Tužba: Vatrogasna služba Los Angelesa ‘osvetila’ se zaposleniku kršćaninu koji je odbio podići zastavu Ponosa
Europa

Tužba: Vatrogasna služba Los Angelesa ‘osvetila’ se zaposleniku kršćaninu koji je odbio podići zastavu Ponosa

Vijesti CNA, 1. lipnja 2024. / 10:00

Kršćanski zaposlenik je podnio tužbu protiv Vatrogasne službe okruga Los Angeles u kojoj navodi da je bio izložen “odmazdi” i “vjerskoj diskriminaciji” jer je odbio podići dobro poznatu zastavu s temom Pridea dok je radio.

Okružni veteran, kapetan Jeffrey Little, tvrdi da su vatrogasci prekršili njegovu vjersku slobodu kada su mu naredili da podigne takozvanu zastavu “Progress Pride” nakon što je zatražio vjersko izuzeće.

U tužbi se navodi da je Little suspendiran sa svoje uloge u jedinici odjela zbog spora i da je podvrgnut internoj istrazi. Također se navodi da su Littleovi nadređeni povrijedili njegovu privatnost obavijestivši neovlaštene osobe o njegovom zahtjevu za vjerskim smještajem, zbog čega je dobio prijetnju smrću poštom.

U svom zahtjevu za prilagodbom, Little je obavijestio odjel da ne može podići zastavu jer bi to značilo “podržavanje i/ili slavljenje poruka o raznim seksualnim ponašanjima (između ostalih tema) povezanih s [flag]”, stoji u tužbi. Njegov zahtjev navodi različite biblijske stihove koji se tiču ​​homoseksualnosti i seksualne etike, a koji su u suprotnosti s porukom koju prenosi zastava.

Odjel mu je prvobitno odobrio izuzeće 19. lipnja 2023., ali je zatim poništio izuzeće 21. lipnja. U tužbi se navodi da je Little skinuo zastave Pridea na svojoj stanici 21. lipnja prije nego što mu je rečeno da mu je smještaj opozvan. Nakon što mu je rečeno da njegov smještaj više nije na mjestu, on tvrdi da mu je jedan od njegovih nadređenih naredio da podigne zastave.

Prema tužbi, jedan od Littleovih nadređenih rekao mu je: “Vaša vjerska uvjerenja nisu važna; ti si zaposlenik okruga LA.”

U tužbi, koju je katolička pravna grupa Thomas More Society podnijela u ime Littlea, tvrdi se da su postupci vatrogasaca prekršili njegova ustavna prava i druge zakone. U tužbi se navodi kršenje Prvog amandmana zbog navodnog ograničavanja njegove vjerske slobode i uvjerljivog govora. Nadalje se navodi kršenje Zakona o građanskim pravima i kalifornijskog Zakona o poštenom zapošljavanju i stanovanju.

Paul Jonna, koji služi kao posebni savjetnik Društva Thomasa Morea, rekao je za CNA da je Littleov zahtjev za smještaj bio “izuzetno uzak”, u biti tražeći od odjela da “molim nekoga drugog” podigne ili spusti zastavu. Nažalost, rekao je da reakcija vatrogasne službe pokazuje da se “vjerska uvjerenja ne toleriraju”.

Jonna je dodala da zastava Progress Pridea prenosi “cijeli niz spornih stajališta: vjerskih i moralnih”. Ipak, neki pojedinci nastoje “normalizirati nešto što je vrlo kontroverzno” i “svima nameću svoje ideološke stavove”, kršeći zakon.

Mnogi se kršćani, rekla je Jonna, “previše boje suprotstaviti se vladinom zlostavljanju ili [are unaware of] njihova prava”, ali je dodao da “kada ljudi to rade [speak up]često su pobjednici.

Littleovi odvjetnici traže da mu sud dosudi zaostalu plaću, uključujući sve plaće i beneficije koje bi zaradio, te da sud naloži da ga se vrati na prijašnje radno mjesto. Također se traži da sud naredi vatrogasnoj službi da Littleu odobri vjersko izuzeće, zaustavi provođenje svih politika koje krše vjerske slobode i nametne zahtjeve za obuku zaposlenicima za koje se u tužbi navodi da su postupali u suprotnosti s njegovim pravima.

rekla je Jonna u izjavi da je Little “ugledni Amerikanac, pobožni kršćanski otac i javni službenik.”

“On je hrabro stajao na principu i tražio jednostavnu vjersku prilagodbu – koja mu s pravom i po zakonu pripada – samo da bi mu se najprije uskratilo, zatim prijetilo, maltretiralo [and] diskriminiran i osvećen zbog svojih široko zajedničkih kršćanskih vjerskih uvjerenja,” rekla je Jonna.

Kada je CNA zatražio komentar, glasnogovornik Vatrogasne službe okruga Los Angeles rekao je: “Ne možemo komentirati kadrovske probleme ili bilo kakve sudske sporove koji su u tijeku.”

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelja za Katoličku novinsku agenciju, sa sjedištem u uredu EWTN News u Washingtonu. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Katoličke službe pomoći povećavaju napore u Gazi unatoč smrti humanitarnih radnika

Katoličke vijesti

Latinoamerička euharistijska konvencija vodi tisuće do obnove vjere u Stvarnu Prisutnost

Katoličke vijesti

Papa Franjo će na skupu govoriti o rekordno niskoj stopi nataliteta u Italiji

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti