Vatikanski kriket tim protiv tima kralja Charlesa. Papa Franjo uputio poruku
Biskupska konferencija

Vatikanski kriket tim protiv tima kralja Charlesa. Papa Franjo uputio poruku

U srijedu, 3. srpnja 2024., vatikanski kriket tim otišao je u dvorac Windsor, rezidenciju kralja Charlesa i članova kraljevske obitelji, gdje se suočio s timom King’s XI., koji čine članovi kraljeve obitelji, i koji je pobijedio s rezultatom 98 prema 8. Utakmica je bila vrhunac turneje “Svjetlo vjere” vatikanskoga tima u Ujedinjenom Kraljevstvu. Bila je to njegova deseta gostujuća utakmica deset godina nakon osnutka. Ostali timovi protiv kojih je igrao bili su England Seniors i St Mary’s University.

Poruke pape Franje i kralja Charlesa

Prije utakmice, otac Eamonn O’Higgins, voditelj vatikanskoga tima, pročitao je poruku pape Franje koju je potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, upućenu kardinalu Joséu Tolentinu de Mendonçi, pročelniku Dikasterija za kulturu i obrazovanje, koji nadgleda kriket tim. Papa je u poruci uputio pozdrave obama timovima te izrazio nadu da će taj događaj biti prilika za izgradnju mostova bratske solidarnosti, promicanje jedinstva kršćana i ostvarivanje velikodušnih karitativnih inicijativa u službi najpotrebitije braće. Kralj Charles je također pripremio poruku za tu priliku, u kojoj je istaknuo da je to četvrta utakmica između Vatikana i kraljevskoga tima te napomenuo da je oduševljen što su dvije strane još jednom povezane ljubavlju prema kriketu.

Sport – diplomacija u podijeljenom svijetu

Otac O’Higgins također je uručio pismo i medalju Johnu Spurlingu, britanskom poduzetniku i pokrovitelju vatikanskoga kriket tima. U pismu kardinal Tolentino de Mendonça zahvaljuje Spurlingu na njegovoj izvanredno velikodušnoj potpori te ističe važnost “sportske diplomacije” tima u kontekstu onoga što papa Franjo naziva “trećim svjetskim ratom u dijelovima”. Na tu se temu osvrnuo i Chris Trott, veleposlanik Ujedinjenoga Kraljevstva pri Svetoj Stolici, u razgovoru za Vatican News, te kazao da je utakmica imala veliki odjek na različitim razinama, političkim i vjerskim. Sport – rekao je diplomat – gradi prijateljstva i prevladava barijere, a ta utakmica je sjajan primjer toga. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa izrazio sućut zbog stradanja civila u Ukrajini i Gazi

Katoličke vijesti

Korizmena duhovna obnova Hercegovačkog područnog bratstva OFS-a

Katoličke vijesti

Vijeće europskih biskupskih konferencija seli iz St. Gallena u Rim

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti