U ŠIDU PROSLAVLJENO PRESVETO SRCE ISUSOVO
Srijemska biskupija

U ŠIDU PROSLAVLJENO PRESVETO SRCE ISUSOVO

07. lipanj 2024.

Misno slavlje predvodio je kancelar Srijemske biskupije i župnik u Laćarku preč. Tomislav Lasić

ŠID (TU) – Crkveni god u Šidu proslavljen je svetom misom u 11 sati. Pored predsjedatelja slavlja Lasića, sudjelovali su i: mons. Josip Ivešić, generalni vikar Srijemske biskupije i župnik u Rumi; vlč. Ivica Živković, župnik u Hrtkovcima; vlč. Aleksandar Kovačević, župniku Beški; vlč. Luka Ivković, župnik u Čereviću; preč. Zdravko Čabrajac, župnik u Golubincima; o. Drako Rac, grkokatolički župnik u Bačnicima; o. Vladimir Edelinski, grkokatolički župnik u Berkasovu, preč. Mihajlo Režak, grkokatolički dekan i župnik u Šidu; o. Petar Dudka, grkokatolički župnik u Inđiji; preč. Marko Kljajić, župnik u Surčinu; te župnik domaćin preč. Nikica Bošnjaković. Slavlje je započelo molitvom Litanija Presvetom Srcu Isusovu, koje je predmolio predsjedatelj slavlja.

U uvodu preč. Laisć je kazao da je jedna od nakana misnog slavlja i molitva Presvetom Srcu Isusovu da ražari ljubav u srcima mladića i djevojaka Srijemske biskupije te se odazovu duhovnom pozivu.

U homiliji predsjedatelj je govorio o simbolu srca kao simbolu ljubavi, te je i presveto Srce Isusovo simbol Kristove ljubavi za nas. Kazao je kako je srce oduvijek simbol darivanja sebe i svojih osjećaja voljenoj osobi, pa kao što se mi brinemo za one koje ljubimo, tako se i Bog brine za svoj narod. No, u opasnosti smo da ljubimo samo one koji nas ljube „a kaže Isus koja ti je plaća ako ljubiš one koji tebe ljube. To isto čine i pogani i grešni. I oni daju da bi primili, i oni ljube zato što su ljubljeni. Gospodina nas poziva na korak više, ne na samo jedan korak više, nego ići više do kraja, ići korak dalje bez granice, jer ljubav ako ima granice, onda nije ljubav. Onda je trgovina, onda je pogodba, onda je interes. Ljubav ne očekuje ništa zauzvrat. Ljubav ljubi ljubljenoga do kraja, bez da išta primi zauzvrat, nema nikakve cijene… Ljubav je ono što je bit i srce samoga Boga… Na sliku te ljubavi smo stvoreni. I dok god nemamo te ljubavi, dok je ne nasljedujemo i ne trudimo se postići je u svome životu, dotle nismo slični Bogu, dotle gazimo tu ikonu Božju koja smo mi. Svatko od nas je slika Boga, naše srce je slika srca Božjega. Srce koje je sposobno ljubiti, trpjeti, krvariti, darivati se za drugoga, gdje mi je drugi važniji od mene samoga, od moje dobrobiti, od moje komocije.

Preč. Lasić je u nastavku homilije govorio o Kristovoj žrtvi iz ljubavi za svakoga od nas, koji je nevin za grešnike prolio svoju krv, te kazao kako mi ljudima možemo donositi Krista jedino ako budemo svjedoci njegove ljubavi. Ljubav i praštanje koje primamo od Boga moramo donositi svijetu, te ne smijemo određivati tko je zaslužio našu ljuba i naše praštanje. U svemu trebamo slijediti Krista koji je krotka i ponizna srca. Tako ćemo graditi Božje kraljevstvo na zemlji i širiti ljubav u onim srcima u kojima je nema. „Svi smo misionari, Bog je svakom dao neku dužnost i poslao nas u svijet da živimo upravo to. To nije opcija, to je zapovijed, jer jedino tako možemo biti kršćani, po ljubavi jedino možemo biti ljudi. Ljubav je ono što nas razlikuje od svih drugih stvorenja. Zato što smo samo mi kao kruna stvorenja stvoreni na sliku Božju, na sliku Boga koji je ljubav sama. Znajmo je nasljedovati, znajmo je živjeti u malim svakodnevnim stvarima. Ne trebamo velika djela, ne trebamo herojstvo, herojstvo je upravo to, trpjeti u svakodnevici, trpjeti nezahvalnost, trpjeti neprepoznavanje vlastite ljubavi, trpjeti neopraštanje drugoga, ali se ne umoriti, poput Krista. Uvijek iznova davati, uvijek iznova ići za onim tko je daleko da bi ga privukao Bogu koji je sama ljubav,“ zaključio je preč. Lasić.

Na koncu slavlja župnik Bošnjakoviće je zahvalio svim svećenicima koji su došli proslaviti sa župom Šid njihov crkveni god, osobito predsjedatelju slavlja. Uputio je zahvale župnom zboru koji je animirao slavlje, te svima koji su sudjelovali u pripravi. Nakon svete mise župljani i gosti ostali su na druženju u župnom dvorištu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

VAZMENO BDIJENJE U BEOČINU I SRIJEMSKOJ KAMENICI

Katoličke vijesti

OSNIVAČKA SKUPŠTINA UDRUŽENJA MLADIH „PRIJATELJI NADE“

Katoličke vijesti

TRADICIONALNI SUSRET SRIJEMACA IZ BEŠKE U ZAGREBU

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti