Argentinski predsjednik pozvao papu u posjet ‘voljenoj domovini’
Kršćanski život

Argentinski predsjednik pozvao papu u posjet ‘voljenoj domovini’

Argentinski predsjednik Javier Milei pozvao je papu Franju da posjeti njihovu “voljenu domovinu”, a u veljači će doći i u Vatikan.

“Vjerujem da će vaše putovanje donijeti plodove pacifikacije i bratstva svih Argentinaca, željnih prevladavanja naših podjela i sukoba”, rekao je u pismu upućenom papi.

“Vaša prisutnost i vaša poruka pridonijet će dugo željenom jedinstvu svih naših sunarodnjaka i pružit će nam kolektivnu snagu potrebnu za očuvanje našeg mira i rad na prosperitetu i unapređenju naše voljene Argentinske Republike”, napisao je.

Pismo upućeno “Svetom Ocu” datirano je 8. siječnja, a 11. siječnja objavio ga je ured predsjednika na X-u, ranije poznatom kao Twitter, koristeći službeni račun @OPRArgentina.

“Dobro znate da vam nije potrebna pozivnica da dođete u Argentinu”, stoji u tvitu, citirajući pismo.

U međuvremenu, argentinske dnevne novine La Nación izvijestile su 12. siječnja da će Milei doći u Vatikan kako bi prisustvovala ceremoniji kanonizacije blažene Marije Antonije de San José 11. veljače. Ona će biti prva žena iz Argentine koja će biti proglašena svetom.

U svom pismu papi, Milei je napisao: “Uz rizik da kažem nepotrebno, pozivam vas da posjetite našu voljenu domovinu, prema datumima i mjestima koja su nam naznačena, imajući na umu opću želju naših gradova, pokrajina i gradovi koji računaju na vašu prisutnost i šalju vam svoju sinovsku ljubav.”

“Znam da je vremena malo. Unatoč tome, nadam se da možete putovati na opću radost svih argentinskih ljudi. Ponavljam vašoj svetosti izraze mog najvećeg poštovanja i poštovanja prema vašem radu i osobi”, napisao je predsjednik.

Milei, koji je postao predsjednik u studenom i preuzeo dužnost 10. prosinca, javno je nazvao Francisa imbecilom, “prljavim ljevičarom” i “zloćudnom prisutnošću na zemlji” tijekom svoje kampanje.

Francis je ipak nazvao Mileija da mu čestita nakon izbora u drugom krugu i odbacio je uvredljive komentare čelnika upućene njemu.

“U predizbornoj kampanji stvari se govore ‘u šali'” i da bi se privukla pozornost, rekao je Francis u intervjuu za meksičku emisiju vijesti N+. Tijekom tog intervjua, emitiranog 13. prosinca, Papa je rekao da je putovanje u Argentinu “na čekanju”, ali nije potvrđeno, budući da je dobio poziv od Milei.

U svom pismu od dvije stranice papi 8. siječnja, Milei je rekao da cijeni papin “vrlo značajan telefonski poziv 22. studenog, nakon mog izbora za predsjednika”.

“Cijenim vaše mudre savjete i želite mi hrabrosti i mudrosti, toliko potrebnih za suočavanje s izazovom usmjeravanja sudbina naše domovine i sugrađana”, napisao je.

Predsjednik je istaknuo da zemlja “prolazi kroz vremena nevolje i nade” te da je gospodarstvo u “kritičnom stanju i da se moraju donijeti hitne mjere kako bi se izbjegla socijalna katastrofa s bolnim posljedicama”.

“Svjesni smo da ove odluke mogu produbiti nejednakosti, stoga nam je prioritet zaštititi naše najugroženije sunarodnjake, zahvaljujući suradnji Katoličke crkve, čiji su napori na socijalnom planu neprocjenjivi”, napisao je.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Njegujte solidarnost molitvom, klanjanjem, poručuje Papa darivateljima

Katoličke vijesti

Najpoznatiji dar bijelog slona u povijesti dat je papi

Katoličke vijesti

‘Messe Des Malades’ donosi milosti Lourdesa u američku katedralu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti