Tijelovo u Lekeniku – Sisačka biskupija
Sisačka biskupija

Tijelovo u Lekeniku – Sisačka biskupija

Na svetkovinu Tijelova, Presvete Krvi i Tijela Isusova, u četvrtak 30. svibnja, sisački biskup Vlado Košić predvodio je misno slavlje u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Lekeniku. U koncelebraciji je bio domaći župnik Tugomil Radiček, a tom prigodom prvu svetu pričest primilo je dvadeset i dva kandidata ove župe.  

Na početku, biskup Košić čestitao je prvopričesnicima na ovom posebnom danu te u homiliji poručio kako na današnji blagdan, kada čitava Crkva Božja slavi Presveti oltarski sakrament, Isusa nazočnog u euharistiji, On se želi svima objaviti. „Kada Crkva nosi Presveti oltarski sakrament u pokaznicama gradovima, selima, trgovima i ulicama, mi želimo reći da je naša vjera prisutna u životu i da je želimo svima pokazati. Mi ćemo danas vas poslati u život. Evo, vas prvopričesnike, kao žive tabernakule, žive pokaznice, žive monstrance, nosite Isusa u sebi“, poručio je biskup, ohrabrivši prvopričesnike da dolaze na svete mise i pričešćuju se jer je to jedino puno slavlje mise.

Biskup je rekao i kako upravo današnja sveta čitanja govore o tome što je to sveta pričest. „U Evanđelju po Marku, čuli smo kako je Isus slavio svoju zadnju večeru. Poslao je apostole da mu pripreme Pashu u jednoj kući. Tu je uzeo kruh i dao apostolima govoreći: Ovo je moje tijelo. A onda, uzeo je čašu vina i rekao im: Ovo je moja krv. Evo, tako je Isus ostao od svoje posljednje večere među nama, pod prilikama kruha i vina, trajno prisutan. I mi mu svaki puta na svetoj misi dolazimo pokloniti se i primiti tu nebesku hranu, tu hranu koja nas čini njegovim tijelom. Mi postajemo s njime jedno kada blagujemo svetu pričest, kada primamo taj sveti kruh, nebeski kruh u kojega Isus ulazi, po riječima pretvorbe biskupa ili svećenika. Tada on boravi u našem srcu i mi postajemo živo svetohranište, živa pokaznica i kud god idemo, mi zapravo nosimo Isusa“.

Na kraju biskup je naglasio i kako se danas uz svetkovinu Tijelova u našem narodu slavi i Dan državnosti. „Zahvaljujemo mnogim braniteljima koji su svoju krv prolili za nas. Koji su se za nas izložili, borili i nama slobodu izvojevali. Zato krv uvijek znači ljubav. Kada netko prolije krv za drugoga, tada je to najveća ljubav. Isus je rekao da veće ljubavi nema od one tko daje život za svoje prijatelje. A upravo je nas nazvao svojim prijateljima. Evo, to vam stavljam na srce draga djeco, dragi prvopričesnici. Danas ćete primiti svetu pričest i radosno poći kroz život noseći Isusa u svom srcu i biti vjerni tom savezu koji je on sklopio s nama“, rekao je biskup, nakon čega su prvopričesnici obnovili svoja krsna obećanja.

Nakon popričesne molitve sve okupljene je pozdravio i župnik Radiček. Zahvalivši biskupu, posebno je još pohvalio prvopričesnike, njihove roditelje i učitelje za njihov trud i zauzetost.

Nakon mise djeca su zajedno uz pratnju župnika na gitari izveli i nekoliko duhovnih pjesama.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Susret župnika sjemeništaraca s odgojiteljima u Sjemeništu – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti

Održano drugo zasjedanje Sinode – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti

Pokopana s. Krešimira Katarić – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti