Kultura smrti napreduje u Španjolskoj s dva nova razvoja
Europa

Kultura smrti napreduje u Španjolskoj s dva nova razvoja

Djelatnici ACI Prensa, 19. lipnja 2024. / 17:30

Kultura života pretrpjela je dva neuspjeha dok je kultura smrti ponovno napredovala u Španjolskoj: Vlada predlaže proširenje eutanazije na osobe s mentalnim bolestima, dok je Ustavni sud presudio u korist pobačaja za maloljetnice od 16 i više godina bez znanja roditelja.

Prema časopisu Diario Médico, Ministarstvo zdravstva španjolske vlade modificirat će “Priručnik dobrih praksi za eutanaziju” kako bi uključio mentalne bolesti.

U nacrtu planirane izmjene navodi se da Organski zakon za reguliranje eutanazije „ne isključuje duševnu bolest, dopuštajući osobama s nepodnošljivom patnjom zbog prisutnosti mentalne bolesti da zatraže PAM [aid in dying] pod jednakim uvjetima s onima čija patnja dolazi od tjelesne bolesti.”

Posljedično, vlada bi očito dopustila eutanaziju za osobe s autizmom, poremećajem pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), shizofrenijom ili onima koji su bipolarni.

Osim toga, Ustavni sud potvrdio je odredbu nedavno donesenog zakona prema kojoj se maloljetnicama od 16 godina i starijima dopušta pobačaj djeteta bez znanja i dopuštenja roditelja.

Politička stranka VOX podnijela je osporavanje ustavnosti najnovije izmjene zakona o pobačaju napravljen u veljači 2023.

Ovom izmjenom zakona, osim što se maloljetnicima omogućuje donošenje odluke takvih razmjera bez sudjelovanja roditelja ili zakonskih skrbnika, utvrđuju se i druge mjere protiv života.

Iz odredaba prethodnog zakona eliminirano je razdoblje čekanja od tri dana nakon prvog termina za pobačaj i obveza liječnika da pruži potpune informacije, što može uključivati ​​ultrazvuk, alternative pobačaju te metode i rizike uključene u pobačaj.

Nadalje, izmjene zakona koje je sada potvrdio Ustavni sud nalažu da se pobačaj briše iz povijesti bolesti pacijentice nakon pet godina.

VOX je rekao španjolskim medijima da presuda suda utječe na “milijune mladih žena koje su ostavljene bespomoćne u trenutku kada su najranjivije”. Riječ je o “odluci protiv vrijednosti ljudskog života” koja, po ocjeni političke stranke, stvara “konfiguraciju društva bez kulture života i predstavlja još jedan atak na obitelj, roditeljski autoritet te dužnost i pravo roditelja”. kako bi osigurali dobrobit svoje djece.”

Također u veljači 2023. Ustavni sud odbacio je žalbu protiv zakona o pobačaju donesenog 2010. Bila je to odluka okružena kontroverzama zbog optužbi za nedostatak nepristranosti od strane sudaca budući da je najmanje njih četvero bilo uključeno u zakonodavni postupak za zakon koji je predmet žalbe.

Kao odgovor, Zaklada kršćanskih odvjetnika podnijela je tužbu Europskom sudu za ljudska prava zbog izvrdavanja protiv predsjednika Ustavnog suda, Cándida Conde-Pumpida.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pravoslavni i katolički predstavnici izdaju ‘izazovnu preporuku’ o međuvjerskom braku

Katoličke vijesti

Zašto se današnji dan zove špijunska srijeda?

Katoličke vijesti

Najstariji čovjek na svijetu umro 114. godine; molio krunicu dva puta dnevno

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti