Nadbiskup Vukšić krizmao mlade u župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Dubravama
Biskupska konferencija

Nadbiskup Vukšić krizmao mlade u župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Dubravama

U nedjelju, 16. lipnja 2024. mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH slavio je misu u župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Dubravama kod Brčkog te podijelio sakrament svete potvrde za 36 kandidata. Dan ranije nadbiskup Vukšić susreo krizmanike i razgovarao s njima, čime je imao uvid u njihovo poznavanje vjere.

Na misnom slavlju uz nadbiskupa Tomu koncelebrirali su župnik i gvardijan fra Niko Josić, župni vikari te svećenici toga kraja.

Na početku mise krizmanici su pozdravili nadbiskupa Tomu i nazočne vjernike. Nakon navještenja evanđelja župnik fra Niko predstavio je krizmanike.

U prigodnoj homiliji nadbiskup Vukšić se osvrnuo na pročitani odlomak iz evanđelja koji govori o prispodobi o sjemenu i sijaču. Kazao je krizmanicima da o onome, što se posije na „plodno tlo“ u njihova „srca“, treba poslije brinuti kako bi raslo. Također ih je potaknuo da se jednako tako drže Božjih zapovijedi i onoga na što ih Isus poziva kako bi mogli „donijeti rod“ i izrasti u vjerodostojne kršćane. „Stvarnost dara kojega smo primili potrebno je primijeniti u vlastitu životu. (…) Darove koje smo danas primili potrebno je otpakirati i koristiti se njima, darovima Duha Svetoga, te imati na umu da niti jedan ovozemaljski dar ne može imati prednost u odnosu na ono sto nam Bog daruje“, posvijestio je pastir Crkve vrhbosanske.

Poslije propovijedi krizmanici i svi okupljeni ispovjedili su svoju vjeru, a nadbiskup Tomo molitvom je i polaganjem ruku te mazanjem uljem krizme podijelio sakrament potvrde.

Na kraju je župnik fra Niko pozdravio i zahvalio nadbiskupu Tomi, a potom su to isto učinili krizmanici.

Misno slavlje pjevanjem je animirao dječji župni zbor. Poslije mise uslijedilo je zajedničko fotografiranje i slavlje obiteljima krizmanika. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Zaključen rad teološke komisije u postupku beatifikacije sluge Božjega Josipa Langa

Katoličke vijesti

Samostan Dubrave: Duhovno i kulturno blago Bosne i Hercegovine

Katoličke vijesti

Proslava sv. Ante u Šujici

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti