Apostolska nuncijatura u Ruandi slavi 60 godina
Svijet

Apostolska nuncijatura u Ruandi slavi 60 godina

Dana 28. lipnja 2024. Apostolska nuncijatura u Ruandi proslavila je 11. obljetnicu pontifikata pape Franje i 60. obljetnicu diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Ruande.

Fr. Fidele Mutabazi – Kigali.

Vladini dužnosnici, predvođeni veleposlanikom Olivierom Nduhungireheom, ministrom vanjskih poslova Ruande, prisustvovali su događaju. Nazočni su bili i članovi diplomatskog zbora akreditirani u Ruandi.

Ljudsko bratstvo i miran život

Mjesnu Crkvu predstavljali su neki od biskupa zemlje koji su se pridružili nadbiskupu Arnaldu Catalanu, apostolskom nunciju u Ruandi, u slavlju. Nazočni su bili i predstavnici redovničkih zajednica, svećenici, redovnici i redovnice.

Nacionalna himna Ruande i Papinska himna otvorile su sesiju govora.

U svom je obraćanju nadbiskup Catalan primijetio da je pontifikat pape Franje onaj koji promiče ljudsko bratstvo i miran suživot diljem svijeta.

Ovo ljudsko bratstvo vidljivo je u Ruandi kroz pastoral koji nastoji zaštititi ranjive, kao i kroz programe i projekte socijalne skrbi.

Socijalni programi Crkve

Nadbiskup Catalan pohvalio je izvrsne odnose koji su bili zaštitni znak suradnje Svete Stolice s Ruandom u posljednjih 60 godina.

„Trenutno Crkva (u Ruandi) ima 3209 škola od vrtića do sveučilišta, 180 strukovnih i tehničkih škola, 43 obrazovne ustanove za osobe s invaliditetom, 20 bolnica, 160 domova zdravlja, 55 rodilišta, 43 centra za starije osobe, 69 socijalnih centara. , te je nastavio s izgradnjom novih institucija“, rekao je papinski predstavnik.

Vlada cijeni Crkvu kao partnera

Veleposlanik Olivier Nduhungirehe pohvalio je nastojanje pape Franje za ljudskim bratstvom i mirom. Rekao je da Ruanda želi da zemlje u regiji i širom svijeta imaju dobre odnose.

Nadalje je zahvalio Katoličkoj crkvi u Ruandi za izgradnju kvalitetnog obrazovanja i širenje medicinskih usluga diljem zemlje.

Proslava 60. obljetnice odnosa Ruande sa Svetom Stolicom produžena je na drugi dan 29. lipnja 2024., na blagdan svetih Petra i Pavla, što je svečanost u cijeloj Katoličkoj Crkvi.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Osumnjičeni piroman oštetio je katoličku crkvu u kanadskoj pokrajini Saskatchewan

Katoličke vijesti

Crkveni pod na Filipinima srušio se na Pepelnicu, ubio 1 i ozlijedio desetke

Katoličke vijesti

U burnom stanju Unije, Biden poziva na pomoć Ukrajini, zakon o pobačaju i reforme imigracije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti