje pjesme “Josipe, o oče sveti”, a kip sv. Josipa nosili su predstavnici župne zajednice.

U nedjelju 17. ožujka u župnoj crkvi sv. Josipa izveden je oratorij “Za križen” skladatelja i dirigenta Slavka Reljića. Mješoviti župni zbor sv. Cecilije iz Jelse izveo je niz napjeva koji se tijekom korizme i Velikog tjedna pjevaju u Jelsi. Vrhunac oratorija je izvedba Gospinog plača iz 15. stoljeća koji se izvodi u poznatoj hvarskoj procesiji “Za križen”. Tradicionalnu hvarsku procesiju koja prolazi kroz šest mjesta središnjeg dijela otoka Hvara na početku je Lučanima predstavio župnik iz Jelse i generalni vikar Hvarske biskupije don Stanko Jerčić.

A.T.

Fotografije: Župa sv. Josipa

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

NAJAVA 14. 2. Pepelnica u katedrali – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

NAJAVA 25. 5. Hodočašće na Sniježnicu “Seven to heaven” – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Predstavljen program manifestacije Kršćansko lice kulture 2024. – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti