Ted Cruz zahtijeva da DC sačuva tijela pet beba pobačenih u kasnom terminu radi istrage
Svijet

Ted Cruz zahtijeva da DC sačuva tijela pet beba pobačenih u kasnom terminu radi istrage

Osoblje CNA, 9. veljače 2024. / 18:40

Teksaški republikanski senator Ted Cruz zahtijeva da se ostaci pet beba pobačenih u kasnom terminu u Washingtonu, DC, ne odbace prije nego što se obavi obdukcija kako bi se utvrdilo je li izvršitelj abortusa odgovoran za njihovu smrt prekršio savezni zakon.

“Da budemo jasni, ostaci ovih petero djece ključni su dokaz u kongresnom nadzoru koji će pododbor za Ustav provesti u bliskoj budućnosti”, rekao je Cruz u svom pismu od 8. veljače, upućenom gradonačelnici DC-a Muriel Bowser, šefu DC-a. Medicinski istražitelj dr. Francisco Diaz i šefica policije DC Pamela A. Smith.

“Ako ured medicinskog istražitelja DC-a odluči ne provesti pravovremenu obdukciju ili sačuvati tijela ovih beba za vanjski pregled, Senatski odbor za pravosuđe neće imati drugog izbora nego proširiti ovo pitanje na potpunu raspravu u kojoj će sudjelovati Ministarstvo pravosuđa i Ured medicinskog istražitelja DC-a kao svjedoka pred američkom javnošću”, napisao je u pismu.

Sekularna pro-life skupina Progressive Anti-Abortion Uprising (PAAU) izvorno je dobila ostatke pobačenih beba u ožujku 2022. Pro-life skupina rekla je da ih je nabavila iz Washingtonske kirurške klinike koju vodi dr. Cesare Santangelo, kirurški liječnik -Ginekolog i poznati stručnjak za abortus u gradu.

PAAU, zajedno s desecima savezni zastupnici i pro-life aktivisti, pozvali su na istragu i autopsiju kako bi se utvrdilo jesu li bebe ubijene kršenjem saveznog zakona, posebno Zakona o zabrani pobačaja pri djelomičnom rođenju iz 2003. i Zakona o zaštiti žive rođene djece, koji štite djecu od abortus nakon rođenja.

U ponedjeljak ovog tjedna PAAU najavio da je ured medicinskog istražitelja DC-a rekao pravnom savjetniku skupine o namjeri medicinskog istražitelja da “uništi” ostatke beba — među aktivistima koji se zalažu za život poznati kao “DC Five” — po nalogu Ministarstva pravosuđa.

“Patolog DC-a obavijestio je naše odvjetnike da im je DOJ dao upute da unište ostatke [D.C. Five]”, rekla je grupa.

Odvjetnik koji zastupa grupu, Martin Cannon, potvrdio je za Dnevni signal u ponedjeljak da je Ministarstvo pravosuđa navodno savjetovalo medicinskog istražitelja da “više nema razloga zadržati te bebe”.

“U skladu s tim, ured medicinskog istražitelja mi je rekao da ako ne dobijemo suprotni nalog, do kraja ovog tjedna, sudski nalog, oni će se riješiti beba”, rekao je.

Ovaj tjedan smo zatražili komentar, Ured državnog tužitelja SAD-a za District of Columbia uputio je CNA na ured medicinskog istražitelja DC-a. Ured medicinskog istražitelja nije odgovorio na zahtjev za komentar u petak navečer.

U Cruzovom je pismu primijetio da “nadzorna uloga” Kongresa u Washingtonu, DC, “postaje osobito važna … kada izvršno vodstvo Washingtona, DC, pokaže otvorenu spremnost da ometa pravdu odbijajući istražiti, a još manje odgovoriti na osnovne upite o načinima i sredstvima fetalne smrti, smrti do koje je vrlo lako moglo doći kroz postupke koji su se provodili u suprotnosti sa saveznim zakonom.”

Sve je to bilo javno rekli su dužnosnici o zakonitosti ubojstava je da su pronađeni ostaci pet beba “pobačeni u skladu sa zakonom DC-a,” koji dopušta pobačaj do devet mjeseci.

Ured medicinskog istražitelja DC-a nije objavio nikakav javni komentar i nije odgovorio ni na jedan od upita CNA o ostacima beba.

The Washington Post, pozivajući se na dva anonimna izvora, prijavio 2022. da ured medicinskog istražitelja DC-a nije planirao provesti autopsiju.

Kada je PAAU dobio bebe 2022., grupa je objavila fotografije beba na internetu, pozivajući na autopsiju.

Govoreći o predstavnicima PAAU-a koji su došli do posmrtnih ostataka, Cruz je rekao da su “ovo dvoje pro-life aktivista naišli na osakaćena tijela pet pobačenih beba nedonoščadi, beba koje su, s obzirom na njihovu veličinu i zrelost, vrlo vjerojatno bile pobačene kršenjem savezni zakon. Prema tome, ovi dokazi zahtijevaju istragu”, rekao je.

“Konkretno, i iako razumijem da DOJ vrši pritisak na medicinskog istražitelja DC-a da se riješi tijela, najoštrije zahtijevam da to ne učinite”, napisao je. “Nadalje, tražim od gradonačelnika Bowsera i šefa policije Smitha da upute glavnom medicinskom istražitelju Diazu da provede autopsiju svakog od ovih petero dječjih tijela.”

Cruz je rekao da je “vrlo vjerojatno” da će nakon predstojećih izbora u studenom republikanci preuzeti Senat.

“U to vrijeme, kada budem predsjednik Pododbora za Ustav, zakazat ću saslušanja o vjerojatnim kršenjima, poput onih o kojima je riječ o ovih petero djece, kao što je Zakon o zabrani pobačaja pri djelomičnom rođenju iz 2003. i Zakon o živorođenoj djeci Zakona o zaštiti”, rekao je.

“Ova saslušanja također će bez sumnje ispitati ponašanje onih koji su opstruirali istražne napore Senata namjernim uništavanjem dokaza unatoč ne jednom, već dvama zahtjevima za očuvanje dokaza”, rekao je.

“Molimo da potvrdite dokaz svoje usklađenosti s ovim zahtjevima za očuvanje dokaza najkasnije do 9. veljače 2024.”, zaključio je.

Joe Bukuras

Josip Bukuras novinar je Katoličke novinske agencije. Joe ima prethodno iskustvo rada u državnoj i saveznoj vladi, u neprofitnim organizacijama i katoličkom obrazovanju. Pridonio je nizu publikacija, a njegovo izvješćivanje citirali su vodeći izvori vijesti, uključujući New York Times i Washington Post. Diplomirao je političke znanosti na Katoličkom sveučilištu u Americi. Nalazi se izvan područja Bostona.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Snimke s Marša na život: Bostonska nadbiskupija dovodi više od 500 u DC

Katoličke vijesti

Biskupi u Zambiji izražavaju solidarnost usred razorne krize kolere. – Vatikanske vijesti

Katoličke vijesti

Dva svećenika oteta iz župnog ureda u Nigeriji

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti