Vatikan će objaviti ‘privatne’ homilije pokojnog pape Benedikta
Kršćanski život

Vatikan će objaviti ‘privatne’ homilije pokojnog pape Benedikta

Vatikanska izdavačka kuća objavila je da će objaviti knjigu s oko 130 propovijedi koje je pokojni papa Benedikt XVI. držao na privatnim nedjeljnim misama — 30 dok je bio papa i više od 100 danih članovima njegova kućanstva nakon što se umirovio.

Homilije su zapisivale i prepisivale redovnice, članice Memores Domini, koje su živjele s njim i vodile njegovo kućanstvo, rekao je isusovac fr. Federico Lombardi, predsjednik upravnog odbora Vatikanske zaklade Joseph Ratzinger-Benedict XVI.

Najavljujući objavu 23. prosinca, Zaklada i vatikanska izdavačka kuća nisu naveli datum izlaska, ali su objavili propovijed koju je Benedikt održao 22. prosinca 2013., četvrte nedjelje došašća u prvoj godini umirovljenja.

Homilija je bila usmjerena na svetog Josipa i biblijski opis njega kao “pravednika”, što bi prije Isusova rođenja značilo da je slijedio Toru, zakon dan izraelskom narodu.

“Opasnost je u tome da ako je Božja riječ u biti zakon, može se smatrati zbrojem propisa i zabrana, paketom normi, a stav bi stoga bio poštivati ​​norme i tako biti ispravan”, rekao je Benedict u homiliji.

“Ali ako je religija takva, ako je to sve, nema osobnog odnosa s Bogom i čovjek ostaje u sebi, nastoji se usavršiti, biti savršen”, rekao je, a teško je voljeti Bog “koji se predstavlja samo pravilima, a ponekad i prijetnjama”.

Ali s Isusovim dolaskom, rekao je pokojni papa, zakon nije skup propisa koje treba poštovati, već je on “izraz Božje volje”, a pokušavajući razumjeti i slijediti Božju volju, osoba ulazi u odnos s njim.

„Uistinu pravedna osoba poput svetog Josipa je takva: za njega zakon nije samo obdržavanje pravila, nego se predstavlja kao riječ ljubavi, poziv na dijalog“, nastavlja homilija. Dijalog nas dovodi do otkrića “da sve ove norme ne vrijede same za sebe, nego su pravila ljubavi, služe da ljubav u meni raste”.

Kad netko shvati da je “cijeli zakon samo ljubav prema Bogu i bližnjemu”, počinje vidjeti Božje lice i vodi se Kristu, rekao je.

Benedikt je rekao da se kršćani suočavaju s “istim iskušenjem, istom opasnošću koja je postojala u Starom zavjetu: čak i kršćanin može doći do stava u kojem se kršćanska religija smatra skupom pravila, zabrana i pozitivnih normi”, i oni mogu vjerujte da ako se netko dovoljno potrudi, on ili ona mogu postići savršenstvo.

Smisao vjere je, međutim, rekao je, pronaći Isusa, “put života i radost vjere”.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Rezultati za dodjelu sportskih grantova u 2024.

Katoličke vijesti

Održan VIII. festival duhovne glazbe Marijafest BiH

Katoličke vijesti

Jeste li kršćanin ili ste za pobačaj? Jer ne možete biti oboje

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti