„Dođi, slijedi me“ – geslo je ovogodišnjeg oratorija u Puntu koji se održao od 10. – 12. 05. 2024. Nakon višemjesečnih priprema, u petak 10. 05. 2024. u 15h započeo je 3. po redu Oratorij za 110 djece osnovne škole većinom iz župe Punat, ali i, što nam je velika radost, i djeca iz Kornića, Vrha, Malinske, Rijeke, Siska i Zagreba. A duša oratorija su, uz župnika i časne, i ove godine bili animatori i volonteri. Tridesetak njih – počevši od bake oratorija – naše Mande, roditelja – koji su bili tehnička podrška i uglavnom voditelji radionica, te naših mladih iz Punta (s jednim pojačanjem iz Krka i iz Kornića) i Gabela Polja (Hercegovina) koji su bili nositelji Oratorija.

Ove nam je godine bila velika čast i radost što nas je na samom početku posjetio, blagoslovio i ohrabrio naš otac biskup mons. Ivica Petanjak. Nakon službenog početka i molitve uslijedio je skeč roditelja s kojim je započela tema dana, a to je bilo promišljanje kako nasljedovati Isusa u obitelji. U subotu drugi dan skeč su izveli mladi animatori, a tema dana je bila kako nasljedovati Isusa u svakodnevici. Svaki dan, nakon skeča uslijedila je kateheza i rad u grupi. Djeca su bila podijeljena u 4 boje, a unutar tih boja na juniore i seniore. I tijekom Oratorija svaka grupa je imala svoje animatore.

Po završetku rada u grupi uslijedila je velika igra – u petak su to bili punktovi, od kojih je gađanje mete mokrom spužvom djeci bio najdraži, jer je to bila vodena osvježavajuća igra. A u subotu smo imali sportski dan gdje su se djeca kroz 5 igara grupno natjecala.

Nakon kratkog predaha i užine na redu su bile radionice. Ove godine bilo je 8 radionica u ponudi – dramska, sportska, plesna, medijska, kuharska, ekološka, frizerska i kreativna. Djeca su pri upisu izabrala željenu radionicu i oba dana su sudjelovala i razvijala svoje talente u navedenim radionicama.

Na kraju svakog dana uslijedila je molitva. Prvi dan, u petak – to je bila desetica Gospine krunice, jer smo u Njenom mjesecu, a drugi dan, u subotu – naš župnik predslavio je svetu misu.

Vrhunac Oratorija bio je u nedjelju na zajedničkoj svetoj misi u župnoj crkvi Presvetog Trojstva, gdje smo se svi okupili i radosno slavili Gospodina. Don Luka je u propovijedi još dublje objasnio geslo ovogodišnjeg Oratorija „Dođi, slijedi me“ i ohrabrio djecu da one odluke koje su napisali i obećali dalje hrabro žive i po završetku Oratorija.

Na kraju svete mise pogledali smo prigodni video koji je snimila i montirala medijska skupina, te zahvalili svima koji su pomogli u ostvarenju ovog Oratorija.

Sve smo zaključili kratkom priredbom i čašćenjem na parkiralištu iza crkve. Lijepo je bilo vidjeli radosnu djecu, njihov rast u vjeri i ljubavi prema Gospodinu, nova sklopljena prijateljstva, roditelje koji su zadovoljno gledali svoju djecu, bake koje su pustile od ganuća tu i tamo koju suzu, zajedništvo i blizinu svih generacija.

Zahvalni smo Bogu za sve milosti, svaku pomoć i nadamo se i molimo da On i dalje još više živi u našoj župi, na našem Otoku, u obiteljima, u svakoj duši mlade osobe i djeteta  koje je bilo na Oratoriju.

s. MD

Print Friendly, PDF & Email