UNICEF upozorava na “vrlo visok” rizik od gladi u Gazi
Svijet

UNICEF upozorava na “vrlo visok” rizik od gladi u Gazi

Agencija UN-a za djecu kaže da više od milijun Palestinaca doživljava “izvanredne razine akutne nesigurnosti hrane” i poziva na trenutni humanitarni prekid vatre.

Autor Joseph Tulloch

UNICEF, agencija Ujedinjenih naroda odgovorna za pružanje pomoći djeci diljem svijeta, upozorila je da je rizik od gladi u Gazi “vrlo visok”.

U priopćenju objavljenom u petak, agencija je primijetila da se jedno od četiri kućanstva u Pojasu Gaze, ili više od pola milijuna ljudi, suočava s “katastrofalnim razinama akutne nesigurnosti hrane, što je najviša razina upozorenja”.

Prehrambeni i zdravstveni sustavi pred kolapsom

U priopćenju se dodaje da gotovo 1,2 milijuna ljudi doživljava “izvanredne razine akutne nesigurnosti hrane”.

UNICEF kaže da će u nadolazećim tjednima najmanje 10.000 djece mlađe od pet godina patiti od “teške iscrpljenosti”, najsmrtonosnijeg oblika pothranjenosti.

Ova kriza, kaže agencija, dolazi u vrijeme kada su “prehrambeni i zdravstveni sustavi Gaze pred potpunim kolapsom” – više od 80 posto male djece doživljava ozbiljno siromaštvo u hrani, a više od dvije trećine bolnica više ne funkcionira.

UNICEF je također izrazio “posebnu zabrinutost” zbog prehrane više od 155.000 trudnica i dojilja, kao i više od 135.000 djece mlađe od dvije godine.

Poziv na trenutni prekid vatre

Agencija UN-a napominje da “ovi uvjeti ne moraju potrajati”. Kriza se, kaže, još uvijek može izbjeći ako se uspostavi trenutni i dugotrajni humanitarni prekid vatre, obnovi kritična infrastruktura i odmah preuzme obveza na poštivanje međunarodnog humanitarnog prava.

Papa Franjo poziva na humanitarni prekid vatre u Gazi od 29th Listopad.

Toga je dana citirao egipatskog franjevca fra Ibrahima Faltasa, vikara kustodije Svete Zemlje, koji je gostovao na talijanskoj televiziji kako bi opisao situaciju u Gazi.

“Mi također, poput oca Ibrahima, kažemo prekid vatre”, rekao je Papa. “Stojte, braćo i sestre: Rat je uvijek poraz – uvijek, uvijek!”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Visoki sud dopušta graničnoj patroli da ukloni žilet-žicu Texas postavljenu na granici

Katoličke vijesti

Biskup Južnog Sudana Carlassare: Uskrs oslobođenja i života

Katoličke vijesti

Sveučilište Seton Hall imenuje novog predsjednika nakon što je bivši ravnatelj dao ostavku i tužio školu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti