Sud u New Yorku vraća amandman za pobačaj na glasanje u studenom
Europa

Sud u New Yorku vraća amandman za pobačaj na glasanje u studenom

Osoblje CNA, 19. lipnja 2024. / 17:45

Sud u New Yorku presudio je u korist vraćanja predloženog amandmana za uvrštavanje prava na pobačaj u državni ustav na glasovanju 5. studenoga, ali republikanci planiraju pokrenuti borbu za žalbu.

Jednoglasni odluka drugostupanjskog suda 18. lipnja preokreće presuda nižeg suda to bi skinulo prijedlog s državnih glasovanja.

Iako je niži sud presudio da država nije slijedila odgovarajuću proceduru prilikom odobravanja jezika glasačkog listića, žalbeni sud je utvrdio da su zastupnici koji su osporili postupak to učinili nakon što je prošao rok zastare. Iz tog je razloga drugostupanjski sud u cijelosti odbio tužbu.

Republikanski protivnici glasačke mjere namjeravaju se žaliti na žalbenu presudu najvišem sudu u New Yorku, prema Associated Press.

“I dalje vjerujemo da je zakonodavno tijelo prekršilo ustav kada je usvojilo prijedlog”, rekao je David Laska, glasnogovornik stranke, prema izvješću AP-a. “Borit ćemo se protiv ovog prijedloga na sudu, a ako treba i na glasačkim kutijama.”

Državna tužiteljica New Yorka Letitia James pohvalila je odluku žalbenog suda jer je dopustila da se prijedlog vrati na glasovanje.

“Današnja odluka da se Amandman o jednakim pravima ponovno stavi na glasanje u studenom velika je pobjeda u našim naporima da zaštitimo svoja osnovna prava i slobode”, rekao je James u izjavi.

“ERA je napredovao kako bi zaštitio pristup skrbi o pobačaju, upisao ovo osnovno pravo u naš ustav i zaštitio ljude od diskriminacije”, dodao je James. “Nastavit ćemo činiti sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili ta prava i osigurali da svi mogu živjeti sigurno i slobodno u velikoj državi New York.”

Iako predloženi amandman “Jednaka prava” ne koristi riječ “abortus”, njime bi se uspostavila široka prava na “reproduktivnu zdravstvenu skrb” zabranom svake diskriminacije na temelju “trudnoće, ishoda trudnoće i reproduktivne zdravstvene zaštite i autonomije”.

Tekst bi također zabranio diskriminaciju na temelju spola, seksualne orijentacije, rodnog identiteta i rodnog izražavanja osobe.

Ustavni amandmani za uspostavljanje prava na pobačaj također će se pojaviti na glasačkim listićima u drugim državama 5. studenog, uključujući Colorado i Floridu.

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelja za Katoličku novinsku agenciju, sa sjedištem u uredu EWTN News u Washingtonu. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Dvije godine nakon preokreta Roea, zagovornici života dolaze u DC kako bi ‘slavili život’

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Branio me Benedikt XVI

Katoličke vijesti

Vatikan kaže da blagoslovi za istospolne parove nisu hereza

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti