Biskup Majić posjetio Drvar | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH
Biskupska konferencija

Biskup Majić posjetio Drvar | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Blagdan sv. Josipa, zaštitnika župe u Drvaru, i ove je godine svečano proslavljen. Sv. misu je predvodio novi banjolučki biskup mons. Željko Majić koji je po po prvi put pastirski pohodio župu Drvar, što je ujedno bio i jedan od njegovih prvih pastirskih pohoda župama Banjolučke biskupije otkako je zaređen za biskupa prije petnaestak dana, piše mrežna stranica Banjolučke biskupije.

Sv. misa je proslavljena u starom bogoslužnom prostoru nekadašnjeg doma „Partizan“ gdje se drvarski katolici već gotovo 30 godina okupljaju na svojim bogoslužjima i drugim društvenim aktivnostima. S biskupom je na misi koncelebrirao domaći župnik don Davor Klečina, a pjevale su sestre milosrdnice iz Livna. Na misnom slavlju je bio i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin sa svojim suradnicima.

Prije samog početka sv. mise biskupa su Željka, u ime vjernika župe Drvar, pozdravili Ivana Kovačević i vjeroučitelj Hrvoje Šitum, kojemu je biskup Željko svojedobno bio župnik u župi Buna-Blagaj kod Mostara. Oni su oboje ukratko biskupu predstavili tešku i mučeničku prošlost drvarske župe i drvarskih katolika, ali i naglasili da drvarska župa i dalje živi te izrazili nadu da će novi biskup svojim duhovnim autoritetom, ali i bogatim pastoralnim iskustvom pomoći da se u Drvaru što prije završi novi pastoralni centar s bogoslužnim prostorom u kojem će domaći vjernici moći nesmetano imati svoje duhovne aktivnosti.

U svojoj propovijedi biskup Željko, dirnut onim što je čuo u pozdravnoj riječi, najprije je izrazio svoju radost zbog dolaska u Drvar te naglasio da on drvarske katolike, ali i katolike u cijeloj Banjolučkoj biskupiji ne gleda kao „ostatke ostataka“ nego kao ljude sa svojim dostojanstvom koji imaju svoj identitet duboko ukorijenjen u Bogu, te stoljećima ukorijenjen u ovoj zemlji.

Potom je predstavio lik sv. Josipa, istaknuvši neke njegove karakteristike, poseban naglasak stavivši na Josipovu pravednost, koja se očitovala u tome da je sv. Josip sve promatrao „Božjim očima“ te se tako odnosio i prema ljudima. Biskup je ohrabrio vjernike da se poput sv. Josipa uvijek drže Božjeg puta na kojem ih čeka Isus Krist kao nerazorivi temelj i oslonac života, ali i Bl. djevica Marija, kao moćna zagovornica.

Na kraju sv. mise zahvalnu riječ uputio je i župnik Klečina te biskupu Majiću uručio prigodan dar u ime župe Drvar. Najavio je i sljedeći biskupov pohod Drvaru na ljeto za Dan mučenika, kao i podjelu sakramenta sv. potvrde za dva mjeseca u Bos. Grahovu.

Na kraju svog boravka u Drvaru biskup je u pratnji župnika, nekolicine vjernika, te premijera Vukadina sa suradnicima, posjetio gradilište pastoralnog centra kao i nedavno otvorenu dvoranu „Nova nada“. Izrazio je nadu da bi pastoralni centar mogao što prije biti gotov uz pomoć brojnih dobročinitelja iz BiH i inozemstva, te obećao da će se založiti da se to uistinu i dogodi. (kta/biskupija-banjaluka.org)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vitez: U Napretku ovoga tjedna tradicionalno duhovno predavanje u korizmi

Katoličke vijesti

Kardinal Marcello Semeraro predvodio misno slavlje prigodom 25. obljetnice beatifikacije svetog Pija iz Pietrelcine

Katoličke vijesti

Zakoračite među police eKnjiga Kršćanske sadašnjosti – sada još bliže Vama!

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti