Francuski biskupi protive se vladinom zakonu o ‘prestanku života’ – Vatican News
Svijet

Francuski biskupi protive se vladinom zakonu o ‘prestanku života’ – Vatican News

Dok započinju svoju plenarnu skupštinu u Lourdesu, francuski biskupi izražavaju svoje protivljenje prijedlogu zakona o “kraju života” koji je predstavila vlada predsjednika Emmanuela Macrona.

Autor: Jean-Benoît Harel

“Ne iskrivljujte bratstvo.” Ovo je odgovor francuskih biskupa predsjedniku Emmanuelu Macronu koji je spomenuo “revoluciju bratstva” u vezi s prijedlogom zakona posvećenom temama kraja života.

Prvog dana svoje plenarne skupštine u Lourdesu u ponedjeljak, 18. ožujka, oko 100 francuskih biskupa usvojilo je oštro protivljenje prijedlogu zakona kojim se planira legalizirati aktivna pomoć pri umiranju pod određenim strogim uvjetima.

Ovo je protivljenje izraženo u priopćenju objavljenom u utorak, 19. ožujka, jer je prijedlog zakona upravo predan Državnom vijeću na razmatranje.

Prioritet palijativnoj skrbi

U priopćenju biskupi ponovno potvrđuju svoju “predanost francuskom pristupu odbijanja inducirane smrti i davanja prioriteta palijativnoj skrbi”, slijedeći preporuke Nacionalnog savjetodavnog etičkog odbora.

Biskupska konferencija također poziva francuske katolike da se angažiraju s osobama s invaliditetom, starijima ili onima na kraju života.

“Zahtjev za potpomognutim samoubojstvom ili eutanazijom često je izraz osjećaja usamljenosti i napuštenosti s kojim se ne možemo i ne smijemo pomiriti”, objašnjavaju biskupi.

Na današnji blagdan svetog Josipa, koji se naziva i zaštitnikom “dobre smrti” jer je prema tradiciji umro u naručju Marije i Isusa, francuski se biskupi nadaju da će utjecati na parlamentarne rasprave koje će sljedeći mjesec otvoriti odbori .

Oko 81 posto Francuza podržava prijedlog zakona, prema istraživanju koje je proveo institut Ifop-Fiducial za Sud Radio nakon najave francuskog predsjednika.

Podrška žrtvama

Mnoge druge teme očekuju biskupe na ovoj proljetnoj plenarnoj skupštini.

Nekoliko sjednica bit će posvećeno praćenju najavljenih mjera za potporu žrtvama zlostavljanja unutar Crkve. Bit će organiziran susret s članovima Državnog kanonskog kaznenog suda.

Saslušat će se i predsjednik fonda SELAM odgovornog za financijske doprinose žrtvama i predsjednik INIRR-a (National Independent Instance of Recognition and Reparation).

Očekuje se odluka biskupa o produljenju mandata INIRR-a, kao i o budućem mehanizmu za potporu odraslim žrtvama zlostavljanja unutar Crkve.

„Naša Crkva u Francuskoj mora biti sposobna, srednjoročno i dugoročno, saslušati svaku pritužbu koja ozbiljno implicira ponašanje ili djelovanje zaređenog svećenika ili odgovornog laika, te pratiti žrtve do kraja“, uvjeravao je nadbiskup Éric de Moulins -Beaufort, predsjednik Francuske biskupske konferencije, u svom pozdravnom govoru.

Đakonat i sjemeništa

Što se tiče različitih službi u Francuskoj Crkvi, dva sata rada tjedno bit će posvećena trajnom đakonatu, “čiju Crkvu ove godine slavi 60. obljetnicu”, naglasio je nadbiskup Éric de Moulins-Beaufort. Ovaj teološki studij bit će način da se ispoštuje poslanje trajnih đakona u službi Crkve.

“Zahvaljujemo njihovim suprugama koje su ih podržavale i podržavaju u ovoj avanturi, njihovoj djeci i unucima”, nastavio je.

Nadalje, u vezi s instituiranim ministrantima, biskupi će formalizirati prijevod obreda ustanove kateheta.

Predsjednik Francuske biskupske konferencije ovo vidi kao način zahvaljivanja jer su ti “zaređeni ili postavljeni službenici doista darovi od Boga, darovi uskrslog Krista”.

Nekoliko reorganizacija

Na kraju je predsjednik Francuske biskupske konferencije najavio glasovanje o nekoliko promjena u organizaciji Francuske crkve.

Jedna od tih odluka mogla bi se odnositi na budućnost kršćanskih radija, nakon opsežnog rada nadbiskupa Françoisa Touveta i Vijeća za komunikaciju.

Izvješće je dostavljeno biskupima koji će morati donijeti odluku.

„Potrebno je da zajedno ocijenimo ovaj alat i izrazimo što zajednički očekujemo od njega“, objasnio je nadbiskup Reimsa.

Konferencija je također pozdravila voditeljicu svog novog odjela za institucionalne poslove, Céline Reynaud-Fourton.

Zadaća odjela je praćenje vladinih inicijativa i jačanje veza s civilnim društvom. “Nekoliko sastanaka s najvišim rukovoditeljima tvrtki, na primjer, natjerali su me da shvatim koliko donositelja odluka nije upoznato s našom Konferencijom i njezinim načinima djelovanja”, požalio se predsjednik Francuske biskupske konferencije.

Ovaj novi položaj konačno ilustrira reorganizaciju konferencije u sektore, od kojih će tri voditi biskupska povjerenstva.

Proljetna plenarna skupština 2024. završit će u petak, 22. ožujka.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

WCC osuđuje ubojstvo sedam humanitarnih radnika WCK-a u Gazi

Katoličke vijesti

Bivši svećenik iz Južne Karoline osuđen na 21 godinu zatvora zbog seksualnog zlostavljanja djece

Katoličke vijesti

Pastor iz NJ kaže da je župa ‘slomljenog srca’ zbog podmetanja požara u njihovoj crkvi, moli se za počinitelja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti