Vatikanski državni tajnik žali zbog nedolaska Rusije na mirovnu konferenciju u Ukrajini
Europa

Vatikanski državni tajnik žali zbog nedolaska Rusije na mirovnu konferenciju u Ukrajini

Osoblje CNA, 21. lipnja 2024. / 15:25

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin ovaj je tjedan apelirao na dijalog između Rusije i Ukrajine usred njihova tekućeg rata, ističući odsutnost Rusije na švicarskoj konferenciji o miru u Ukrajini.

“Mir se uvijek postiže zajedno”, rekao je 19. lipnja kako je izvijestio Vatikanske vijesti.

Parolin je predvodio izaslanstvo promatrača iz Vatikana u Konferencija za mir u Ukrajini, održanom u Švicarskoj od 15. do 16. lipnja. Na konferenciji je sudjelovalo oko 100 delegacija, uglavnom iz zapadnih zemalja, AP vijesti prijavio. Rusija nije pozvana.

Parolin u a izjava nakon konferencije ponovno je potvrdio obvezu Svete Stolice da održava “redovitu komunikaciju s ukrajinskim i ruskim vlastima” i pomaže u potencijalnim inicijativama posredovanja, kažu Vatican News.

Parolin je također rekao da je Sveta Stolica jako zabrinuta zbog tragičnih humanitarnih posljedica rata “te da je posebno predana olakšavanju repatrijacije djece i poticanju oslobađanja zatvorenika, posebno teško ranjenih vojnika i civila”.

“U ime pape Franje,” zaključio je Parolin, “želim potvrditi njegovu osobnu blizinu napaćenom ukrajinskom narodu i njegovu nepokolebljivu predanost miru.”

Papa Franjo i Parolin opetovano su pozivali na dijalog između Rusije i Ukrajine kao sredstva za postizanje mira u sada već dvogodišnjem ruskom agresorskom ratu. Međutim, papa suočio s kritikama kada je 20. ožujka sugerirao da je “najjači onaj koji sagleda situaciju, misli na ljude i ima hrabrosti bijele zastave, te pregovara”.

“Kada vidite da ste poraženi, da stvari ne idu dobro, morate imati hrabrosti pregovarati”, rekao je papa. U to je vrijeme Parolin izdao pojašnjenja u an intervju s Corriere della Sera, rekavši da je na Rusiji “kao agresoru” da “stane na kraj agresiji”.

U svojim novijim primjedbama, Parolin je rekao da je pred ratom ključno nastaviti tražiti načine za okončanje sukoba “s dobrim namjerama, povjerenjem i kreativnošću”.

Parolin je u prošlosti ponovljeno da Ukrajina ima “legitimno” pravo braniti se od ruske agresije, ali je također upozorio da bi oružje koje tamo šalju druge zemlje moglo dovesti do “užasne” eskalacije rata.

Sredinom 2023. papa Franjo je zamolio talijanskog kardinala Mattea Zuppija da služi kao papinski izaslanik za “pokretanje puteva mira” između Rusije i Ukrajine. Međutim, Parolin je u međuvremenu pojasnio tu Zuppijevu misiju nema posredovanje kao neposredni cilj.

Jonah McKeown

Jonah McKeown je pisac i producent podcasta za Catholic News Agency. Magistrirao je na Fakultetu novinarstva Sveučilišta Missouri i radio je kao pisac, producent za javni radio i kao snimatelj. Nalazi se u St. Louisu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bidenova administracija izvršila je pritisak na zdravstvenu udrugu da podrži promjenu spola maloljetnika

Katoličke vijesti

Više od 200.000 djece moglo je biti zlostavljano u španjolskim crkvama

Katoličke vijesti

U žalosti, glumac Gary Sinise veliča glazbenu ostavštinu svog sina, ljubav prema katoličkoj vjeri

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti