U Franjevačkom samostanu Sv. Ante na Bistriku održana prva likovna kolonija
Biskupska konferencija BiH

U Franjevačkom samostanu Sv. Ante na Bistriku održana prva likovna kolonija

U prostorijama i dvorištu franjevačkog samostana Sv. Ante na Bistriku, održana je prva likovna kolonija koja je okupila šest istaknutih umjetnika iz BiH i Hrvatske, piše portal Hrvatski glasnik.

Sudionici kolonije bili su slikari: Neven Jakovljević iz Šibenika, Ante Ljubičić iz Imotskog, Blaženka Salavarda koja živi i radi na relaciji Zagreb-Široki Brijeg, Vlatko Blažanović iz Zagreba, Goran Milinković iz Mostara te Hiba Mustafić iz Sarajeva. Svaki od ovih umjetnika donosi svoj jedinstveni stil i perspektivu, čineći koloniju bogatstvom različitih umjetničkih izraza.

Gvardijan samostana fra Stipan Radić izrazio je zadovoljstvo organizacijom ovog događaja i najavio još kulturnog sadržaja u mjesecu lipnju te naglasio kako će nakon kolonije djela biti izložena u samostanu, čime će se dodatno obogatiti kulturna ponuda ovog važnog duhovnog središta u Sarajevu.

„Uskoro se obilježava 110. godina od gradnje crkve, 130. od gradnje samostana, 100. od gradnje orgulja, tako da ćemo u povodu tih obljetnica imati nekoliko događanja. Između ostalog, tu je i prva likovna kolonija iz koje će ostati nešto kao uspomena na ove jubileje. Također ćemo 11. lipnja imati i koncert na orguljama Laudate Deum, nakon kojega ćemo otvoriti izložbu djela Gabriela Jurkića, čijih radova imamo jako puno ovdje, jer je on živio u samostanu četiri godine“, rekao je gvardijan fra Stipan.

Kolonija je trajala dva dana, a predstavlja jedinstvenu prigodu za umjetnike koji su svoje nadahnuće nalazili u povijesnom i duhovnom ambijentu drevnoga samostana, te onda svoje dojmove prenosili na platno. Prema viđenomu, sudionici su oduševljeni ozračjem i inspiracijom koju crpe iz ovog povijesnog i duhovnog mjesta.

Kolonija je održana u organizaciji Franjevačkog samostana i svetišta Svetog Ante – Bistrik i Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak Sarajevo. (kta/hrvatskiglasnik.ba)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Zűrich: Predavanje fra Ike Skoke „Problemi jednostranog primanja obavijesti“

Katoličke vijesti

Izbor najljepše pisanice i „nikad jači“ turnir u tucanju jajima u Briješću

Katoličke vijesti

Služavke Maloga Isusa pohodile Župu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Zapolju u Požeškoj biskupiji

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti