U Orašju upriličene tematske korizmene propovijedi kao priprava za svetkovinu Uskrsa
Biskupska konferencija BiH

U Orašju upriličene tematske korizmene propovijedi kao priprava za svetkovinu Uskrsa

U župi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju, u Godini molitve, kao pripravu za svetkovinu Uskrsa kroz vrijeme korizme održavaju se prigodne tematske propovijedi pod svetim misama, izvijestio je Radio Orašje.

Ovogodišnje korizmene propovijedi posvećene su molitvi u skladu sa željom pape Franje, da 2024. godina bude usmjerena velikoj simfoniji molitve, kao pripremi za jubilej 2025. godine. Prve korizmene nedjelje pater Mato Anić, ravnatelj i glavni urednik Radio Marije u BiH, propovijedao je na temu „Isus u pustinji obnavlja narušeni sklad“.

Korizmeno vrijeme je vrijeme posebne pobožnosti prema muci i smrti Kristovoj. Katolici na poseban način kroz korizmu njeguju pobožnost Križnoga puta i tako intenzivno razmišljaju o tajnama Kristove patnje i boli, pa se tako i župna zajednica u Orašju uključila u korizmene pobožnosti Križnoga puta. Na treći petak u Korizmi, vjernici su, predvođeni župnikom u zajedništvu, vlč. Ilijom Matanovićem i trajnim đakonom Ilijom Knežević iz Vidovica, obavili pobožnost križnog puta.

Također, na poziv Vijeća europskih i biskupskih konferencija i slijedom dopisa Biskupske konferencije BiH za područje Vrhbosanske nadbiskupije, župa blaženog Alojzija Stepinca u Orašju pridružila se na molitvu za mir, pa je tim povodom održano slavljenje Svete mise i molitva za sadašnju Sinodu i za žrtve ratova koji bjesne u Ukrajini i Svetoj zemlji. U župi su također održane i pobožnosti devetnice u čast svetom Josipu. „U ovom predivnom primjeru svetosti i mi tražimo kreposti i vrline u svojim osobama, oslonimo se na zagovor svetog Josipa i molimo i dalje zajedno“, poručio je župnik fra Bono Kovačević.

Na drugu korizmenu nedjelju u crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju euharistijska slavlja je predvodio doc. dr. sc. Hrvoje Kalem, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije i docent na Katedri fundamentalne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. „Jedna od tema o kojoj bismo trebali intenzivnije promišljati u korizmenom vremenu je tema vjere“, pozvao je u uvodnim mislima vlč. Kalem, ističući da „vjera znači čvrstinu, sigurnost, vjernost, oslonjenost i pouzdanje“.

Na treću korizmenu nedjelju u oraškoj crkvi euharistijska slavlja je predvodio mons. Luka Tunjić, kanonik Stolnog kaptola vrhbosanskog i plehanski arhiđakon, te nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH. Također, Treća korizmena nedjelja – Nedjelja solidarnosti u BiH, bila je u znaku prikupljanja milostinje, pa su za vrijeme svetih misa, uz sudjelovanje velikog broja vjernika, prikupljeni prilozi za fond Nedjelje solidarnosti, koji će se podijeliti najpotrebnijim župama u BiH. Središnje euharistijsko slavlje na četvrtu korizmenu nedjelju u crkvi u Orašju predvodio je vlč. Marin Knežević, svećenik iz Slavonskog Broda u koncelebraciji sa župnikom fra Bonom.

Na petu korizmenu nedjelju, 17. ožujka u oraškoj crkvi Misno slavlje predvodio je i prigodnu propovijed uputio vlč. Marinko Miličević, svećenik Gospićko-senjske biskupije. U koncelebraciji je bio mjesni župnik fra Bono Kovačević.

Vjernici posavskih župa od davnina štuju svetog Antu, te njemu u čast pohode svete mise 13 utoraka uoči njegovog blagdana. Utorak je posvećen svetom Anti, jer su toga dana njegovi smrtni ostaci preneseni u Padovu i pokopani u crkvi sv. Marije, kasnije pretvorenoj u veličanstvenu svečevu baziliku. Pobožnost 13 utoraka redovito se zajednički obavlja i u župi bl. Alojzija Stepinca u Orašju, kao duhovna priprava za blagdan svetog Ante Padovanskog, 13. lipnja. Svakoga utorka u crkvi u Orašju je molitva krunice i mogućnost za ispovijed.

Uz molitvene pobožnosti kao pripravu za svetkovinu Uskrsa, katolički puk u oraškoj župi uradio je dosta poslova na čišćenju i uređenju crkvenog dvorišta i unutarnjeg dijela, zatim na etažama crkvenog tornja, zvonika i kupole na tornju, sve u cilju da župna crkva u Orašju dočeka Uskrs u novom ruhu. (kta/m.m.)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Visoki predstavnik u BiH posjetio franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci

Katoličke vijesti

Biskup Komarica predvodio zahvalno Euharistijsko slavlje na kraju obavljanja službe banjolučkog biskupa

Katoličke vijesti

Opao broj hodočasnika u Svetoj zemlji

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti