7 norbertinskih svetaca koje biste trebali znati
Kršćanski život

7 norbertinskih svetaca koje biste trebali znati

Sv. Evermode, Frederick od Halluma, Godfrey od Cappenberga, St. Gilbert, Gerlaach i Pierre-Adrien Toulorge i Bl. Hugh od Fossea — moli za nas!

6. lipnja je blagdan svetog Norberta, utemeljitelja redovničkih kanonika iz Prémontréa, također poznatih kao premonstrati ili norbertinci. Pisao sam opširno o svetom Norbertu ovdje i ja nekoć živio u premonstratskoj opatiji. Ali danas vas želim upoznati s nekim drugim svetim muškarcima i ženama koje je sveti Norbert nadahnuo da žive svoj život “kontemplativnog djelovanja”.

1. Blaženi Hugh od Fosse

Prvo, tu je blaženi Hugh od Fossea. On je bio prvi učenik svetog Norberta i čovjek koji je vodio opatiju kad god je sveti Norbert bio udaljen od početnog utemeljenja opatije Prémontré u Francuskoj – što je često bilo. Onda je to bilo zauvijek.

Sveti Norbert imao je malo peripatetičke crte u sebi, a imao je i papinsko odobrenje da propovijeda gdje god želi. To je značilo dok je Norbert bio ili u Rimu sa svetim Bernardom i papom, ili je djelovao kao kancelar na dvoru cara Lothaira, ili u svojoj stolici kao nadbiskup Magdeburga (u Njemačkoj).

Blažen Hugha od Fossea bio je, as Butlerovi životi svetaca naziva ga “Norbertovim poručnikom”. Ovo nije bio mali posao i, zapravo, možda je slomio manjeg (ili manje svetog) čovjeka. Blaženi Hugh je znao da je uvijek u sjeni svetog Norberta i nije se uvijek obraćao svom prijatelju i stvarnom utemeljitelju. Međutim, uspio je provesti Norbertovu viziju zajednice kanona koji slijedi antiku Pravilo svetog Augustina i praemonstratenska vizija odlaska u svijet, ali življenja u zajedništvu u opatiji – koja je brojala oko osam, zajedno s dva samostana za norbertinske žene do vremena kada je Norbert imenovan nadbiskupom. Bez obzira što je blaženom Hughu nedostajalo u originalnosti ili inovativnosti, on je to više nego nadoknadio time što je imao stabilnu ruku voditelja za potpuno novu kongregaciju.

2. Evermode sv

Sveti Evermode, poput blaženog Hugha, bio je jedan od izvornih norbertinaca. Za razliku od blaženog Hugha, on je pratio svetog Norberta u mnoge strane krajeve u koje je sveti utemeljitelj putovao. Nadalje, pratio je svetog Norberta do njegove stolice u Magdeburgu i bio je nazočan smrti svog prijatelja i utemeljitelja 1134. godine. Sveti Evermode izabran je za poglavara Samostana Naše Gospe od Magdeburga 1138. godine i vidio je utemeljenje još četiri Norbertinske kuće. Tada je, kao i sam Norbert, uzet iz svog stada postavši biskup – u ovom slučaju Ratzeburga u Njemačkoj, gdje je umro 1178. Blagdan mu je 17. veljače.

3. Sveti Fridrik iz Halluma

Sveti Fridrik od Halluma (1113.-1175.) još je jedan rani norbertinski svetac. On je važan iz nekoliko razloga. Dok je blaženi Hugh držao više praemonstratenskih utvrda (ili barem opatija!) u Francuskoj, a sveti Evermode bio zauzet održavanjem koraka s beskrajnim putovanjima svetog Norberta u Njemačku i Rim, sveti Fridrik doveo je Redovne kanonike u Nizozemsku . U Nizozemskoj je sveti Fridrik osnovao opatiju Mariengaard i imenovan je prvim opatom. Međutim, on je također osnovao Betlehemsku opatiju, za Norbertina kanonice, u Hallumu. Blagdan mu je 3. ožujka.

Sveti Hermann Josip (1150.-1241.) rođen je u Kölnu i od ranih norbertinskih svetaca mogao bi se smatrati mistikom grupe – Norbert je osnivač, Hugh upravitelj, Evermode suputnik, a Frederick čovjek u Nizozemska. Sveti Hermann napisao je traktate o našem Gospodinu i Blaženoj Djevici, kao i komentar na Canticle of Canticles, koji je sada izgubljen. Međutim, ta mistična i uvijek otvorena za tumačenje knjiga Starog zavjeta imala je ogroman i kontinuirani utjecaj na gotovo sve spise svetog Hermanna. Kada nije bio zauzet služenjem siromašnima biskupije, sveti Hermann je imao smisla za popravljanje satova.

4. Sveti Godfrid iz Cappenberga

Sveti Godfrey od Cappenberga (1097.-1128.) bio je, kao i sam sveti Norbert, rođen u dvorskom životu i činilo se da mu je suđen kraljevski život, nakon što je oženio Juttu, ženu plemenitog porijekla. Međutim, kada je Godfrey upoznao Norberta, preispitao je svoj životni poziv i uvjerio svoju ženu da je bolji kanonik nego muž (a Jutta je sa svoje strane postala norbertinska kanonica). Zbog svog bogatstva, St. Godfrey je Norbertu dao dvorac u Cappenbergu, koji je bio prva norbertinska zaklada u Njemačkoj. Nažalost, sveti Godfrey je umro vrlo mlad – nije imao ni 30 godina. Proglašen je svetim 1728. godine.

5. Sveti Gilbert

Sveti Gilbert je, kao i Norbert, izvorno bio hrabar vojnik. Za razliku od Norberta, on je zapravo sudjelovao u Drugom križarskom ratu, koji je propovijedao Norbertov prijatelj i papin pouzdanik sveti Bernard – i završio je katastrofom. Nakon povratka kući u Auvergne u Francuskoj, sveti Gilbert je, kao i sveti Godfrey, uvjerio svoju ženu, a što se toga tiče i kćer, da je njegov život najbolje provesti služeći Bogu. (A budući da je bio imućan čovjek, bio je u mogućnosti brinuti se za žene u svom životu prije nego što ih je napustio i otišao u opatiju.) Sveti Gilbert je osnovao opatiju Neuffontaines. Ovdje je postao ne samo prvi opat, nego je sagradio bolnicu u kojoj je i sam pomagao u njezi bolesnih i nemoćnih. Sveti Gilbert je umro 1152. Blagdan mu je 26. listopada.

6. Gerlaach sveti

Sveti Gerlaach (1100.-1170.) bio je nizozemski vojnik i, kako legenda kaže, razbojnik. Međutim, nakon smrti supruge, imao je vlastito iskustvo obraćenja nakon hodočašća u Svetoj zemlji. Na povratku u Zapadnu Europu proveo je sedam godina u Rimu njegujući bolesnike. Povukao se u stari šuplji hrast u Houthemu u Nizozemskoj, gdje je živio životom pustinjaka. Što se tiče norbertinskih svetaca, sv. Gerlaach je jedinstven. Norbertinci (obično) nisu pustinjaci, budući da premonstratski život nije samo zajednički, već zahtijeva odlazak u svijet kako bi mu služili.

7. Sveti Pierre-Adrien Toulorge

Uz sve ove rane norbertinske svece, od kojih su mnogi osobno poznavali sv. Norberta, bilo je mnogo kasnijih svetaca i mučenika. Među potonjima treba spomenuti sv. Pierre-Adriena Toulorgea, norbertinca ubijenog tijekom Francuske revolucije. Rođen je 1757. i zaređen u dobi od 25 godina. Godine 1788. proglašen je norbertincem – a revolucija je bila udaljena samo godinu dana.

Krvoproliće koje je bila Francuska revolucija donijelo je nevjerojatan prikaz mržnje prema Crkvi i bezbrojni svećenici, redovnici i katolici laici su umrli kao rezultat. Sveti Adrien proveo je veći dio revolucije skrivajući se kako bi mogao slaviti svetu misu i sakramente u tajnosti (čime je poštedio živote svoje pastve), ali život za svakog svećenika u Francuskoj u to je vrijeme bio zapravo smrtna kazna i postojao je ovom Norbertinu nema spasa. Uhićen je 2. rujna 1793., a niz klokanskih sudova osudio ga je na smrt giljotinom. Njegove riječi na samrti (koje bismo svi bilo dobro zapamtiti) bile su: “Bože, preklinjem te da oprostiš mojim neprijateljima.”

Sveti Norberte, moli za nas!

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Krunica nas približava Isusu Kristu, našem iscjelitelju

Katoličke vijesti

Vjera, nada, ljubav protuotrov su oholosti, rekao je Papa na audijenciji

Katoličke vijesti

Studijska posjeta u sklopu programa “Sociopedagoški modeli rada s djecom i mladima”

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti