Ukrajina: Zelenski zahvaljuje Svetoj Stolici na pomoći u oslobađanju dvojice svećenika
Svijet

Ukrajina: Zelenski zahvaljuje Svetoj Stolici na pomoći u oslobađanju dvojice svećenika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i vrhovni nadbiskup Svjatoslav Ševčuk, poglavar Ukrajinske grkokatoličke crkve, izražavaju zahvalnost papi i vatikanskoj diplomaciji za njihov “neprocjenjiv doprinos” u oslobađanju deset ukrajinskih zarobljenika od strane ruskih snaga, uključujući dva člana Kongregacije Presvetog Otkupitelja, o. Ivan Levytskyi i Bohdan Heleta.

Autor: Amedeo Lomonaco

Ivan Levytskyi i Bohdan Heleta, obojica svećenici Kongregacije Presvetog Otkupitelja (redemptoristi), bili su među deset osoba koje je Rusija oslobodila u razmjeni zarobljenika s Ukrajinom. Dvojica svećenika uhićena su 16. studenoga 2022. i dugo se nije znalo gdje se nalaze. Najavljujući oslobađanje ove grupe u objavi na X, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky je napisao: “Zahvalan sam svima koji su pomogli. Zahvaljujem našem timu koji radi na oslobađanju zatvorenika. Također želim odati priznanje naporima Svete Stolice u dovođenju ovi ljudi kući.”

Dvojica redemptorista ostala su na okupiranom području

Primas i poglavar Ukrajinske grkokatoličke crkve, blaženstvo Svjatoslav Ševčuk, izrazio je slične osjećaje, zahvalivši papi Franji, kardinalu Pietru Parolinu i cijelom vatikanskom diplomatskom zboru na njihovim naporima. Posebnu zahvalu uputili su i kardinalu Matteu Zuppiju, koji je više puta pozivao na oslobađanje dvojice klerika, te nadbiskupu Visvaldasu Kulbokasu, apostolskom nunciju u Ukrajini. Svaki od njih, kako se navodi u priopćenju Ukrajinske grkokatoličke crkve, dao je neprocjenjiv osobni doprinos kako bi se omogućilo oslobađanje zatvorenika.

U priopćenju se također spominje da su oci Ivan Levytskyi i Bohdan Heleta odlučili ostati sa svojom zajednicom na privremeno okupiranim područjima, služeći i grkokatoličkoj i rimokatoličkoj zajednici. Uhićeni su pod optužbom za posjedovanje oružja. Tek nedavno je vrhovni nadbiskup Svjatoslav dobio potvrdu da su dvojica redemptorista još živi.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Božić 2023.: Neka naša lica budu obasjana licem Isusovim – Vatican News

Katoličke vijesti

Ekvador: Alausí treba pomoć i nadu nakon odrona – Vatican News

Katoličke vijesti

Kardinal Lacunza pronađen živ u Panami

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti