Vatikanska banka u 2023. ostvarila dobit od 30.6 milijuna eura
Biskupska konferencija

Vatikanska banka u 2023. ostvarila dobit od 30.6 milijuna eura

Institut za religijska djela (IOR), poznat kao Vatikanska banka, objavio je 12 godinu zaredom godišnje izvješće s financijskim izvješćem u skladu s međunarodnim računovodstvenim standardima, prema kojem je 2023. godinu zaključio s dobiti od 30 milijuna i 600 tisuća eura, prenosi 14. lipnja Vatican News.

„Ova financijska izvješća dobila su ‚pozitivno mišljenje‘ revizorske tvrtke Mazars Italia S.p.A. te ga je 30. travnja 2024. jednoglasno odobrilo Nadzorno vijeće Instituta pa je, prema Statutu, proslijeđeno Vijeću kardinala na procjenu“, piše u priopćenju IOR-a.

„U skladu s ciljevima strateškog plana i ispunjavajući svoju ulogu služenja religijskim djelima Njegove Svetosti pape Franje i Crkve u svijetu, u 2023. godini“ Institut je ostvario 30.6 milijuna eura čiste dobiti. Tako je i u 2023. godini ostvaren je rast dobiti, uz pozitivan doprinos kamatne marže(+ 23 %), posredničke marže (+ 49 %) i provizijske marže (+ 31 %).

Porastao je i iznos ukupne naplate od kupaca (+ 4 %), na 5.4 milijarde eura.

Kontrola troškova bio je glavni zadatak uprave unatoč provedbi ulaganja usmjerenih na poboljšanje usluga korisnicima i digitalizaciju, dodaje se.

Navodi se također da je omjer Tier 1 jednak 60 %, a omjer troškova i prihoda 48 %.

IOR ističe da je u pružanju usluga upravljanja imovinom „snažno predan poštivanju načela u skladu s katoličkom vjerom (ulaganja u skladu s katoličkom etikom). Kvaliteta IOR-ovih proizvoda za upravljanje imovinom svjedoči o radu obavljenom tijekom godina, što je Institutu omogućilo da postane globalna referentna točka u etičkim ulaganjima. Snaga omjera TIER 1, kao i koeficijenata likvidnosti, pozicioniraju Institut među najsolidnije financijske institucije u svijetu glede kapitaliziranosti i likvidnosti.

Vijeće kardinala je, uzimajući u obzir potrebe kapitalizacije Instituta, odlučilo raspodijeliti 13 milijuna i 600 tisuća eura za religijska i djela milosrđa, objavio je Vatican News. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nikaragva: Osuđeno 11 evangeličkih pastora

Katoličke vijesti

Misa u bazilici Kraljice svete krunice za pripadnike MO i OS BiH

Katoličke vijesti

Održan ovogodišnji Seminar trajne svećeničke izgradnje

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti