Vatikan izvještava o 20 katoličkih misionara ubijenih 2023
Kršćanski život

Vatikan izvještava o 20 katoličkih misionara ubijenih 2023

U svom godišnjem izvješću o katoličkim misionarima ubijenim tijekom godine, vatikanska novinska agencija Fides primijetila je da je mnogima od njih zajedničko da žive normalan život u područjima gdje je nasilje postalo uobičajeno.

Nisu izveli nikakve senzacionalne radnje niti neuobičajena djela koja bi mogla privući pozornost i staviti ih na nečiji nišan”, stoji u izvješću.

“Mogli su otići negdje drugdje, preseliti se na sigurnija mjesta ili odustati od svojih kršćanskih obveza, možda ih smanjiti, ali to nisu učinili, iako su bili svjesni situacije i opasnosti s kojima su se svakodnevno suočavali”, dodaje se.

Fides, novinska agencija Papinskih misijskih djela koja je dio Dikasterija za evangelizaciju, izvijestila je 30. prosinca da je 2023. godine ubijeno 20 pastoralnih djelatnika: jedan biskup, osam svećenika, dva redovnička brata, jedan sjemeništarac, jedan novak i sedam laika .

Agencija je rekla da je njihov broj malo veći nego 2022. kada je izbrojala 18 misionara koji su umrli nasilno.

Na popis za 2023. Fides je uvrstio pomoćnog biskupa Los Angelesa Davida G. O’Connella, rođenog Irca koji je 45 godina bio svećenik, a kasnije i biskup u Los Angelesu. Bio je suosnivač Međubiskupijske radne skupine za useljeništvo i nepokolebljivi zagovornik useljenika i marginaliziranih.

Biskup je pronađen mrtav u svojoj spavaćoj sobi kod kuće 18. veljače 2023. nakon što je u njega pucano više puta. Muškarac optužen za njegovo ubojstvo, Carlos Medina, trebao se vratiti na sud 10. siječnja radi daljnjeg saslušanja u pritvoru. Medina je supruga radila kao biskupova domaćica, a Medina, koja se izjasnila da nije kriva, također je radila neke poslove za biskupa.

Na popisu su bili i US Fr. Stephen J. Gutgsell, 65, koji je umro nakon što je izboden u župnom dvoru svoje župe u Fort Calhounu, Nebraska, 10. prosinca 2023.

Fides je izvijestio da je najviše ubijenih misionara zabilježeno u Africi, gdje je ubijeno devet misionara: pet svećenika, dva redovnička brata, jedan sjemeništarac i jedan novak.

Slijedila je Amerika sa šest ubijenih misionara: jednim biskupom, tri svećenika i dvije laikinje. Četiri laika i laika umrli su nasilno u Aziji, uključujući palestinsku majku i kćer koje je ustrijelio snajper izraelske vojske u Gazi 16. prosinca 2023. Još sedam drugih je također ranjeno.

Nahida Khalil Anton i Samar Kamal Anton upucani su dok su prolazili kroz prostore župe Svete Obitelji do samostana Kuće sestara Majke Tereze, gdje je Nahida radila kao kuharica.

U Europi je ubijen jedan laik: Diego Valencia, 65, sakristan župe u južnoj Španjolskoj, koji je ubijen mačetom 25. siječnja 2023. Optuženi napadač je marokanski državljanin koji je, prije nego što je istu večer napao Valenciju, napao i ranio 74-godišnjeg salezijanca fr. Antonio Rodríguez s mačetom dok je slavio misu u obližnjoj crkvi.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Samo sinodalna Crkva danas je u stanju naviještati Evanđelje » Tekstovi

Katoličke vijesti

Potresi su kroz povijest na području riječke nadbiskupije oštetili mnoge crkve » Tekstovi

Katoličke vijesti

Značajka biblijskog pojasa: Molitva je otvorila fontanu za marljive Peraje

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti