Papa Franjo i ukrajinski predsjednik Zelenskyy razgovaraju telefonom
Kršćanski život

Papa Franjo i ukrajinski predsjednik Zelenskyy razgovaraju telefonom

Najmanje četvrti put otkako je Rusija započela svoj veliki napad na Ukrajinu u veljači 2022., papa Franjo i ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy razgovarali su telefonom 28. prosinca.

U svom dnevnom video izvješću objavljenom na X, Zelenskyy je rekao: “Upravo sam imao razgovor s papom Franjom.”

“Izrazio sam zahvalnost Njegovoj Svetosti na njegovim božićnim čestitkama Ukrajini i Ukrajincima, kao i njegovim željama za pravedan mir za sve nas”, nastavio je predsjednik u videu koji je titlovan na engleskom. “Razgovarali smo o našem zajedničkom radu na provođenju ukrajinske formule mira. Više od 80 zemalja već je uključeno u ovaj proces na razini svojih predstavnika. A bit će ih još.”

“Formula mira” skup je uvjeta za koje Zelenskyy inzistira da su ključni za okončanje rata; uključuju oslobađanje zatvorenika i povratak djece koja su prisilno odvedena u Rusiju; povlačenje ruskih trupa i obnova teritorijalne cjelovitosti Ukrajine; sigurnost hrane; procesuiranje ratnih zločina; te sanaciju ekološke štete.

Ukrajinski mirovni forum pokušaj je prikupljanja globalne podrške mirovnoj formuli.

“Zahvalan sam Svetoj Stolici što podržava naše napore”, rekao je Zelenskyy u videu.

Franjo je molio za mir i pozivao druge da to čine u gotovo svakom javnom obraćanju od početka ruske agresije.

U svom obraćanju na Božić rekao je: “Promatrajući malog Isusa, molim mir za Ukrajinu. Obnovimo svoju duhovnu i ljudsku blizinu njezinom narodu u borbi kako bi kroz potporu svakoga od nas osjetio konkretnu stvarnost Božje ljubavi.”

Dva dana nakon ruske invazije, Francis i Zelenskyy su prvi put razgovarali telefonom, imali su još jedan telefonski razgovor manje od mjesec dana kasnije i ponovno u kolovozu 2022.

Papa i predsjednik osobno su se susreli u Vatikanu u svibnju, a tjedan dana kasnije Vatikan je potvrdio da je Franjo imenovao talijanskog kardinala Mattea Zuppija iz Bologne svojim izaslanikom “za pomoć u ublažavanju napetosti u sukobu u Ukrajini”.

Od lipnja do rujna kardinal je posjetio Moskvu, Kijev, Washington i Peking pokušavajući promicati mir, osigurati sigurnost izvoza žitarica iz Ukrajine i izvršiti pritisak na Rusiju da vrati tisuće djece za koju Ukrajina i organizacije za ljudska prava kažu da su odvedena u Rusiju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Dužnosnik Vatikanske doktrine kaže da bi celibat trebao biti neobavezan za katoličke svećenike

Katoličke vijesti

Dva slučaja Vrhovnog suda služe kao posljednji temelj u borbi za život

Katoličke vijesti

Predstavnik NCM-a sudjelovao na međunarodnoj konferenciji „Članovi Parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot“

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti