Tjedan Laudato si’: Ekološki izazov za svaki dan
Biskupska konferencija

Tjedan Laudato si’: Ekološki izazov za svaki dan

Otkako je 2015. na svetkovinu Duhova, 24. svibnja, objavljena socijalna enciklika pape Franje Laudato si’ – O brizi za zajednički dom, svibanj je u Katoličkoj Crkvi posebno obilježen tim događajem i temom. Upravo u povodu obljetnice organizira se čitav tjedan posvećen brizi za zajednički dom, tzv. Tjedan Laudato si’, ove godine pod geslom Sjeme nade od 19. do 26. svibnja.

Enciklika pape Franje, Laudato si’, o brizi za zajednički dom, odmah nakon pojavljivanja 2015. godine pobudila je silno zanimanje i velike pohvale i javnosti i struke. Riječ je o enciklici koja u središte postavlja pitanje: kakav svijet želimo predati onima koji će doći poslije nas? Enciklika je dobila naziv po zazivu sv. Franje: „Hvaljen budi, Gospodine moj“ (Laudato si’, mi’ Signore), koji u Pjesmi stvorova podsjeća na činjenicu da je zemlja naš zajednički dom i da je poput sestre s kojom dijelim postojanje i poput majke koja nas prima u svoje naručje. Papa poziva sve da osluhnemo zlostavljanje i pljačkanje zemlje te na ekološko obraćenje. On, doduše, priznaje da se osjeća sve veća svijest i osjetljivost za okoliš, ali istodobno raste i zabrinutost za ono što se događa našem Planetu te svima šalje jasnu poruku da je čovječanstvo još uvijek sposobno za zajedničku suradnju pri izgradnji našega zajedničkog doma, jer još nije sve izgubljeno. U više navrata Papa zahvaljuje pojedincima i institucijama, promicateljima koji rade na očuvanju stvorenoga svijeta priznajući da su promišljanja mnogih znanstvenika, filozofa, teologa kao i društvenih organizacija obogatila Crkvu u pogledu tih pitanja te poziva sve na priznanje bogatstva kojega religije mogu ponuditi cjelovitosti ekologije za puni razvitak ljudskog roda.

Sjeme nade

Katolici diljem svijeta u Tjednu Laudato si’ pozvani su priključiti se dnevnim izazovima koji nastoje ponukati pojedince na promjenu vlastitih navika, što je prvi korak ka promjeni u društvu. Tema ovogodišnjeg Tjedna Laudato si’, Sjeme nade, usmjerava nas na razmišljanje o nadi kao instrumentu s pomoću kojega možemo shvatiti dar slobode u njegovoj punini. „Dovoljan je samo jedan dobar čovjek da se nada vrati!“ piše papa Franjo u enciklici Laudato si’. U ovome tjednu katolici diljem svijeta pozvani su sudjelovati u malim dnevnim izazovima kao što su nadahnjujući razgovori o ekologiji, promoviranje održivog prijevoza, smanjenju i razvrstavanju otpada, učenje o ekologiji, akcije sadnje drveća, biljaka, čišćenje okoliša, aktivnosti s djecom u prirodu i slično. Neke od takvih aktivnosti navedene su u priručniku koji se može pogledati ovdje, a po jedan dnevni izazov može se pratiti i na društvenim mrežama Kršćanske sadašnjosti.

Knjige koje govore o ekologiji

Kršćanska sadašnjost, kao izdavač enciklike Laudato si’, a potom (osam godina kasnije) i apostolske pobudnice o klimatskoj krizi Laudate deum na hrvatskome jeziku u Tjednu Laudato si’ (19. do 26. svibnja 2024.) izdvaja nekoliko prigodnih naslova u web akciji, kao poticaj za čitanje i osvještavanje jedne duboke i važne teme koja se tiče svih nas i naraštaja koji dolaze. Osim spomenute enciklike i pobudnice, Kršćanska sadašnjost izdvaja knjige pape Franje Naša majka Zemlja i Zemlja, dom, posao, zatim zbornik usko vezan uz temu Laudato Si’! Kako mijenjati stil života? Tu su i knjige poput Teologija i ekologija i Pismo za svijet koja encikliku Laudato si’ tumači djeci. Izdvojene naslove potražite ovdje.

Papa Franjo enciklikom Laudato si’, a zatim i pobudnicom Laudate deum nastoji potaknuti savjest svake žene i muškarca dobre volje na razmišljanje i djelovanje u vezi gorućih pitanja vezanim uz klimatsku krizu. Mnogo je toga na kocki jer će utjecaj klimatskih promjena imati izravne posljedice na živote ljudi, obitelji i nacija. Ovaj “globalni društveni problem, usko povezan s dostojanstvom ljudskog života” trebao bi zabrinuti svakoga.

Konkretni poticaji Pape

„Odgoj za odgovornost prema okolišu može potaknuti načine ponašanja koji izravno i bitno utječu na brigu za okoliš, primjerice: izbjegavanje uporabe plastike i papira, smanjenje potrošnje vode, odvajanje otpada, kuhanje samo onolike količine hrane kolika se može pojesti, pokazivanje brige za druga živa bića, korištenje javnog prijevoza ili dijeljenje troškova prijevoza jednim automobilom, sadnja novih stabala, gašenje nepotrebnog svjetla i brojne druge navike. Sve to odražava velikodušnu i dostojanstvenu kreativnost, koja pokazuje ono najbolje u ljudskom biću. Ponovno korištenje neke stvari umjesto da ju se odmah baci, kada je nadahnuto pravim razlozima, može biti čin ljubavi, koji izražava naše vlastito dostojanstvo.“

Papa Franjo, Laudato si’

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vojni ordinarij mons. Jure Bogdan predslavio misu u crkvi sv. Bernardice u Lurdu

Katoličke vijesti

Za izgradnju misije u Ugandi prikupljeno više od 100 tisuća eura

Katoličke vijesti

Proslava Tijelova i procesija u Bijelom Polju

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti