Proslava svetkovine Presvetog Srca Isusova u samostanu bosonogih karmelićanki
Gospićko-senjska biskupija

Proslava svetkovine Presvetog Srca Isusova u samostanu bosonogih karmelićanki

Petak, 7. 6. 2024.

Proslava svetkovine Presvetog Srca Isusova u samostanu bosonogih karmelićanki

Proslava svetkovine Presvetog Srca Isusova u karmelu Presvetog Srca Isusova u Gospiću započela je jutarnjom misom 7. lipnja 2024. Jutarnju svetu misu predslavio je o. Tiho Radan, prior gospićke zajednice otaca karmelićana. U svojoj propovijedi naglasio je kako je srce središnji organ ljudskog tijela, znak života u čovjeku, organ koji simbolizira sebedarje budući da bez njega ni drugi dijelovi tijela ne žive. U Starom Zavjetu srce je simbol uma, volje, ljubavi, kreposti i svega što osoba jest, središte čovjeka također u SZ se Božje srce objavljuje kao vjerno svom izabranom narodu, u ljubavi koja se očituje u kušnjama jer samo ljubav ima sposobnost biti vjerna do kraja. Bog nas je htio ljubiti ne samo božanski (SZ), nego i ljudski (NZ). Stoga su u Novom Zavjetu Božja ljubav i Božje srce utjelovljeni u Isusu Kristu. Utjelovljenjem Bog djelima potvrđuje svoju ljubav. Srce koje častimo rođeno je od Djevice Marije i probodeno za nas na križu. Kakva je to ljubav, nalazimo u Pavlovom Hvalospjevu ljubavi. Iz probodenog Srca potekle su krv i voda: to je Kristovo slomljeno srce iz kojeg teče za nas život. Završio je riječima kako pobožnost Srcu Isusovu centrira nas u duhovnosti i čuva zdravima u vjeri, uklanjajući dva ekstrema: vjeru razuma u kojoj nema srca i vjeru koja traži samo osjećaje.

Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Božidar Mrakovčić a suslavili su vlč. Luka Blažević, vlč. Pero Jurčević i vlč. Josip Šimatović.

Vlč. Mrakovčić u svojoj propovijedi je rekao kako vjernici često u teškoćama života zaborave na ljubav koju im je Bog darovao. Nije lako pretpostaviti Božju ljubav i baš tu ljubav vidjeti u našim teškim trenucima. Naglasio je kako je znak Božje ljubavi to što su časne došle u Gospić. Prorok Ezekiel govori za vrijeme babilonskog sužanjstva, kako Bog postavlja proroka među ropstvom. Htio je pokazati da je Božja ljubav s njima i u progonstvu, da je On među njima i Njegova ljubav. U Gospiću djeluju karmelićanke koje kucaju Isusovim srcem, koje su došle kako bi molile za vjernike, kako bi se žrtvovale za njih. To se vidi i po tome kako ih je zajednica prihvatila i kako im pomaže, te je to također znak Božje ljubavi. Nastavio je govoreći kako je Bog taj koji prvi ljubi, koji je dao sebe do smrti na Križu, do kraja ih je ljubio, do savršenstva. Oni koji to prepoznaju, primaju Duha Svetoga te je tako ljubav Božja razlivena u srcima vjernih. Krist je sebe predao za svakoga od nas i to je ta ljubav koju bismo mi trebali prepoznati i osjetiti. Na taj način nas Ljubav privlači k Njemu.

Galerija fotografija

  Vijesti – Sve

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Treća godišnjica smrti pokojnog biskupa Mile Bogovića

Katoličke vijesti

Pripreme za Susret hrvatske katoličke mladeži u Gospiću

Katoličke vijesti

Mons. Roko Glasnović predvodio je misu u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti