U utorak, 4. lipnja, u večernjim satima, svečanim koncelebriranim misnim slavljem proslavljena je svetkovina sv. Kvirina, zaštitnika Krčke biskupije. Misno slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, a koncelebrirala su četvorica biskupa: krčki biskup mons. Ivica Petanjak, riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić, porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja te mons. Sandro Overend Rigillo OFM, apostolski vikar Bengazija i Cirene iz Libije, zatim preč. Richard Pavlić, dijecezanski upravitelj gospićko-senjski i 45 svećenika i redovnika s područja Krčke biskupije. Prisustvovao je i krčki biskup u miru mons. Valter Župan.

Na početku misnog slavlja domaći biskup mons. Ivica Petanjak pozdravio je okupljene biskupe, svećenike, redovnike i redovnice, predstavnike civilnih vlasti te narod koji je došao još jednom proslaviti svog zaštitnika i izreći mu svoje molitve i zahvale. Posebno se zahvalio mons. Glasnoviću na spremnosti da predvodi ovo slavlje.

Mons. Glasnović izrekao je prigodnu homiliju u kojoj je upozorio kako živimo u vremenu velikih prirodnih nepogoda, ratova, nesloge i kako sve to utječe da se osjećamo obeshrabreni. Trudimo se svoj život osmisliti, ostvariti, ozdraviti dušu i spasiti život, primiti i darivati ljubav. Biskup Glasnović napominje: „Čovjek koji želi sebe sama do dna shvatiti, mora se sa svojim nemirom i nesigurnošću, čak i sa svojom slabošću i grešnošću, sa svojim životom i smrću, približiti Kristu. Ući u Krista čitavim svojim bićem. Prihvatiti svu stvarnost utjelovljenja i otkupljenja kako bi iznova pronašao samoga sebe. Upravo je to učinio sv. Kvirin.“ Biskup Roko vjernicima je zatim približio život sv. Kvirina, njegovo mučeništvo i štovanje koje se vrlo brzo proširilo, te nastavio:  „Sveci su oni koji ljube i oni koji su slobodni. Budući da vole čovjeka oni neizmjerno trebaju Boga. Surađuju s Bogom u spašavanju duša. Mučenik je pak znak najveće ljubavi. On svjedoči vjeru u Krista sve do darivanja vlastita života, da potvrdi istinitost evanđelja.“ I danas, kaže mons. Glasnović, priznati se Isusovim može dovesti do progonstva: „Biti u svijetu, a ne od svijeta je ljudska razapetost i izvor mnogih muka i križeva. Svijet sa svojim idolima i prioritetima ne može odobriti vjernički način postojanja i djelovanja.“ Dalje okupljene ohrabruje: „Imajmo vjere, braćo i sestre! Borba u kojoj se nalazimo jest iskušenje samoga živoga Boga. Borimo se u ovom životu da bismo bili okrunjeni u budućem. Neka nam ništa ne bude važnije od Krista. Samo onaj tko pronađe put k Isusu, pred njim se otvori i ustraje do kraja, taj će se spasiti. Pozvani smo vjerovati u Božju svemoć skrivenu u križu, odreći se svojih želja pa ćemo tako biti vedriji, mirniji, velikodušniji, spremniji oprostiti drugima, znat ćemo što trebamo reći…“

Nadalje biskup pojašnjava: „Danas možda nismo pozvani na mučeništvo koje uključuje smrt, već na svakodnevno darivanje života za Krista koje podrazumijeva ne zanijekati ga svojim riječima i dijelima, zauzeti se za slabije, vršiti svoje dužnosti s ljubavlju… Na putu smo prema vječnosti. To na putu sugerira nam da se ne bi trebali zaustavljati i opterećivati zemaljskim brigama, problemima, novcem… svime onime što ćemo za sobom ostaviti. Da bismo brzo hodali potrebno je da smo lagani. Isus nas poziva na slobodu srca koja se rađa u žrtvi i kajanju, približavanju Bogu tako što ćemo uskladiti naše misli, riječi i djela s Božjima. Evo nam zadatka i poslanja za cijelo vrijeme našega života.“

Propovijed biskup zaključava riječima: „Nije veličina čovjeka u tome koliko je slavan, uspješan, bogat, nego u tome koliko je nalik svome Učitelju Isusu Kristu, u služenju, uzimanju križa i spremnosti da ponizi sebe i ustraje do kraja. Sveti Kvirin je bio hrabar u svjedočenju i nasljedovanju Krista. Dopustimo Isusu da nas iznutra ispuni Njegovo svjetlo, da i nama slabima pomogne da u životu odvažno ispovijedamo njegovo Ime. Kad pobijedimo oholost, otvoren će nam biti put za susret s Bogom i bližnjima jer bez pobjede nad vlastitim ‘ja’ nećemo moći biti slobodna djeca Božja koja vrše volju Oca na nebesima.“ U tome nam pomaže primjer sv. Kvirina čiji je zagovor zamolio i biskup Glasnović.

Pjevanje na euharistiji animirao je katedralni zbor. Čitanja su pročitali Marijana Katunar i Renato Gunjević, Evanđelje vlč. Milivoj Guszak, molitvu vjernika Ljiljana Vasilić, a psalam je otpjevao Nikica Jurina.

Središnjoj proslavi svetkovine prethodila je trodnevna priprava u organizaciji Župe Krk. Svetu misu su kroz ta tri dana predvodili: mladomisnik vlč. Zoran Maričević, vlč. Zlatko Sudac i fra Ivan Dominik Iličić, a nakon misnih slavlja uslijedio je animirani sat klanjanja.

Irena Žužić

Print Friendly, PDF & Email