Papa: U korizmi ostavite pojavnost po strani i slušajte Boga
Kršćanski život

Papa: U korizmi ostavite pojavnost po strani i slušajte Boga

U doba kada čak i najintimnije misli i osjećaji mogu postati hrana za društvene mreže, korizma je vrijeme kada treba odbaciti prividnost i pronaći Boga na djelu u dubini srca, rekao je papa Franjo.

Nesvjesni toga, kršćani su uronjeni “u svijet u kojem sve, uključujući naše emocije i najdublje osjećaje, mora postati ‘društveno'”, rekao je papa dok je slavio misu u bazilici Santa Sabina u Rimu kojom je obilježen početak Korizma 14. veljače.

Danas, “čak i najtragičnija i najbolnija iskustva riskiraju da nemaju mirno mjesto gdje bi se mogla čuvati”, rekao je. “Sve se mora razotkriti, pokazati, staviti na trač u trenutku.”

Odjeven u ljubičasto ruho kako bi obilježio korizmeno vrijeme, Franjo je rekao da je korizma prilika za kršćane da osiguraju da njihov odnos s Bogom “ne bude sveden na puku vanjsku predstavu”.

Korizma nas “uranja u kupelj pročišćenja”, rekao je. “To znači pogledati u sebe i priznati svoj pravi identitet, ukloniti maske koje tako često nosimo, usporiti bjesomučan tempo naših života i prihvatiti istinu o tome tko smo.”

Korizmene prakse “milostinje, molitve i posta nisu samo izvanjske prakse; to su putovi koji vode do srca, do srži kršćanskog života”, dodao je, potičući kršćane da “ljube braću i sestre svuda oko nas, biti pažljiv prema drugima, osjećati suosjećanje, pokazivati ​​milosrđe, dijeliti sve što jesmo i sve što imamo s onima u potrebi.”

Liturgija je započela molitvom u obližnjoj crkvi sv. Anselma, koja je dio benediktinskog samostana na rimskom brdu Aventinu. Pjevajući litanije svetaca, kardinali, kojima su se pridružili benediktinski i dominikanski redovnici, zatim su se uputili u baziliku Santa Sabina — koja se smatra matičnom crkvom dominikanskog reda — na misu.

Franjo, koji od svibnja 2022. redovito koristi invalidska kolica, nije sudjelovao u procesiji. Papa je u bazilici blagoslovio pepeo svetom vodom, moleći se da “spoznamo da smo prah i da ćemo se u prah vratiti”.

Papa je primio pepeo od kardinala Maura Piacenze, voditelja Apostolske pokornice, koji je također bio glavni predvoditelj mise na oltaru.

Franjo je u svojoj homiliji rekao da nas “pepeo posut na glavu poziva da ponovno otkrijemo tajnu života”.

“Mi smo pepeo u koji je Bog udahnuo svoj dah života”, rekao je. “I ako u pepelu koji mi jesmo gori oganj ljubavi Božje, tada ćemo otkriti da smo doista oblikovani tom ljubavlju i pozvani da zauzvrat ljubimo druge.”

Franjo je također podsjetio na dnevno čitanje Evanđelja po Mateju, u kojem Isus govori svojim učenicima da svoju molitvu ne prikazuju javno, nego da radije “idu u svoju sobu” moliti.

Isusova je poruka “spasonosni poziv za nas, koji tako često živimo na površini stvari, koji smo toliko zabrinuti da budemo primijećeni, koji stalno trebamo biti divljeni i cijenjeni”, rekao je.

Papa je pozvao kršćane da se “vrate u središte sebe”, gdje “vreba toliko strahova, osjećaja krivnje i grijeha”.

“Upravo tamo je sišao Gospodin da vas iscijeli i očisti”, rekao je. „Uđimo u svoju nutarnju odaju: Ondje Gospodin prebiva, tu se prihvaća naša slabost i bezuvjetno smo ljubljeni.“

Franjo je predložio da tijekom korizme kršćani naprave prostor za uključivanje tihog klanjanja u svoje živote, kao što su to prakticirali Mojsije, Ilija, Marija i Isus.

“Jesmo li shvatili da smo izgubili smisao klanjanja? Vratimo se klanjanju”, rekao je.

Poput svetog Franje Asiškog, kršćani bi se trebali “skinuti svjetovnih zamki i vratiti se srcu, onome što je bitno”, rekao je Papa. „Priznajmo ono što jesmo: Bogom miljeni prah“.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Online duhovni susret

Katoličke vijesti

Planiranje hodočašća za 2024

Katoličke vijesti

2. Fulton Sheen Rally dolazi u Illinois

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti