U Bazilici sv. Klementa u Rimu proslavljen blagdan sv. Ćirila i Metoda
Biskupska konferencija

U Bazilici sv. Klementa u Rimu proslavljen blagdan sv. Ćirila i Metoda

U ponedjeljak 12. veljače 2024., u bazilici sv. Klementa u Rimu proslavljen je blagdan svete braće Ćirila i Metoda, slavenskih apostola i suzaštitnika Europe.

Kako se već tradicionalno u organizaciji slavlja koje je prema rimskom običaju spomen na preminuće sv. Ćirila čiji se grob nalazi u kripti bazilike, izmjenjuju četiri papinska slavenska zavoda u Rimu (hrvatski, češki, slovački i slovenski), ove godine slavlje je organizirao Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima.

Euharistijsko slavlje na talijanskom jeziku predslavio je mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski. Na misi je bio prisutan mons. Jonaš Maxim, nadbiskup metropolit Prešova, poglavar Grkokatoličke crkve sui iuris u Slovačkoj. Koncelebrirali su rektori rimskih zavoda, nastavnici Papinskih sveučilišta, članovi raznih dikasterija Rimske kurije, svećenici članovi rimskih zavoda te drugi svećenici i redovnici koji su na studiju ili službi u Rimu.

Na misi su sudjelovali i veleposlanici te ostali diplomatski predstavnici pri Svetoj Stolici i Talijanskoj državi; predstavnici država – Hrvatske, Slovenije, Češke, Slovačke, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Poljske, Srbije i Ukrajine – koje imaju osobitu povezanost sa svetom braćom Ćirilom i Metodom.

Liturgijsko pjevanje animirao je Akademski zbor Pro musica iz Mostara i Tamburaški orkestar Mostar uz vodstvo don Dragana Filipovića te Davora Kožula.

Na početku misnog slavlja pozdravni govor kao domaćin uputio je rektor Zavoda sv. Jeronima Marko Đurin koji je podsjetio kako se 14. veljače navršava 1155. godina od smrti sv. Ćirila.

Prigodnu homiliju, u kojoj je mons. Palić naviještenu Božju riječ povezao hrabrošću i vjernošću sv. Ćirila i Metoda u naviještanju Evanđelja među slavenskim narodima te otkrio koji je poziv kršćana u Europi danas, započeo je mišlju sv. Ivana Pavla II. koji je u jednoj od homilija istaknuo kako su sv. Ćiril i Metod „braća po krvi, ali još više u vjeri, neustrašivi nasljedovatelji Kristovi i neumorni propovjednici Božje Riječi“. Referirajući se na naviješteni ulomak proroka Izaije (Iz 52,7-10) koji govori o glasnicima koji izraelskom narodu, ali i današnjoj Crkvi te osobito narodima umorne Europe, naviještaju radost i nadu Božjeg spasenja, mons. Palić skrenuo je pozornost okupljenima na glasonoše radosti, sv. Ćirila i Metoda, koji su nadu i poruku spasenja donijeli slavenskim narodima. Podsjećajući pritom okupljene vjernike o poslanju koje su 862. godine od bizantskog cara Mihajla III. na zahtjev moravskog kneza Rastislava dobila dvojica braće, misionara, koji su dobro poznavali slavenski jezik i običaje te pritom preveli Svetu liturgiju, poslanice i evanđelja na slavenski jezik, mons. Palić istaknuo je kako su oni bili glasonoše koji nisu posustajali ponajprije jer su slušali Božju riječ u tišini, uz molitvu. Povezujući pritom misionarske korake sv. Ćirila i Metoda ulomkom Evanđelja (Mk 16,15-20) koji opisuje Isusov nalog jedanaestorici prije Uzašašća, mons. Palić istaknuo je kako je i sam Isus, prije nego je taj nalog uputio učenicima, počeo ostvarivati ono što je učenicima zapovjedio, bijući pritom, iskreni i istiniti glasonoša radosti i Spasitelj. Na vrhuncu homilije, mons. Palić osvrnuo se na trenutno stanje Europe te konstatirao kako je korak kršćana današnje Europe postao trom, pozivajući pritom okupljene na ponovni pronalazak snage u vjernosti Isusu Kristu i njegovu Evanđelju te zazivajući zagovor sv. Ćirila i Metoda za Europu, a osobito za sve slavenske narode, da ponovno otkriju ljepotu i sjaj Isusove radosne vijesti, koju su sveta braća Ćiril i Metod, zdušno, hrabro i bez straha naviještali.

Prije završetka slavlja, riječi zahvale su uputili prior Bazilike sv. Klementa Paul Lawlor, OP te rektor Zavoda sv. Jeronima Marko Đurin koji je podsjetio sve prisutne kako se u ovoj crkvi nalazi kapela svete braće s relikvijama sv. Ćirila čije je uređenje u 19. stoljeću najvećim dijelom pomogao đakovački i srijemski biskup Josip Juraj Strossmayer, o čemu svjedoči i natpis u samoj kapeli. Euharistijsko slavlje je završilo procesijom sa svijećama, uz pjevanje litanija svih svetih, iz središnje lađe bazilike do kripte gdje je grob sv. Ćirila. Tamo je ujedno pročitan odlomak iz Života Konstantinova o preminuću sv. Ćirila te izrečena molitva koju je papa Ivan Pavao II, 1981. godine, prigodom pohoda Bazilici sv. Klementa, uputio sv. Ćirilu i Metodu.

Proslava je nastavljena u klaustru dominikanskoga samostana gdje su sestre Milosrdnice te djelatnici i djelatnice Zavoda sv. Jeronima priredili prigodni domjenak. (kta/m.k.)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić blagoslovio filijalnu crkvu svetog Petra u Donjoj Skakavi

Katoličke vijesti

Mostar: Proslavljeni svećenički jubileji | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti

Beograd: Duhovne vježbe za svećenike i redovnike

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti