Svjetski dan djece u našim župama |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Svjetski dan djece u našim župama |

ĐAKOVO (TU) – U đakovačkoj Župi Svih Svetih u nedjelju 26. svibnja 2024. obilježen je Svjetski dan djece na dopodnevnom misnom slavlju koje je predvodio župnik i dekan Ivan Lenić u koncelebraciji s umirovljenim svećenikom Andrijom Križanovićem. Pjevao je dječji zbor pod ravnanjem s. Jelene Kovačević, a svirala je Tonka Kladarić.

U uvodu u misu svetkovine Presevetoga Trojstva župnik je rekao:“ Koliko god da nam je teško ljudskim razumom shvaćati tko je Bog u kojega vjerujemo, kojega i danas dođosmo slaviti i moliti, dotle nam on to od davnina, napose preko svoga Sina Isusa pa do danas očituje. Ispovjedamo ga, slavimo kao Sveto Trojstvo: Oca i Sina i Duha Svetoga. To danas posebnom svetkovinom proslavljamo. Znakovito se ona podudara s Prvim svjetskim danom djece koji je proglasio papa Franjo. Zato se draga djeco danas radujemo vama koji ste na misi. Danas je vaš dan. Danas se vi posebno privinite uz Trojedinoga Boga kojemu pripadate, i vi i mi od našega krštenja. Bog danas posebno promatra sve vas sa velikom i nježnom ljubavlju. Mi se radujemo s vama i također vas promatramo s pogledom ljubavi i želimo da budete sačuvani u Božjoj ljubavi.“

U homiliji župnik Lenić je svetkovinu približio djeci podsjećajući da Bog po svojoj Riječi budi sjećanje na ispunjena prošla vremena i njegovu živu prisutnost u povijesti Izraelskoga naroda te kako Mojsije poziva narod da obnovi svoju vjeru Bogu poštovanjem i življenjem deset zapovijedi koje su poziv i svima nama danas. Obnoviti svoju vjeru u Boga i ne stavljati u svome životu ništa prije Boga. Zapovjedi su put.

Zatim je nastavio pitanjem djeci Koja je velika radost za sve nas? I odmah odgovarajući da je Isus rekao ja sam s vama do svršetka svijeta, da se Isus radovao djeci i zauzimao se za djecu, da je posebno mislio i sada misli na djecu.

„Vi ste njegova radost. I budite to i dalje. Znamo kako sobom, svojom dobrotom možemo radovati svoje roditelje, svoje bliženje. Mi smo pozvani tako radovati i Isusa. Jer smo mi njegova radost. Slušajući Isusa preko starijih učite se trajno ići njegovim putem. No, postoji za sve jedna teškoća, a to je strah. Isusove su riječi Ne bojte se!  Naše dostojanstvo da smo baštinici Božji čini nas opuštenijima i punima pouzdanja u Boga dobroga Oca. A to nam je Isus pokazivao i učio nas tome. Gledajući djecu možemo obnoviti svijest da smo svi sinovi Oca nebeskog i međusobno braća i sestre. Voditi se Isusovom zapovjedi ljubavi i drugima donositi radosnu vijest, evanđelje. Tim putem ići najveća je radost na svijetu. Veće radosti od te nema. I ne bojte se draga djeco za tu avanturu založiti svoj život postajati sve više Isusovi, biti kršćani. Neka nama i vama u tom bude do u nebo sretno jer ta avantura vodi samo u nebo“- zaključio je župnik Lenić. 

Molitvu vjernika izrekla su djeca moleći za iskreno i potpuno prihvaćanje Božje ljubavi, za blagoslov i zajedništvo, za papu, biskupe i svećenike, za zajedništvo cijele Crkve, za svu djecu koja su zakinuta u ljubavi te svu preminulu i poginulu djecu. Potom je župnik blagoslovio medaljice s Gospinim likom te izrekao posvetu molitvu izručujući Majci Božjoj svu djecu. Medaljice su na kraju mise kao i prigodni slatkiši podijeljeni svoj djeci.

Subotnji izlet na Mlaku

Dan djece u župi započeo je u subotu, izletom. Toga je dana sedamdesetero djece predvođeno župnikom, s. Jelenom, župnim katehetama i vjeroučiteljima te praćeno skupinom roditelja pohodilo crkvu sv. Nikole u Sikirevcima. O crkvi im je govorio tamošnji župnik mr. Drago Marković. Potom su pošli na igru i druženje na imanje Mlaka u Sikirevcima na kojemu je brojna obitelj Živić sačuvala dašak slavonskoga sela sa svom njegovom ljepotom smještenom u kućare od kojih svaki svjedoči o tradicijskoj povijesnoj baštini i duhovno-sakralnom bogatstvu. Cijelo imanje osmislio je svećenik Ivan Živić, župnik u Gunji.

Uz okrjepljujuću prirodu koja odmara dušu i tijelo imanje pruža i mnogobrojne aktivnosti za djecu kao što su nogometno igralište, odbojka na pijesku, ringišpil, ljuljačke, a domaće životinje su posebno oduševile djecu. Uz igru, pjesmu i upoznavanje brzo im je prošlo subotnje jutro. U podne su se pomolili Blaženoj Djevici Mariji pred kapelicom Pomoćnice kršćana, a nakon toga je slijedio ručak kojeg su pripremili roditelji djece. Cijelo poslije podne bilo je rezervirano samo za dječju igru, smjeh i radost zajedništva.  J. Hrehorović

VOĐINCI (TU) – Svjetski dan djece obilježen je i u Župi Kraljice Svete Krunice u Vođincima. Župna zajednica proslavila je taj dan trima misama u kojima je župnik Ante progovorio o značenju toga dana. Posebno je bilo svečano na večernjoj misi koju je animirao dječji zbor Betuel, a poslije mise svi vjernici predvođeni djecom i mladima napravili su zajedničku procesiju sa Gospinim likom u središtu mjesta stavljajući se pod njezine majčine skupe, pjevajući i moleći njezin moćni zagovor. Odmah poslije mise skupina djece i mladih ostali su još pred vanjskim Gospinim likom moleći krunicu zajedno sa svojim vjeroučiteljima i župnikom.  Ruža Keser

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kod osječkih kapucina predstavljeni Drenovački mučenici |

Katoličke vijesti

Framaši u Otoku dali obećanja da će živjeti Evanđelje |

Katoličke vijesti

Koncert pučkih korizmenih napjeva ŽPS „Šokice“ |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti