Vatikan upozorava na moguće kršenje vjerskih sloboda u sudskom postupku
Kršćanski život

Vatikan upozorava na moguće kršenje vjerskih sloboda u sudskom postupku

Državno tajništvo Vatikana poslalo je službenu izjavu francuskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici u kojoj ponovno potvrđuje da je papa Franjo poslao visokog vatikanskog dužnosnika da istraži francusku vjersku kongregaciju i upozorava da bi uplitanje francuskog građanskog suda u unutarcrkvenu stvar moglo biti “teško kršenje” vjerskih sloboda.

Matteo Bruni, direktor vatikanskog ureda za tisak, potvrdio je 13. travnja da je Vatikan poslao objašnjenje “verbalne note” veleposlanstvu ističući nekoliko točaka u vezi s odlukom francuskog građanskog suda objavljenom 3. travnja.

Presudom jednosudskog suda u Lorientu u Francuskoj naloženo je 79-godišnjem kanadskom kardinalu Marcu Ouelletu, umirovljenom prefektu Dikasterija za biskupe, i dvojici redovnika koji su mu pomagali u istrazi da bivšoj časnoj sestri plate više od 194.000 dolara za materijalnu štetu, više od 10.000 dolara za “moralne predrasude” i više od 10.000 dolara za pravne troškove za “zlouporabu prava” i “nedostatak nepristranosti” u njihovoj odluci da je otpuste iz njezine vjerske zajednice. Ta je zajednica, Kongregacija sestara dominikanki Duha Svetoga, također morala platiti bivšoj časnoj sestri 36.000 dolara kao “dužnost olakšice”.

Optuženi su se žalili, prema La Croixu, francuskim katoličkim dnevnim novinama.

Kongregaciju sestara dominikanki Duha Svetoga osnovao je 1943. godine otac Victor-Alain Berto, koji je bio blizak nadbiskupu tradicionalistu Marcelu Lefebvreu. Optužbe za zlostavljanje od strane osnivača, bivšeg kapelana i unutar zajednice pojavile su se 2010. godine, što je pokrenulo niz istraga tijekom godina.

Papa Franjo naredio je apostolsku vizitaciju kongregacije 2020. koju je vodio Ouellet, što je rezultiralo izbacivanjem Sabine de la Valette, bivše sestre Marie Ferréol, zbog “lošeg duha”. Bila je posvećeni član zajednice smještene u Bernéu 34 godine i osudila je “ozbiljna zlostavljanja i činjenice” koje su se događale u zajednici, prema njezinoj odvjetnici, Adeline le Gouvello de la Porte.

De la Valette pokrenula je građansku parnicu za naknadu štete tražeći otkaz bez razloga i bez mogućnosti da se brani. Nikada nije bila obaviještena o “činjenicama za koje je navodno kriva, unatoč njezinim ponovljenim zahtjevima”, rekao je Gouvello de la Porte tijekom početnog sudskog postupka.

Sud je 3. travnja presudio u korist De la Valette, utvrdivši da je izbačena bez razloga i naredivši da optuženici plate odštetu.

Tijekom sudskog postupka pojavila su se neka pitanja, uključujući tvrdnje da nije bilo dokaza da je papa naredio kardinalovu istragu, da je kardinal bio prijatelj s članom kongregacije, što bi negativno utjecalo na potrebu za nepristranošću, te da je Vatikan imao nije objavio svoje dosjee vezane uz istragu, koji su rezervirani za kanonska pitanja.

Brunijevo priopćenje od 13. travnja kaže da se u noti francuskom veleposlanstvu kaže da kardinal Ouellet “nikada nije primio nikakav poziv od suda u Lorientu” i “on je doista obavio apostolsku vizitaciju institutu dominikanskih sestara Duha Svetoga u skladu s papinski mandat.”

“Nakon ove posjete, protiv gospođe Sabine de la Valette poduzet je niz kanonskih mjera, uključujući njezino otpuštanje iz vjerskog instituta”, napisala je Bruni.

Vatikan je saznao za “navodnu odluku suda u Lorientu u Francuskoj … samo iz tiska”, napisao je.

Svaka konačna presuda suda u Lorientu, napisao je, “mogla bi pokrenuti ne samo značajna pitanja koja se tiču ​​imuniteta, nego ako bi odlučivala o unutarnjoj disciplini i članstvu u vjerskom institutu, mogla bi također predstavljati ozbiljno kršenje temeljnog prava na vjersku slobodu i prava slobodnog udruživanja katoličkih vjernika“.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Započeo 53. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije

Katoličke vijesti

Neka naše župne zajednice budu raspjevano mjesto susreta sa živim Bogom » Tekstovi

Katoličke vijesti

Načini da slavimo ono što je dobro u ljudima oko nas

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti